Şampiy10
Magazin
Gündem

10 soruda bir cafe-restorana neden 2. kez gitmelisiniz!

.

ABONE OL
Vatan Haber

Yaşadığınız şehirde her gün yeni bir cafe ya da restoran açılıyor değil mi. Ve sizin hepsine gitme ve hepsini deneme gibi bir lüksünüz yok. Böyle bir macera için ne sokağa atacağınız paranız ne de zamanınız var. Bu nedenle gideceğiniz yeri özenle seçiyorsunuz. Ya o mekanla ilgili okuduğunuz olumlu bir haber aklınızı çeliyor ya arkadaşlarınızdan duyduğunuz olumlu feedback'lere kanıyorsunuz ya da sırf yakın ve el önünde olduğu için o mekana gidiyorsunuz.

Ancak bu noktada bile bir risk alıyorsunuz. Arkadaşlarınızın sevdiği şeyler sizi memnun etmeyebilir veya okuduğunuz haber-yorum her zaman gerçeği yansıtmayabilir. Dolayısıyla tavsiyeyle gittiğiniz mekanlar, sizde hayal kırıklığı yaratabilir. Ama en azından şunu yapabilirsiniz; bir gittiğiniz mekanda hangi kıstaslara dikkat etmelisiniz ki oraya bir daha iç rahatlığıyla tekrar gidebilesiniz ya da arkadaşlarınıza tavsiye edebilesiniz.

Bir İskoç ata sözü der ki ''Bir şeye bir defa aldanma hakkım var, eğer ikinci defa aldanıyorsam, suç benimdir, aldatanın değil.'' Öğleyse ikinci defa aldanmamak için ilk gittiğiniz mekanla ilgili nasıl kıyaslamalar yapacağınızı iyi bilmelisiniz. Yeni kuşak aşçılardan olan ve aynı zamanda Karaköy'deki Kemankeş'in işletmeciliğini yapan Çiğdem Şahin 'in bu konuda müşterilere önerileri var. İşte o öneriler:

1-Ürün fiyat dengesi sağlanmış mı... Yemek sunumları nasıl?

Önünüze konulan tabak, verdiğiniz parayı hak ediyor mu? O mekanda size sunulan ürün kalitesinin, verdiğiniz paraya eşdeğer olması çok önemli. Kalitenin yanı sıra verilen ana yemeğin doyurucu olması, ikram edilen ya da ana yemekle gelen garnitürlerin çeşitli, özenli ve yeterli olması da mühim.

Bir de yiyeceğin size nasıl sunulduğu, bu konuda göze ve görselliğe nasıl hitab edildiği de büyük önem taşıyor. Masadaki tuzluk, şekerlik vs gibi küçük objeler, zevkli ve özenle seçilmiş şeyler mi. Eğer öyleyse harika. Masanızda taze çiçekler olması da büyük bir artı ayrıca.

2- Ürün-Mekan Dengesi Sağlanmış mı?

Gittiğiniz mekanın dekorasyonu olağanüstü güzel; hem de tam instagrama koymalık. Ancak sizin maksadınız yemek yemekse ya da iyi bir kahve içip güzel bir tatlı yemekse, sadece mekan güzelliğinin ne önemi var ki. Dolayısıyla mekanın güzelliği tek başına aklınızı almasın..

3-Yiyecekler taze mi?

Tabağınızdaki ürünün tazeliğine dikkat edin. Pişmiş yiyeceklerin içindeki maddelerin tazeliğini çıplak gözle anlayamayabilirsiniz. Ancak en azından salatadaki sebzelerin , ana yemeğinizin yanındaki, garnitürlerin, ekmeklerin ve kurabiyelerin tazeliğini üçlü bir kombinasyonla; yani çıplak göz- el kontrolü ve tadarak ayırt edebilirsiniz.

Ayrıca yediğiniz yemeğin tadında, sıra dışı bir ekşime, kötü bir tad alırsanız, hiç çekinmeyin ve bunu servis görevlisine bildirin. Eğer görevli inkarcı bir tutum sergiliyorsa, işletmeciyle konuşun ve o mekana da bir daha gitmeyin.

4-Hijyenik bir mekan mı?

Sağlık açısından hijyen çok önemli. Hele yeme içme mekanlarında hijyen daha da önemli bir faktör. Ancak siz bir müşteri olarak mutfağın ne kadar hijyenik olduğunu göremeyebilirsiniz. Fakat eğer kafanızda bir kuşku varsa, dilediğiniz zaman işletmeciye, mutfağı görmek istediğinizi söyleyebilirsiniz. Buna hakkınız var. Bunun dışında yerlerin ve masaların temizliğine, diğer eşya ve araçların genel temizliğine dikkat edin. Yerler süpürülerek temizleniyorsa; bu büyük bir eksi. Çünkü gözle göremeyeceğiniz bütün o toz, yiyeceğinizin üzerine çökecektir. Tuvaletlerin temizliği de çok önemli. Sadece sabah açılışta ve akşam kapanışta değil, gün içinde sürekli temizleniyorsa, kötü koku yoksa, sabun kutuları doluysa, tuvalet kağıdı ve kurutma kağıdı mevcutsa, havalandırması çalışıyorsa, bu o işletmenin hijyen karnesini güçlendirir.

5-Sevis kaliteli mi, müşteriye olan ilgi orantılı mı, çalışanlar güleryüzlü mü?

Restoran çalışanlarının müşterilerilere gösterdikleri ilginin orantılı olması çok önemli. Örneğin restorandan içeri girerken aşırı ve telaşlı bir ilgi müşteriyi gerer. Sade bir gülümsemeyle ve baskıcı olmayan sakin bir yönlendirmeyle size yer göstermeye çalışıyorlarsa, bu iyi bir şey.

Nasıl bir garson?

Yemeğinizi yerken sürekli size ve tabağınıza gözünü dikerek bakan bir garson sizi gerebilir. İşini iyi bilen profesyonel bir servis elemanı, kendi varlığını üzerinizde hissettirmeden, masanızı denetler ve bir şeye ihtiyacınız olduğunda hemen önünüzde belirir.

Servis elemanlarının tabakları indirişindeki incelik ve servis sırasında ne yaşanırsa yaşansın yüzündeki pozitif ve güler yüzlü ifadeyi kaybetmemesi çok önemli.

6-İşletmeci müşteri ilişkisi orantılı mı?

Mekan işletmecisinin müşterilerin masasına gelip 'hoş geldiniz' demesi, her zaman müşteriyi rahatlatır ve evindeymiş gibi hissettirir. Ancak buradaki ilginin oranı önemlidir. İşletmeci, müşterinin fazla da vaktini almamaya çalışarak, bunu yapmalıdır.

7-Ortam ısısı dengeli mi?

Mekana girdiğiniz andan itibaren sabit ve değişmeyen bir ortam ısısı çok önemli. Yaz mevsiminde klimalar doğru ısıda çalışmıyorsa, bu durum, gelen müşterilerin ister istemez terlemesine ya da üşümesine neden olur. Ya da kış mevsiminde yeterince ısıtılmıyorsa, bu müşterinin o mekanda rahatça oturamaması anlamına gelir. Konfor bozulur.

8-Fiziki ve Psikolojik Ambians Size Göre mı?

Mekandaki renkler, mobilyalar, aksesuarlar yani genel olarak dekorasyon ve mekan, kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor mu! Bunun yanı sıra masa düzeni de çok önemli. Arka masadaki biri her kalktığında siz yer açmak için koltuğunuzu sürekli olarak sağa sola çekiştirmek zorunda kalıyorsanız bu kötü. Bir de ortam kokusu da önemli, mis gibi kavrulmuş kahve kokusu burnunuza geliyor mu, ya da fırın ürünlerinin o fırından çıkarken yayılan kokusu.

9-Diğer müşterilerin profili size uygun mu... Ulaşımı kolay mı?

Eğer uzun süre oturulan cafe tarzı bir mekansa, gittiğiniz mekandaki diğer müşteriler, sizin iki çift laf edebileceğiniz profilde insanlar mı değil mi.Çünkü mekanlar aynı zamanda iyi birer networking alanıdır. Oralarda yeni insanlarla tanışabilir, arkadaş olabilir hatta iş ortağı bile olabilirsiniz. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde mekanın size olan uzaklığı da önemli; yürüme mesafesinde mi, park yeri var mı, toplu taşım duraklarına yakın mı. Elbette çok özel lezzetlerin sunulduğu bir mekanda bazen mesafenin hiç önemi olmayabilir; İstanbul'dan kalkıp Gaziantep'e bile gidilebilir. Buna bir sözümüz yok.

10-Şefi kim, servis edilen ürünlerin kökeni ne?

Eğer akşam yemeğinizi evinizde değil de dışarıda yiyorsanız, bu sadece evde yemek olmadığı için değildir herhalde; özel lezzetlere önem veriyor olmalısınız. Bu nedenle gittiğiniz mekanda şefin kim olduğu önemli. Ayrıca sunulan ürünlerin kökeni ne, bunu bilin. Bir restoran bu sorunun cevabını müşterileriyle paylaşıyorsa ona koca bir aferin. Balığı hangi balıkçıdan alıyor, eti nerden geliyor, peynir hangi bölgenin peyniri.. Yediklerinizin kaynağını mutlaka öğrenmeye çalışın. Bu alışkanlığınız, restoranları yiyecek ürünleri konusunda daha dikkatli ve özenli olmaya zorlayacaktır.

Diğer Haberler

  1. Dc Filmleri İzleme Sırası...dc Filmleri Hangi Sırayla İzlenmelidir?
  2. Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Yazarları Kimlerdir, Eserleri Nelerdir?
  3. Cumhuriyet Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir? Cumhuriyet Dönemi Hikayecileri Kimlerdir?
  4. Batı (Avrupa) Uygarlığı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Özellikleri Nelerdir?
  5. Baki Filmleri İzleme Sırası...baki Filmleri Hangi Sırayla İzlenmelidir?
  6. 3391 kilometre filmi kaç saat? 3391 kilometre filminde yaş sınırı var mı, 3391 kilometre sinema bileti kaç TL?
  7. 3391 kilometre filmi bilet fiyatları ne kadar? 3391 kilometre hangi şehirlerde vizyona girecek, 3391 kilometre filmi yaş sınırı var mı?
  8. İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü Aziz Sancar’a verildi
  9. Yeşilçam'ın usta yönetmeni Yılmaz Atadeniz hayatını kaybetti
  10. Tasarım Parkı iki özel sergiye ev sahipliği yapacak

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.