Şampiy10
Magazin
Gündem

YGS sona erdi!

.

ABONE OL
AA / DHA

1 milyon 837 bin adayın ter döktüğü Yüksek Öğretime Geçiş sınavı sona erdi.

Saat 10.00 da başlayan sınav nedeniyle, sınav salonları önünde toplanan öğrenci ve ailelerinin oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Sınava giren öğrenciler dershane ve okul arasında bir sene boyunca çalıştıklarını belirtirken, velilerin ise öğrencilerden daha heyecanlı olduğu görüldü. Sınav salonları önünde bekleyen adaylar saat 09.00’da içeri alınmaya başlandı. Girişte adayların kimlikleri ile sınava giriş belgeleri kontrol edildi. Sınav salonuna giren üniversite adaylarına sınavda uymaları gereken kurallarla ilgili bilgi verildi. Sınava kısa bir süre kala salonların bulunduğu yere gelen bazı adayla koşarak sınav salonlarına yetişmeye çalıştı.

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girme hakları olmayacak. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu, ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar ise LYS’ye girmeye hak kazanabilecek. 160 dakika sürecek sınava 1 milyon 837 bin 741 Üniversite adayı giriyor. Herhangi bir puan türünden 180 barajını geçebilenler Haziran ayında yapılacak LYS’lere girebilecek. 2011’de 1 milyon 313 bin 274 aday LYS’ye girmeye hak kazanmıştı. YGS , Türkiyede tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da, 160 sınav merkezinde uygulanıyor.

YASAKLAR

Önceden duyurulduğu gibi sınava girenlerin hiçbir eşyası emanet olarak alınmadı. Sınavın yapıldığı salona duvar saati asıldı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava sadece şeffaf pet şişe içinde su sokabildi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından Elle ve dedektörle arandı. Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf, makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına alınmadı.

YGS ÖNCESİ ÖĞRENCİLER DİDİK DİDİK ARANDI

EDİRNE’de Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrenciler, polisin yaptığı üst aramalarının ardından sınavın yapılacağı okula alındı. Öğrenciler sınavda, aileler ise kapı önünde sınav stresini yaşadı.

Edirne merkez ilçedeki 5 bin 694 aday YGS için ter döktü. Geçen yıllara göre öğrencilerin çoğu yapılan uyarıları dikkate aldı ve sınava en geç yarım saat kala geldi, yanlarında sınava girişte yasak olan malzemeleri getirmedi. Sınava giriş yerlerinde ise öğrenciler, görevli polisler tarafından sıkı aramadan geçirildi. Kız öğrenciler ise saçlarının içi ve kulaklarına kadar kontrol edildi.

Öğrenciler sınavda ter dökerken, aileleri ise okul çevresinde Kuran-ı Kerim okuyup, çocukları için dua etti. 160 dakika süresi bulunan sınavın ardından başarılı olan öğrenciler, Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) katılmaya hak kazanacak.

SINAV HEYECANINI İŞARET DİLİYLE PAYLAŞTILAR

BURSA’da Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 150 ayrı okulda yaklaşık 49 bin öğrenci girdi. Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde sınava giren engelli öğrencilerin velileri heyecanla çocuklarının sınavdan çıkmasını beklerken işitme engelli bazı öğrenci yakınları sınav heyecanını aralarında işaret diliyle konuşarak yatıştırdı.

Üniversiteye girişte birinci aşama olarak uygulanan YGS, Bursa’da da yapıldı. Engelli öğrencilerin sınava girmesi için Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi tahsis edildi. Sabahın erken saatlerinde sınava girecek engelli öğrencileri yakınları araçlarıyla güçlükle okula getirirken sınavın sonuçlanmasını beklerken dua etti.

"ÇOK ZORLUK YAŞADIM"

Tekerlekli sandalyeyle sınava germek için okula gelen 19 yaşındaki Elif Bülbül, ilk defa gireceği sınava çalışmak için çok sıkıntı çektiğini söyledi. Annesi Sultan ve Babası İsmail Bülbül ile sınava girmeden önce okul bahçesinde bekleyen Elif Bülbül, "Sınava hazırlanırken çok zorluk çektim. nnem, babam ve kardeşim sayesinde bu zorlukları atlattım. Sosyoloji veya tarih öğretmenliğini kazanmak istiyorum. Sınava derslerim yüzünden çok çalışamadım. Gece boyunca lise 2’nci sınıfa giden bir öğrenciden ders aldım" diye konuştu. Engellilere yeterli ilgi gösterilmediğini savunan babası İsmail Bülbül ise, şöyle dedi:

"1 Ağustos’ta bu konuyla ilgili bir kanun yürürlüğe girecek umarım güzel gelişmeler olur. Çocuğumu okula bile sürekli arabamla götürüp getiriyorum. Özel asansör ve rampa bakımından çocuğumu okula götürürken çok sıkıntı çektim. Okula tekerlekli sandalye için rampayı bile kendi imkanlarımla yaptırdım. Kızım okulu aksadığı için dershaneye sürekli gidemedi. Devletin bu sıkıntılara bir an önce çözüm bulmasını bekliyoruz."

Okul bahçesinde bekleyen bazı engelli öğrenci yakınları ise sınav heyecanını aralarında işaret diliyle konuşarak atmaya çalıştı.

DEPREM BÖLGESİ VAN’DA YGS HEYECANI

YÜKSEKÖGRETİME Geçiş Sınavı (YGS) deprem bölgesi Van’da da yapıldı. Deprem sonrası güçlendirilmiş okul ve prefabrik okullarda sınava giren bazı öğrenciler sınav öncesi sabahın erken saatlerinde türbelere giderek dua etti.

Geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen depremlerle büyük yıkımın yaşandığı Van’da bugün YGS yapıldı. 12 bin 270 öğrenci güçlendirilmiş ve hasarsız okul ile prefabrik 47 okuldaki 759 salonda sınava girdi. Bazı öğrenciler sınava girmeden önce sabah erken saatlerde türbelere gidip dua etti. Sınavda öğrenciler içerde ter dökerken, aileleri dışarda onları heyecanla bekledi. Depremzede öğrenciler, deprem dolayısıyla sınava istedikleri gibi hazırlanamadıklarını belirterek, buna rağmen yinede umutlu olduklarını ifade etti. Depremzede öğrenciler en iyi puanı almak için yoğun çaba göstereceklerini dile getirdiler. Bu arada sınav yapılan okulların yakınında bulunan yıkım çalışmalarına da sınav sonuna kadar ara verildi.

KOCAELİ’NDE YGS İÇİN GENİŞ ÖNLEMLER

KOCAELİ’de Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrencilerin bir olumsuzluk yaşamaması için olağanüstü önlemler alındı. Polis, sınav merkezleri yanından geçen yollardaki çalışmaları durdururken, yüksek sesle yayın yapan işyerlerini uyardı. Aileler sınavların yapıldığı merkezlerin önünde bekleyerek sınava giren yakınlarına manevi destek vermeye çalıştı. Bazı anneler, çocuklarının sınavda başarılı olması için Kuran’ı Kerim okuyarak dua etti.

YGS’de öğrenciler ter dökerken, polis ekipleri ve güvenlik görevlileri, okul bahçelerine gürültü olacağı ve sınavdaki öğrencileri rahatsız edeceği düşüncesiyle görevliler dışında kimseyi sokmadı. Aileler de sınav süresince heyecanla okul çevrelerindeki oturma bankları ve kafelerde bekledi. Burada bazı aileler çocukların sınavda başarılı olması için Kuran’ı Kerim okuyarak dua etti. Polis ekipleri ayrıca okulların çevresinde sürekli dolaşarak inşaat ve yol çalışması yapılmasını engelledi. Yüksek sesle yayın yapan işyerleri de uyarıldı.

SİVAS’TA YGS HEYECANI

ÜNİVERSİTE’ye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Sivas’ta da yapıldı. Adayların heyecanı yüzlerine yansırken, yakınları ise başarıları için dua etti.

Saat 10.00’da başlayan YGS için erken saatlerde aileleri ile birlikte sınavın yapılacağı merkezlere gelmeye başlayan öğrencilerin çoğunun heyecanlı olduğu görüldü. Yoğun güvenlik önlemleri altında sınava alınan öğrencilerin üzerleri özenle arandı. ÖSYM’nin sitesinden aldıkları sınav giriş belgesi ile sınav merkezlerine gelen öğrenciler, üzerlerinde bulunan madeni para, kağıt, peçete, mendil, kol saati, kemer gibi eşyalarını girişte bulunan emanet masalarının üzerine bırakarak sınav salonuna alındı. Başörtüsü konusunda kısıtlama getirilmedi. Adaylar başörtülü olarak da sınava girdi. Çocukları sınava giren aileler ise okul bahçelerinde Kuran-ı Kerim okuyarak içerdeki öğrencilere dua etti.

YGS HEYECANINI OĞLUYLA PAYLAŞTI

İZMİR’de Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) oğlu ile birlikte giren 41 yaşındaki Ayten Yeşilyurt, "Hem oğlumun heyecanına ortak olmak, hem de gençlere örnek olmak istedim" dedi.

İzmir’de YGS nedeniyle trafikte skışıklık yaşandı. Ege Üniversitesi Kampüsü önünde trafik sııkışınca üniversite adayları, araçlardan inip yürüyerek sınav merkezlerine ulaştı. Adaylar polis tarafından üstleri aranarak salonlara alındı. Edebiyat Fakültesi’nde kız ve erkek öğrencilerin aranmaları için birer polisin görevlendirilmesi yığılmaya neden oldu. Salon görevlilelirden biri, polis olmadığı halde adayların üstlerini aradı. Türbanlı adayların kulaklarında küpe ya da bluetooth cihazı olup olmadığına bakıldı. Kolye, kemer, alyans dışında yüzüklerin hepsi çıkartıldı. Adaylar sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı ve pet şişe su ile girdi. Su şişelerinin üzerindeki etiketler çıkarıldı, kağıt mendile izin verilmedi. Bazı okullarda su şişelerinin kapakları da açılıp alındı.

KOLLARI ALÇILI ADAYLAR

Bir hafta önce trafik kazası geçiren iki genç, sağ kolları alçılı halde sınava girdi. Gençler, kollarındaki alçının soruları çözmelerine engel olmayacağını söyledi. Çoğu ilk kez sınava giren adayların heyecanı gözden kaçmadı. 41 yaşındaki Ayten Yeşilyurt da sınava girdi. Ev kadını olan Yeşilyurt, "Üniversiyete girme niyetim yok. Hem oğlumun heyecanına ortak olmak, hem de gençlere örnek olmak istedim" diye konuştu.

Adaylar, sınav salonlarında sorularla ter dökerken aileleri de dışarda sabırla bekledi. Kimi Kuran okudu, kimi bilgisayarla zaman geçirdi.

İSTANBUL'DA YGS

Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 837 bin
adayın katıldığı ve üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan Yükseköğretime
Geçiş Sınavı’nın (YGS) başlamasıyla, sınav salonlarında ter döken üniversite
adayları için aileleri okul önlerinde dua etti.

Türkiye’de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başkenti
Lefkoşa’da, 160 sınav merkezinde 98 bin 693 sınav salonunda, 251 bin 789
görevlinin katılımıyla gerçekleşen sınava, İstanbul Üniversitesi Edebiyat
Fakültesi’nde giren adaylar, okul girişlerinde emniyet görevlilerinin kimlik ve
güvenlik kontrolleri ardından sınav salonlarına alındı.

Adayların çoğunluğunun, kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş
işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sabah erken saatlerden itibaren sınav
yerine geldiği görüldü.

Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu
yaşanırken, adaylar saat 09.00’dan itibaren sınav yerlerine alınmaya başlandı.

Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin
üstleri emniyet görevlileri tarafından arandı.

Adaylar, sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturtuldu. Salondaki
görevliler adayların tek tek kimlik kontrollerini yaptı. Gerekli kimlik
kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda
uyulacak kuralları adaylara hatırlattı.

Daha sonra üzerinde adayın fotoğrafı, T.C. kimlik numarası, adı ve soyadı
bulunan cevap kağıtları ile içinde kalem, silgi, şeker ve peçetenin yer aldığı
kutular dağıtıldı.

Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru
kitapçıkları dağıtımı yapıldı. Salon görevlilerinin, adayın yazdığı ve kodladığı
bilgileri kontrol etmesinin ardından sınav başladı.

Bu arada, ailelerin de sınav salonları yakınlarındaki bekleyişleri
sürüyor. Birçok kişinin beklerken dua okuduğu gözlendi.

Üniversite adayı annesi Mehtap Taştekin, oğlunun sınavda olduğunu
belirterek, tüm sınava giren adaylara başarılar diledi.

Taştekin, oğlunun çok yoğun bir sene geçirdiğini ifade ederek, ”Çok emek
verdi. Ben oğlumdan daha çok heyecanlıyım. Bu 2 saat 15 dakika nasıl geçecek
bilmiyorum. Allah bütün evlatlarımıza yardım etsin” dedi.

ADANA’DA 58 BİN 971 ADAY YGS’YE GİRDİ

ADANA’da Yükseköğretime Geçis Sınavı’nda (YGS) 58 bin 971 aday üniversiteye girebilmek için ter döktü. Öğrenciler sınıflarda soruları yanıtlarken, ailelerinin okul bahçelerinde beklemelerine izin verilmedi. Okulların çevresinde ve parklarda bekleyen anne ve babaların bazıları çocukların başarısı için dua etti, bazıları da gazete ve kitap okuyarak zaman geçirdi.

Adana’da 49 bin 611’i merkez ilçelerde olmak üzere toplam 58 bin 971 aday, YGS’ye girdi. 188 okulda saat 10.00’da başlayan sınav için adaylar, bir saat önceden sınıflara alındı. Öğrenciler, kimlikleri ve sınava giriş belgeleri kontrol edilip, üst araması yapıldıktan sonra giriş yaptı.

Girişlerde çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf, makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binalarına alınmadı. Adaylar, sadece şeffaf şişe içinde su sokabildi. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlandı.

Çocuklarının heyecanını ortak olan anne ve babalar, sınavın yapılacağı okulların bahçelerinde beklemelerine izin verildi. Güvenlik görevlileri, velileri okul bahçesinin dışına çıkardı. Okulların çevresinde ve parklarda çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen velilerden bazıları Kuran okuyup, dualar etti. Bazı veliler ise gazete ve kitap okuyup, el örgüsü örerek zaman geçirmeyi tercih etti.

ÖĞRENCİLER SINAVDAYKEN ANNELERİ DUA ETTİ

KAHRAMANMARAŞ’ın Elbistan İlçesi’nde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrenciler sınıflarda soruları yanıtlarken, okulların bahçesinde bekleyen anneleri çocuklarının başarılı olması için dualar etti.

Elbistan’da YGS, 31 okulda 6 bin 130 adayın katılımıyla gerçekleşti. Sınavın yapıldığı okullara aileleriyle gelen öğrenciler, güvenlik görevlileri tarafından üst araması yapıldıktan sonra salonlara alındı. Öğrencilerin anneleri de okulların bahçelerinde beraberlerinde getirdikleri kitaptan Yasin okuyup, çocuklarının başarısı için dualar etti. Bazı velilerin, sınav boyunca dua etmeyi sürdürmesi dikkat çekti.

ZONGULDAK’TA YGS HEYECANI

ZONGULDAK’ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrenciler sınıflarda, aileleri de dışarıda büyük heyecan yaşadı. Öğrenciler, sınav salonlarına baştan aşağıya aranarak alındı.

Fener Anadolu Meslek Lisesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi merkez kampusünde sınava giren adaylar, aileleriyle birlikte büyük heyecan yaşadı. Görevliler, sınav öncesi alyans, kolye, madeni para, cep telefonu ve cüzdanlarını yakınlarına vermeleri konusunda öğrencileri uyardı. Ancak bazı adayların uyarılara rağmen yasak olan eşyayla gelmesi dikkat çekti. Öğrenciler, okulların girişinde baştan aşağıya aranarak sınav salonlarına alındı.

Çocuklarını sınava getiren veliler ise okul bahçelerinde heyecanla bekledi. Dualarla çocuklarını sınıflarına gönderen veliler, dua kitapları okuyarak sınavın bitmesini bekledi. Sınavın başlamasıyla birlikte okulların etrafında devriye gezen polisler, gürültü yapılmaması için önlem aldı.

TRABZONDA SINAV HEYECANI

TRABZON’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) giren öğrenciler sınıflarda, aileleri de okul bahçelerinde büyük heyecan yaşadı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde sınava girecek olan çocuklarını getiren aileler, sınav başladıktan sonra çocuklarının başarısı için dua kitapları okudu. Havanın güneşli olması nedeniyle çevredeki çimenlerin üzerine oturan ve çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen kadınlardan bazıları da el işi yaparak heyecanlarını yenmeye çalıştı.

Sınav sonrası bazı öğrenciler soruların kolay olduğunu belirtirken, bazılarının ise hayal kırıklığı yaşadığı gözlendi.

EGEDE YGS HEYECANI

EGE Bölgesi’ndeki illerde, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) hazırlanan binlerce kişi sınıflarda ter dökerken yakınları da okul bahçelerinde dua etti. Sınava girenlerin rahatsız edilmemesi için okul çevrelerinde önlemler alındı. Çanakkale’de Nufüs Müdürlüğü sınav mesaisi yaptı.

Manisa’da, bu yıl 26 bin 901 aday 550 okulda YGS’ye girdi. Aileleriyle okullara gelen adayların sınav heyecanı gözlerinden okundu. Sınav sırasında 4 bine yakın personel görev yaparken İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler okul ve çevrelerinde önlem aldı. Adaylar sınava tek tek aranarak alındı, yalnızca nüfus cüzdanları, sınav belgeleri ve bir pet şişe su ile girmelerine izin verildi. İl genelinde 17 engelli aday ise özel salonlarda sınava girdi. Kent merkezinde 35 mahkumun cezaevinde sınava girdiği belirtildi.

DUALAR ADAYLAR İÇİN

Denizli’de 1195 salonda 21 bin 688 aday YGS’ye girdi. Sabah erken saatlerde üniversite adaylarıyla aileleri sınavların yapılacağı salonların önünde toplanmaya başladı. Öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından saat 09.30’da salonlara alınmaya başladı. Sınav saat 10.00’da başladı. Adaylar, içerde sınav sorularını çözerken, bazı veliler de okul bahçesinde dua okudu. 72 yaşındaki Ümmühan Kaymakçı, "Sınava torunum girdi. Ben bütün çocuklar için dua okudum. İnşallah hepsi başarılı olur" dedi.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜ MESAİ YAPTI

Çanakkale’de, nufüz cüzdanlarını kaybeden adayların mağdur olmaması için Merkez İlçe Nufüs Müdürlüğü 08.00 ile 10.15 saatleri arasında mesai yaptı. Nüfus cüzdanlarını kaydeben 30’a yakın adaya nüfus bilgilerinin bulunduğu belge hazırlandı. Adayların sınava yetişebilmesi için polis ekipleri yardımcı oldu, yolları açtı. Kentte 8 bin 77 aday, 396 salonda sınava girdi. Ayrıca salonlardan biri de Çanakkale Cezaevi’nde açıldı ve burada sınava 29 mahkum girdi.

İYİ BİR BAŞLANGIÇ İÇİN

Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, YGS’ye, merkez de 3 bin 375 ilçelerde 6 bin 864 olmak üzere toplam 10 bin 239 öğrencinin girdiğini belirtti. Töre, "İyi bir başlangıç yarı yarıya başarı demektir. Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizin başarılı, bilgili ve eğitimli olması, Türkiye’nin dünya ülkeleri içerisinde ileri medeniyetler seviyesine ulaşmasını sağlayacaktır. Bütün hayallerinizin gerçek olmasını temenni ederim" dedi.

ÜÇ MERKEZDE SINAV HEYECANI

Balıkesir’de YGS heyecanı üç merkezde yaşandı. Kent merkezi, Bandırma ve Edremit’teki toplam 88 okulda düzenlenen sınava 25 bin 422 üniversite adayı yarıştı.

ADAYLAR SORU ÇÖZDÜ VELİLER UYUDU

Muğla’da il genelinde bu yıl YGS’ye 17 bin 687 aday girdi. Kent merkezi, Fethiye ve Milas’taki toplam 54 okulda düzenlenen sınavlara çocuklarını getiren bazı veliler, sınavın bitmesini beklerken okul bahçesinde uyuyakaldı.

KAZA GEÇİREN ÖĞRENCİYİ, YGS’YE POLİS YETİŞTİRDİ

KONYA’da, ailesiyle birlikte Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) gireceği okula giden 20 yaşındaki Bahar Yılmaz, kaza geçirdi. Kaza yerinde ambulansta tedavisi yapılan genç kız, polisler tarafından sınava gireceği okula yetiştirildi. 18 yaşındaki Merve Bentis ise sınava yetişmek için acele ederken evlerinde merdivenden inerken düştü. Hastaneye kaldırılan ve beyin kanaması geçirdiği belirlenen Bentis, bir yıl boyunca hazınladığı sınava giremedi.

Karapınar İlçesi’nde oturan Bahar Yılmaz, YGS’ye gireceği Konya merkezdeki Erbil Koru Anadolu Lisesi’ne gitmek için ailesiyle birlikte kamyonetle yola çıktı. Babası 43 yaşındaki Cuma Yılmaz’ın kullandığı 42 ABC 09 plakalı kamyonet, saat 09.00 sıralarında Konya’ya 5 kilometre kala, iddiaya göre önünde aniden şerit değiştiren 31 yaşındaki Beyler İnik yönetimindeki 42 ASR 79 plakalı otomobile çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan kamyonet, şarampole yuvarlandı. Kazada kamyonet sürücüsü Yılmaz yara almadan kurtulurken, sınava girecek olan kızı Bahar Yılmaz, eşi 43 yaşındaki Emine Yılmaz, oğlu 15 yaşındaki Vehbi Yılmaz ve otomobil sürücüsü Beyler İnik hafif yaralandı. Gözünden hafif şekilde yaralanan ve ikinci kez YGS’ye girecek olan Bahar Yılmaz, olay yerine gelen ambulansta tedavisi yapıldıktan sonra, polisler tarafından sınava gereceği Erbil Koru Anadolu Lisesi’ne götürüldü. Salona girmeden önce babası Cuma Yılmaz’ı cep telefonuyla arayıp, durumunun iyi olduğunu belirten Bahar Yılmaz, telefonu görevlilere teslim ettikten sonra salona girdi. Kazada yaralanan 3 kişi ise ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Merkez Selçuklu İlçesi’nde oturan Fatih Endüstri Meslek Lisesi Tapu Kadastro Bölümü son sınıf öğrencisi Merve Bentis ise ailesiyle birlikte sınava gireceği okula gitmek için hazırlandı. Ailesi apartmanın önünde bekleyen Bentis, apartmanın 5’inci katındaki evlerinde merdivenlerinden indiği sırada dengesini kaybedip 4’üncü kata kadar yuvarlandı. Ambulansla Konya Numune Hastanesi’ne kaldırılan Bentis’in beyin kanaması geçirdiği ve kafasında kırıklar oluştuğu tesbit edildi. Yapılan ilk müdahalesinin ardından Konya Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen genç kızın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

YALOVADA YGS HEYECANI

YALOVA’da Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 19 ayrı okulda 5 bin 133 aday sınava girdi. Öğrenciler, içeride kendilerine yöneltilen soruları cevaplamaya çalışırken, velileri de okul alanı dışında dua kitapları okuyarak sınav stresi yaşadı.

Yalova’da 5 bin 133 adayın girdiği sınav 19 okulda gerçekleştirildi ve 700 kişi görev aldı. Lise son sınıf öğrencilerinin girdiği YGS’de öğrenci ve veliler, sabah erken saatlerde okullara akın etti. Güvenlik güçleri öğrencilerin üstlerini tek tek ararken, sadece etiketi çıkarılmış pet su, kimlik ve sınav giriş belgesiyle öğrenciler bina içine alındı. Bazı öğrenciler şapka, kalem, silgi, sigara, çakmak ve arabalarının anahtarını dışarıda bırakmak zorunda kalırken, arabayla gelip yakını olmayan öğrenciler ise anahtarları güvenlik güçlerine bıraktı. Sınavın başlamasına kısa bir süre kala okul bahçesinde bulunan öğrenci yakınları, uyarıyla okul alanının dışına alınırken, bazı velilerin de dua kitabı okudukları objektiflere yansıdı.

Son dakikada sınava yetişmeye çalışan öğrencilerin de koştukları gözlemlenirken, okul çevresinde güvenlik önlemi alındı. Ayrıca okula yakın cadde ve sokaklar, sınav sonuna kadar trafiğe kapatıldı.

ANTALYA’DA YGS HEYECANI

ANTALYA’da YGS heyecanı, sabah erken saatlerde başladı. Birçok öğrenci sınav noktalarında kontrollerin ardından salonlara alınırken, veliler ise genelde ellerinde dua kitabı ve Kur-an’ı Kerim ile sınavın bitmesini bekledi.

Velileri ile birlikte gelen adayların heyecanlı oldukları gözlendi. Öğrenciler saat 09.00’da içeri alınmaya başlandı. Girişte adayların kimlikleri ile sınava giriş belgeleri kontrol edildi. Sınav salonuna giren üniversiteli adaylarına, sınavda uymaları gereken kurallarla ilgili bilgi verildi.

Dışarıda ise heyecanlı bir bekleyiş başladı,. Kimi ağabey ve ablaları, kimi ise çocuğu için sınav merkezlerinin kapısında bekledi. Sınav sonunda ise salondan çıkan öğrencilerin yüzüne, stresi atmanın huzuru yansıdı. Sınav çıkışı kendilerini bekleyen velilerine sarılarak streslerini atan öğrenciler, "Artık rahatladık" dedi.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.