YÖK'ten o iddialara yalanlama!
YÖK Başkanvekili VATAN'a konuştu
Üniversiteye girişte 180 olan baraj puanının 165’e
düşürüleceği iddialarına YÖK’ten yalanlama geldi
YÖK’ten yapılan açıklamada, “Haberler gerçeği yansıtmayıp gündemimizde böyle bir konu yoktur” denildi.
Bu yıl çok sayıda üniversite adayının puanı barajın altında kalınca, eğitim kulislerine “baraj puanının düşürüleceği” iddiaları yayıldı. Kulislerde ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in barajın düşürülmesi önerisini YÖK Başkanı Prof. Gökhan Çetinsaya’ya ilettiği konuşulurken, çok sayıda adaya üniversite kapısını açacağı ve üniversite kontenjanlarının boş kalmasını önleyeceği gerekçesiyle YÖK’ün bu yönde bir karar alacağı beklentisi doğdu. Ancak YÖK dün “gündemimizde böyle bir konu yoktur” diye açıklama yaptı. YÖK’ün açıklamasında “Üniversite tercih işlemlerinin adaylar tarafından yapılmaya başlandığı bir dönemde çıkan bu haberler son derece manidar olup, adayların yanlış bilgilendirilmemesi adına açıklama yapılması gereği duyulmuştur. Kaynağı belli olmayan ve söylenti şeklinde yayılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtir, baraj puanının düşürülmesi konusunun Yükseköğretim Genel Kurulu’nun gündeminde yer almadığını adaylara ve kamuoyuna duyururuz” denildi.
Gerekçeyi açıkladı
YÖK’ün eğitim öğretim ve sınav sistemleri konularından sorumlu Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç da VATAN’a yaptığı açıklamada baraj puanlarının düşürülmesine karşı olduklarını ifade ederek, gerekçesini şöyle anlattı:
TÜM İŞLEV DEĞİŞİR: Baraj puanlarının bir işlevi vardır. Eğer gerekiyorsa bu işlev de göz önünde tutularak bir değişikliğe gidilebilir. 2003 yılından itibaren baraj puanlarına müdahale 2008 ve 2010 yıllarında olmuştur. Burada karıştırılan iki husus vardır. Barajı düşürme gerekçesi olarak 0,12 -0,15 katsayı değişikliği dile getiriliyor. Halbuki bu oranlar ortaöğretim başarı puanının yerleştirme puanına etkisi ile ilgilidir. Baraj puanları ise merkezi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının ağırlığı katılmaksızın elde edilen puanlar olup, bu puanları alan öğrencilere baraj puanına göre önlisans veya lisans programlarından tercih hakkı tanınmaktadır. İkinci göz ardı edilen husus ise bu gerekçeyi dile getirenlerin sınava giren tüm öğrencilerin ortaöğretimden getirecekleri katkı puanlarının tam puan olacağı, yani bütün öğrencilerin daha önceden 75 tam puan katkı alırken, bu sefer 60 tam puan katkı sağlayacakları gibi gerçekleşmesi mümkün olmayan bir faraziyeden hareket etmeleridir.
TARTIŞMA YARATIR: Baraj puanlarını indirme konusunun iki yönü vardır. Birincisi, bu barajın üniversite okuyacak olanlar için belli bir niteliği ve birikimi arayan yönüdür. Elbette yapılan sınav bir sıralama sınavıdır. Zaten çok yakın bir zaman öncesi düşürülen baraj puanının tekrar düşürülmesi bu nitelik yönünün ihmal edildiği şeklinde yorumlanmaya müsaittir. İkinci yönü ise, ÖSYM’nin sonuçları açıklamasından sonra bu konunun kamuoyunun gündemine sokulmasıdır. Baraj puanında düşüş yapılması ÖSYM’nin yeniden hesaplama yapmasını gerektirir ki, bu da, bu dar zaman aralığında işin sıhhati ile ilgili sorun çıkma ihtimali bir yana, öğrenciler için yeni belirsizlikler de oluşturabilir.
32 net yapamayan girecek mi?
Öte yandan çok sayıda YÖK üyesinin de 160 sorunun yer aldığı sınavda 180 baraj puanı geçmek için 32 netin yeterli olduğunu dile getirdikleri ve “160 sorudan 32 net dahi yapamayan adaylara üniversite kapısı açılması üniversitelerde niteliği tartışmalı hale getirir” değerlendirmesi yaparak baraj puanı düşürülmesine karşı çıktıkları bildirildi.