YouTube’a emsal olacak
.
Anayasa Mahkemesi’nin ‘ifade özgürlüğü ihlali’ olduğu kararıyla twitter’a erişim engeli kalktı. AYM kararı YouTube için emsal olacak. Artık tamamen engelleme yapılamayacak.
Yasağın kaldırılmasının ardından hem hukuken bazı önemli sonuçlar ortaya çıktı hem de mevcut manzara soru işaretlerini tamamen gideremedi. AYM, CHP’li Sezgin Tanrıkulu ile akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’in başvurusu sonunda twitter’a erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi. AYM kararı önümüzdeki dönemde Youtube başta olmak üzere internet özgürlükleri ile ilgili de önemli bir güvence oluşturdu.
Hakları ihlal edilenler
Twitter yasağındaki en önemli argümanlardan biri ise, twitter’a, “URL bazlı engelleme yapılamadığı” yönündeydi. Yani kişilik hakkını ihlal eden sayfanın engellenmesinin teknik olarak mümkün olmadığı ve bu durumda twitter’ın, o sayfayı kaldırmadıkça kişinin hakkının ihlal edilmiş olacağı görüşü dile getirildi.
Oysa, internete ilişkin yasa çıkarılırken hükümet, URL bazlı engelleme yapılması, bir sayfa için bütün sitenin kapatılmasının önüne geçilmesini amaçladıklarını açıklamıştı. Diğer ülkeler bu sorunu twitter ile işbirliği yaparak çözüyor. Örneğin Almanya, Nazilerle ile ilgili sayfaları twitter ile görüşerek kaldırdı. Türkiye’nin de twitter ile böyle bir işbirliğini zorlaması gerekiyor. Ayrıca son engelleme kararı ile ilgili olarak TİB’in öne sürdüğü özel hayatın ihlaline ilişkin Samsun Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı twitter tarafından yerine getirilerek o sayfa kapatıldı. Eski bakan Binali Yıldırım’ın yaptığı başvuru üzerine alınan mahkeme kararı ise twitter’ın yaptığı itirazla kaldırıldı. Yani evrensel hukuk kurallarının işletilmesi ile kişilik hakları ihlal edilenlerin hakları da koruma altına alınabilecek.
TİB’e zırh
AYM kararının uygulanmadığı saatlerde özellikli bir konu öne çıktı. Yasalara göre yargı kararlarını yerine getirmemek suç olarak düzenleniyor. Ancak TİB görevlileri hakkında soruşturma izni verme yetkisi TİB Başkanı’na, TİB Başkanı içinse bu yetki Ulaştırma Bakanı’na ait. Bu karara karşı savcının ya da ilgili kişilerin idari yargıya giderek “iptal” davası açması mümkün ancak bu da çok uzun sürede sonuçlanan bir dava anlamına geliyor. Bu dokunulmazlık zırhı önümüzdeki dönemde yeni tartışmalara da yol açacak.
Mavi kuşa özgürlük
Anayasa Mahkemesi’nin twitter’a erişimin engellenmesi kararını “ifade özgürlüğünün ihlali” olarak gören kararının ardından siteye uygulanan yasak kaldırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan dün akşam saatlerinde “mavi kuş’un özgür kalacağı” açıklaması geldi. TİB yetkilileri ile Twitter avukatları arasında yapılan görüşmelerde, Twitter’ın mahkeme kararlarını uygulamada daha duyarlı davranacağını bildirdiği öğrenildi. Ayrıca, Twitter’ın bugüne kadar şikayet üzerine mahkemelerce alınan çok sayıdaki kararda yer alan içerikleri de çıkardığı belirtildi. Twitter’ın Türkiye’de temsilcilik açmasına yönelik görüşmelerin devam ettiği bildirildi.