Yüzbinler Taksim'de!
1 Mayıs kutlamalarının İstanbul'daki adresi Taksim... Binlerce polis de alandaki yerini aldı. 1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Meydana çıkan yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü
AA / DHA
1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul Taksim Meydanı'nda kitlesel bir mitingle kutlanıyor. Kutlamalara katılacak gruplar üç koldan yürüyüşe hazırlanırken, Taksim'de güvenlik amacıyla İETT otobüs duraklarının camları söküldü.
İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk İş'ten bazı sendikaların içinde yer aldığı Sendikal Güç Birliği Platformu'nun organize ettiği 1 Mayıs kutlamaları için üç koldan Taksim Meydanı'na yürüyüş düzenleniyor.
Taksim'deki kutlamalara çok sayıda siyasi parti ve STK da destek veriyor.
Kutlamalar için Taksim Meydanı'na yürüyecek olan gruplar Şişli, Dolmabahçe ve Tarlabaşı yönünden alana giriş yapacak.
Foto galeri için tıklayın |
İSTANBUL’DA 1 MAYIS: BEŞİKTAŞ ÇARŞI FAŞİZME KARŞI
Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı da 1 Mayıs kutlamalarına katıldı. Grup üyeleri "Beşiktaş Çarşı Faşizme Karşı", "Cemaat Bize Şifre Versene", "Sivas’ı Yakanlar AKP’yi Kuranlar" sloganları ile Harbiyedeki arama noktasından giriş yaptı ve "Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir" diye bağırdı.
OTOBÜS DURAKLARININ CAMLARI SÖKÜLDÜ
Taksim Meydanı ve çevresinde sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri alındı. İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere erken saatlerinden itibaren yerleştirildi.
Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.
Çevresi çelik bariyerlerle kapatılan Cumhuriyet Anıtı önüne vinçle '1 Mayıs 77 Suçluları Yargılansın' yazılı bir pankart gerildi. Anıtın çevresindeki bariyerlere de 'Dayanışma, eşitlik, demokrasi, kardeşlik, özgürlük' yazılarının bulunduğu uzun bir şerit çekildi.
Taksim'de 1 Mayıs kutlaması |
video için tıklayın |
Güvenlik güçleri tarafından Taksim Meydanı'na girişler, oluşturulan arama noktalarındaki titiz kontrollerden sonra yapılıyor.
Basın mensupları da erken saatlerden itibaren medyandaki yerlerini aldı. Taksim Gezi Parkı'nda da kutlamaları canlı olarak aktarmak amacıyla çok sayıda canlı yayın aracı bulunuyor.
TAKSİM MEYDANI’NDA "YAĞLI" ÖNLEM
1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününün kutlanacağı Taksim Meydanı’nda son hazırlıklar devam ediyor. Emniyet ekipleri Taksim Meydanı’nda bekleyişini sürdürüyor.
Bu arada 1 Mayıs kutlamalarında direklere çıkan vatandaşları önlemek amacıyla elektrik direkleri yağlandı. Ayrıca çıkması muhtemel olaylara önlem olarak meydanda bulunan otobüs duraklarının camları söküldü.
Bu arada meydandan geçmek zorunda olan turistler de polislerin aramasından geçti.
DEV PANKART ASILDI
Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977'deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı'nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
Taksim'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı.
Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın etrafına 1 Mayıs'ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
İSTANBUL’DA 1 MAYIS: AYAK TEMPO İLE YÜRÜDÜLER
Halk Cephesi yine tek tip elbiseleri ve kızıl bayrakları ile Şişli tarafından Taksim Meydanı’na yürüdü. Gruptakiler "Titre Oligarşi Parti Cephe Geliyor" diye slogan attı ve Taksim Meydanı’na ayak tempo ile giriş yaptı.
İstanbul Barosu üyeleri "Bağımsız Yargı İstiyoruz" diye bağırdı. Agos Gazetesi önüne Sarkis Çerkesyan imzalı Ermenice, Türkçe ve Arapça, "Dünya Hepimize Yeter" yazılı siyah pankart asıldı.
"TİYATRO HALKINDIR TAYYİP’İN DEĞİL"
Tiyatrocular Taksim'e yürüdü |
video için tıklayın |
OYUNCULAR Sendikası, Sinema Oyuncuları Meslek Birliği üyeleri ile Rutkay Aziz, Tarık Akan, Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora, Sadık Gürbüz, İlyas Salman, Umur Bugay’ın da aralarında bulunduğu sanatçılar "Başrol Dayanışmanın" yazılı pankartın arkasında bir araya geldi. Topluluktakiler, "Seyirci Varsa Tiyatro da Var", "Tiyatro Halkındır Tayyip’in Değil", "Cemaat Elini Tiyatrodan Çek" ve "Tiyatro Halkındır Satılamaz" sloganları atarak Şişli’den 1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Taksim’e yürüdü.
EMNİYET MÜDÜRÜ ÇAPKIN, TAKSİM’DE
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, "Bu sene değişiklik olarak anıtla ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız anıtın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak gösteriyi görüntüyü vermemek" dedi.
Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamaları öncesi İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın incelemelerde bulundu.
"BÜTÜN AMACIMIZ BÜTÜN İŞÇİLERİMİZİN HUZUR İÇİNDE BU BAYRAMI KUTLAMASI"
Çapkın, incelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çapkın, "Bütün amacımız İşçi Bayramı’nın işçilerimizce huzur içinde kutlanması. Bunun için her türlü önlemi aldık. Tüm şehirde 20 bine yakın gücümüz var" dedi. Amaçlarının bayramın huzur içinde kutlanması olduğunu söyleyen Çapkın, "Bu sene değişiklik olarak anıtla ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız anıtın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak gösteriyi görüntüyü vermemek " diye konuştu.
Çapkın, 1 Mayıs’ta Taksim’de olmanın kendisine ne hissetirdiği sorusuna "Bu sadece benim verdiğim bir karar değildir. Bu bir taraftan siyasi bir karardır bir taraftan ortak br dille oluşturulmuş bir karardır" yanıtını verdi. Çapkın ardından beraberindeki emniyet müdürleriyle meydandan çıkarak incelemelerine bir süre daha The Marmara Oteli’nin penceresinden devam etti.
KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL ATTI, TEPKİ GÖSTERDİ
Bu arada Taksim Meydanı’nda kutlamalarda renkli görüntüler yaşandı. Vücudunu bronz renge boyayan bir erkek elindeki çekiçle afişlerdeki işçi figürünü sergiledi. Elindeki onlarca karanfille Kazancı Yokuşu başına gelen bir vatandaş ise "Bunların her biri bir insan" diyerek elindeki karanfilleri Kazancı Yokuşu’na attı. Aynı kişi elindeki kafanfilleri attktan sonra etrafı afişlerle kapatılan Atatürk heykelini işaret ederek , "İyi ki görmüyor Atatürk bunu" dedi.
EMNİYET MÜDÜRÜ ÇAPKIN : (CANLI BOMBA İDDİASI) ÖYLE BİR ŞEY YOK
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü kutlamalarıyla ilgili İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, işçi ve emekçilerin bayramını kutladı. Emniyet müdürlüğü girişinde basın mensuplarına açıklama yapan Çapkın, "Amacımız 1 Mayıs’ın işçi bayramının huzur içinde kutlanması, bunun için bütün tedbiri aldık. Şimdi ben meydandan geliyorum, gayet sakin, üç ayrı koldan meydana girecek işçilerimiz. Ben işçi bayramının bütün işçi kardeşlerimize kutlu olmasını diliyorum. Bundan sonraki yıllarda da, nice yıllara ulaşmasını diliyorum" dedi. Bir canlı bombanın gözaltına alındığı iddiasının sorulduğu Hüseyin Çapkın "Yok öyle bir şey" cevabını verdi.
KAZANCI YOKUŞUNA KARANFİL, ATATÜRK ANITINA ÇELENK
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla her yıl Kazancı Yokuşu’nda yapılan anma töreni karanfillerle yinelendi. 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu’nda saygı duruşunda bulunuldu ve Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakıldı. Kazancı Yokuşu ve Atatürk anıtı önündeki anma törenine DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Avukat Eşber Yağmurdereli ve çeşitli sendikaların üyeleri katıldı.
1 Mayıs 1977’deki kutlamalar sırasında hayatını kaybedenler için ilk önce Kazancı Yokuşu’nda saygı duruşunda bulunuldu. Burada bir açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Ekici, başta 1 Mayıs 1977 olmak üzere değişik tarihlerdeki kutlamalarda yaşamını yitiren "1 Mayıs şehitlerine" olan borçlarını ödemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Ekici, "Bundan sonra başta 1977, 1986 ve 1996’da 1 Mayıs’ta şehit olan yoldaşlarımızın katilleri bulunup hesap verene kadar ısrarımız devam edecek. Tüm şehitlerimize bıraktığınız mirasa sahip çıkanlar var. Siz rahat uyuyun diyorum" dedi.
ATATÜRK ANITINA 1 MAYIS ÇELENGİ
Kazancı Yokuşu’ndaki anma töreninin ardından DİSK Genel Başkanı Ekici, KESK Genel Başkanı Özgen, DSP Genel Başkanı Türker, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve bir grup işçi, arama noktasından geçerek bariyerle çevrili olan Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Anıta çelenk bırakıldıktan sonra KESK Genel Başkanı Özgen bir açıklama yaparak, 1 Mayıs’ı birlik ve dayanışma ruhuyla kutlamanın coşkusu içinde olduklarını söyledi. Özgen, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamanın onurunu yaşadıklarını kaydetti. Özgen, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ın Türkiye’ye, dünya halklarına kardeşlik, barış ve özgürlük getirmesi temennisinde de bulundu.
DİSK BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA
DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, ”En az 1976’daki kadar heyecanlılığımız var. 1976’da DİSK’in önderliğinde Taksim’de kutlanan kitlesel 1 Mayıs’tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz” dedi.
Ekici, 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs’ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.
Erol Ekici, saat 10.30’da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
”Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra ’Şöyle mi olacak?’, ’Provokasyon mu olacak?’ demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs’ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs’ın nasıl kutlandığını Taksim’de gösteriyoruz. Bu yıl da
bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs’ı yaşatacağız.”
İstanbul'a çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi
1 Mayıs kutlamaları sebebiyle İstanbul'da görev yapmak üzere çeşitli illerden takviye çevik kuvvet polisleri geldi.
Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklarla sabaha karşı Atatürk Havalimanı'na iniş yapan polisler, Devlet Konukevi önünde toplandı. Polisler, buradan İETT otobüsleri ile alınarak görev yerlerine götürüldü. Polislerin Trabzon, Giresun, Antalya, Ordu, Erzurum, Malatya, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Konya'dan kafileler halinde geldikleri belirtildi. Takviye ekiplerin gelişleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü timleri de güvenlik sebebiyle hazır bekletildi. İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının ardından polislerin gece saatlerinde bağlı bulundukları illere geri dönecekleri öğrenildi.