Yıldız: Madene dolan su yaklaşık 11 bin ton
.
Vatan Haber
Karaman’ın Ermenek ilçesinde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında işçiler sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı. 16 işçi havalandırma ve diğer galerileri kullanarak kendi çabalarıyla kurtuldu. 18 işçi ise arada kaldı. TTK’ya ait kurtarma ekipleriyle, AFAD ekibi bölgede çalışmalara başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de ‘Ahtapot’ adlı su tahliye cihazını gönderdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocakta 11 bin ton su olduğunu ve suyun yükselmeye devam ettiğini belirterek, “Zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım” dedi.
SAAT 03:30
SU SEVİYESİ DÜŞMEYE BAŞLADI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için yürütülen çalışmalara ilişkin, "Özellikle dalgıç pompaları ve yeni kurduğumuz pompadan da şu anda verim aldık. Su seviyesi düşmeye başladı. İstediğimiz seviyede olmasa da düşmeye başlamış olması, suyun yükselme eğiliminden düşme eğilimine dönmüş olması sevindirici bir haber" dedi.
10-11 BİN TON SU BULUNUYOR
SAAT 00.50
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son açıklamasında şunları söyledi:
“Üç ayrı ekibi dinlendirerek sabaha kadar çalışmalara devam ediyoruz. 18 işçi kardeşimizin maden ocağında bulunmalarıyla ilgili durumlarında bir değişiklik yoktur. Bir süre vermemiz mümkün değil ama olabildiğince hızlı şekilde bu suyun tahliyesini gerçekleştirmeliyiz. 10-11 bin ton su bulunuyor. Saatte 180-200 ton tahliye eden üç pompayla birlikte suyu tahliye etmeye çalışıyoruz. Şu an için tek bir önceliğimiz var ama işçi kardeşlerimizi çıkardıktan sonra adli ve idari soruşturma devam edecek. Şu an için çalışmaları etkileyecek bir gaz seviyesi sorunu bulunmuyor. Asıl tehdit unsurunun su olduğunu belirtmeliyim. Madencilikte nadir rastlanan bir durum bu.”
Bakan Lütfi Elvan ise tahliye çalışmasının ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruya, “Zaman verilememesinin nedeni ne ile karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Dalgıç arkadaşlar girdikten sonra belli olacak” şeklinde yanıt verdi.
-->
ZAMAN ALEHİMİZE İŞLİYOR
SAAT 22.30
Bakan Yıldız, şöyle konuştu: "Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda."
SAAT: 20.00
ÇALIŞMALAR GECE BOYU DEVAM EDECEK
Ermenek'te 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Bakan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. Bakan Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkiyatı yapılıyor. Şu anda pompanın biri çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkiyatını yapıyoruz. Kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" dedi.
Su seviyesinde 2 saatte bir metrelik yükselmenin devam ettiğini kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız" ifadelerini kullandı.
SU SEVİYESİ İŞÇİLERİN BULUNDUĞU KODUN ÜZERİNDE
Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız şunları söyledi: "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır. İçerdeki bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak."
Bakan Taner Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor. Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da çok üzücü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını bildirdi. Yer altındaki işçilerin ailelerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan Elvan, şöyle konuştu: "Bugün sabah toplam 34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden bir su patlaması şeklinde olduğunu ifade ettiler. Bunun detayları araştırılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Hızlı bir şekilde desandere ve nefesliği kullanarak, çıkıyorlar. Ancak diğer arkadaşlarımız şu an yer altındalar. Buradaki öncelikli hedefimiz bir an önce yer altındaki suyu boşaltmak. Bununla ilgili tüm organizasyonlar yapıldı. Kızılay, AFAD ve ilgili tüm kuruluşlarımız buradalar. Buna ilave olarak, ihtiyaç olması halinde telefonlar için 3 adet mobil istasyon kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise kömür madeninde 180 sigortalı işçinin kayıtlarda mevcut olduğunu belirtti.
BAKAN ÇELİK: BAŞKA EKSİKLER DE VAR
Madenci yakınları Torba Yasa sonrası işletmenin öğle yemeğini madende yedirdiğini söylerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçilerin çalıştığı noktada firmanın 25 metre sondajını yapmadığını söyledi. Bakan Çelik, şöyle konuştu: "25 metre derinlikte sondaj yapılmadığı haziran ayındaki tespitlerimizde var. Sondaj sonrası çalışma yapılmalı. Başka eksiklikler de var. Yoksa 10 bin metreküp su nereden geliyor, nasıl geliyor? Ya patladı su ocakta bu kadar yükseldi. Yeraltı suyu geldi. Bunların hepsi bu su tahliye edildikten sonra ortaya çıkacak tabloya göre netleşecek bir konudur. 24 saat içerisinde bu su tahliye edilecek. Suyun nereden geldiği çok önemli."
Bakan Çelik, özel şirkete ait maden ocağını daha önce 2 kez su bastığı yönündeki bilginin kendilerine iletilmediğini kaydetti. 3 bakan, ailelerle görüştükten sonra baket takıp madenin girişinde inceleme yaptı.
SAAT: 19.45
İKİNCİ AKIÇLAMA: SU İKİ SAATTE 1 METRE YÜKSELİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu ana kadar mahsur kalan her hangi bir işçiye ulaşamadıklarını belirtti. Bakan Yıldız, bölgede 5 maden ocağının bulunduğu ve 2’sinin denetimden sonra kapatıldığını ve 3’ünün faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. 18 işçinin yeraltında olduğunu belirten Bakan Yıldız, su seviyesinin de 2 saate 1 metre yükseldiğini ve şu an su seviyesinin işçilerin bulunduğu bölümden yukarı olduğunu ve bunun da can sıkıcı bir durum olduğunu söyledi.
Bakan Taner Yıldız, madenin haziran ayında yapılan denetimlerde eksikliklerinden dolayı kapatılıp süre verildiğini ve 3 ay sonra bu eksikliklerin giderilip ocağın tekrar işletmeye açıldığını belirtti. Suyun şu an bir pompayla tahliye edildiğini ikinci pompanın montajlandığını, dalgıçlarında ocakta çalışma yapacağını ifade eden Bakan Yıldız, "Zaman aleyhimize işliyor" dedi. Bakan Yıldız, gazetecilerin 8 işçinin görüntüsünün kendisine izletildiği iddiasını sormaları üzerine, "Bu tip kriz merkezlerinde spekülatif haberlerden uzaklaşmamız gerek. Bizim şu an tek amacımız suyun akışını kesmek ve su seviyesini azaltmak" dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ise şunları söyledi:
"34 işçi vardiyaya giriyor. Öğlen yemek yerken bu hadise meydana geliyor. Aniden su patlaması şekilde ifade ettiler. Bunun detayı anlaşılacak. 16 kardeşimiz kurtuluyor. Diğer kardeşlerimiz yeraltındalar. Öncelikle hedefimiz yeraltındaki suyu boşalmak, Kızılay, AFAD, burada ve 3 adet mobil istasyon kuruyoruz."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de maden ocağında 180 işçinin sigortalı olarak çalıştığını belirterek, "18 kişinin ocakta olduğuyla ilgili kesin tespitler var. İnşallah kardeşlerimizi sağ salim ulaşırız" diye konuştu.
BAKANLARDAN İLK AÇIKLAMA
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman'daki maden kazasına ilişkin açıklama yaptı. Yıldız, zamanın aleyhlerine işlediğini dile getirerek; "Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimze işliyor" dedi. Bakan Taner Yıldız, beraberine Bakan Lütfi Elvan'la birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Yıldız şunları söyledi; "Toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu biliyoruz. Toplam 18 işçinin aşağıda kaldığını görüyoruz. 2 saatte bir metrelik su yükselmesi var. Suyun nasıl gelidiği tespit edilmiş değil. Üst kodumuz 922, alt kodumuz 722 metre. Bunun 820 metresine şu gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O Yüzden zaman aleyhimize işliyor. Su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Bir pompamız çalışıyor, tek başına yeterli değil, diğer pompanın montajı yapılıyor."
Bu sırada ocaktan sağ kurtulan ve çevre maden ocaklarında çalışan işçiler Bakan Yıldız'a, "Bu üçüncü su baskını önlem alınsaydı. Böyle olmazdı. Ayrıca Torba Yasası'nda çıkan kanununun ardından işçiler öğle yemeklerini madende yiyorlar. Öğle yemeğini madende yemeselerdi. Bu yaşanmazdı. Ayrıca hemen müfettişler denetim yapsın. Yoksa işveren eksiklikleri giderir ve denetimde birşey çıkmaz" diye tepki gösterdi.
Bakan Yıldız da, "Ben bütün gece buradayım. Şu an tek çabamız su seviyesini azaltmak" dedi. Maden ocağındaki su tahliyesi devam ederken, içeriye hava da veriliyor.
MADENCİ YAKINLARINDAN BAKANLARA TEPKİ
Kriz merkezindeki değerlendirmenin ardından maden ocağına gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ocak önünde yakınlarını bekleyenlere 'Geçmiş olsun' dedi.
Kardeşleri ocakta olan Aysel Öztürk ile eşi Ali Haznedar'ın ardından gözyaşı döken 3 çocuk annesi ve hamile Fadime Haznedar, isyan etti. Önünde eğilerek, "Acımız hepimizin, şu anda pompalarla su çekiliyor" diyen Bakan Elvan'a Fadime Haznedar, "Canlarımız gitti, bize zehir ettiniz" diye ağladı. Bakan Elvan'ın, "Saat 18.00'den beri buradayız, yanınızdayız" sözlerine rağmen ağlayan hamile kadın, "Canımız yandıktan sonra ne olur?" dedi.
CANLI YAYIN ARAÇLARI GERİ ÇEKİLDİ
Maden ocağı önünde çalışmaları engellediği gerekçesiyle bölgedeki canlı yayın araçları jandarma ekipleri tarafından ocağın 400 metre gerisine çektirildi.
Kızılay, bölgedeki kurtarma çalışmalarını endişeli gözlerle takip edip madenci yakınlarına battaniye dağıttı.
-->