Yüksek Askeri Şûra’da Harp Akademileri ve askeri okullara neşter
.
İşte YAŞ’ta terör olayları, askeri operasyonlar ve TSK’daki atama, terfi, emekliye ayırma ve tutum değişikliklerine ilişkin yapılan değerlendirmeler.
Habertürk'ten Bülent Aydemir'in haberine göre; hükümet kaynakları ve askeri çevrelerden edinilen bilgiye göre YAŞ’ta terör olayları, askeri operasyonlar ve TSK’daki atama, terfi, emekliye ayırma ve tutum değişikliklerine ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:
GÜVENLİK YAKLAŞIMI: Normalde terörün olduğu, silahların konuştuğu yerde siyaset mekanizması işlemez. Ancak siyaset, çözüm üretmeye çalışıyor. 90’lı yıllardaki gibi sorunun üzerine kontrolsüz gidilmiyor. Güvenlik alanında halkın sisteme katılması için çalışma yapılıyor. Sivil toplum kuruluşları, Akil İnsanlar ve esnaf örgütlerinin dahil edilmesiyle sürecin daha kontrol edilebilir hale getirilmesi öngörülüyor. Güvenliği sağlananların güvenlik politikalarına katılımı, söz sahibi olması planlanıyor.
HIZLI MEKANİZMA: Salt askeri tedbirlerle çözüme ulaşılamadığı geçmiş deneyimlerle kanıtlandı. Ancak kamu güvenliği tesis edilmeden çözüme ulaşılamayacağı vurgulanıyor. Karar mekanizmaları çok hızlı işletiliyor. Terör şüphesiyle aranan, terör bağlantılı isimler gözaltına alınıyor, örgütün sığınaklarına giriliyor. Hükümet yetkilileri kamu güvenliği sağlanmadan mevcut şartlardan geri dönülemeyeceğini, devlet gücünün ve otoritesinin hissedileceğini söylüyor.
KARARLILIK VAR: Teröre karşı operasyonlar devam ederken, TSK’da, “şahin” denilebilecek, geçmişte terörle mücadelede görev yapmış, etkili isimlerin YAŞ’ta bazı kritik görevlere getirilebileceği öne sürülüyordu. Ancak hükümet kaynakları, “Çok kritik, büyük değişiklikler, sürprizler olmaz. Terörle mücadele kararlılığı bütün birimlerde var. Teamüller işleyecek” değerlendirmesini yapıyor.
PARALEL YAPI: TSK’daki paralel yapılanmalarla mücadelede hazırlık yapıldığı ve çalışma yürütüldüğü biliniyor. YAŞ’ta Harp Akademileri Komutanlığı ve askeri okulların yönetiminde bazı değişiklikler yapılacağı, anlayış değişikliğine gidileceği belirtiliyor. Kurmay subay yetiştiren akademiler ve diğer okullarda, harp senaryoları ve müfredata ilişkin değişiklikler de gündemde. Bazı kurumlarda isim bazında değişiklik beklentisi hâkim. Bazı isimlerin terfi ettirilmemesi, görev süresi dolanların emekliye sevk edilmesi söz konusu. Radikal adımlardan çok bunların bir plan ve program dahilinde olacağı belirtiliyor. Hakkında çeşitli iddialar bulunanların emekli olduktan sonra sivile ayrılınca soruşturmaya konu olabilecekleri ifade ediliyor. Sağlam, hukuki gerekçeler olmadan görevden men etme gibi bir yola gidilmeyeceği ısrarla vurgulanıyor.
ASKERİN TALEPLERİ: Terörle mücadelede aktif görevde bulunan TSK mensuplarının, görevleriyle ilgili karşı karşıya kalacakları suçlamalar ve soruşturmalarda, Genelkurmay Başkanı-Milli Savunma Bakanı ve Başbakan’ın iznine bağlı olmaları, izin prosedürünün işletilmesi konusunda bir beklenti var. Koruma zırhına ilişkin yasal düzenleme Meclis Komisyonu’nda iki yıldır bekliyor.
YAŞ ÜYELERİ
-Başbakan Davutoğlu
Genelkurmay Başkanı Org. Özel
Milli Savunma Bakanı Gönül
Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Akar
Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Bülent Bostanoğlu
Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk
Jandarma Genel Komutanı Org. Abdullah Atay,
1. Ordu Komutanı Org. Salih Zeki Çolak
2. Ordu Komutanı Org. Adem Huduti
3. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar
Ege Ordusu Komutanı Org. Galip Mendi
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler
EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu
Harp Akademileri Komutanı Org. Abdullah Recep
Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Org. Abidin Ünal
Donanma Komutanı Kora. Veysel Kösele.