Yeni heyet de reddetti
.
Balyoz davasında yeniden yargılama talebinin reddedilmesine yapılan itiraz ile oluşturulan yeni heyette ‘yeniden yargılama’ talebini oy birliği ile reddetti
TÜBİTAK raporu üzerine birçok Balyoz sanığı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yeniden yargılama için başvurdu. Ancak mahkeme yeniden yargılama talebini reddetti. Bunun üzerine sanık avukatlarından Hakan Tunçkol ‘Ret kararında imzası olan hakimler Aytekin Özanlı ve Savaş Çelik’in yargılama sürecinde yer aldı’ diyerek itiraz etti. İtirazı değerlendiren üst mahkeme, avukatı haklı buldu ve daha önce verilen kararın kaldırılmasına hükmetti. Üst mahkeme, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘yeniden yargılama talepleriyle ilgili” yeni bir karar vermesi için farklı 3 hakim görevlendirdi.
Yeni heyette, İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Gökmen Demircan, İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Nalan Can ve İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Abdullah Öztürk yer aldı. Yeniden yargılama talebini bu heyet değerlendirdi.
Yeni delil yok
Heyet önce savcı Naci Kanık’tan mütalaasını sordu. Kanık mütalaasını yeniden yargılamanın reddedilmesi yönünde verdi. Savcının mütalaasının ardından kararını açıklayan mahkeme, sanıkların yeniden yargılama talebini oybirliği ile reddetti. Kararda, yeniden yargılama için yeni bir delil bulunmadığı belirtildi. Kararda 5’nolu harddisk ile ilgili rapora da değinen mahkeme, rapordaki bilgilerin daha önceki raporlarla aynı olduğunu ve raporun mahkeminin kendi kararında tartışıldığını ifade etti.
AYM’ye öncelik başvurusu
Balyoz davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Çetin ile 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Hakan Büyük, Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruyla ilgili ikinci bir başvuru yaptı. Çetin ve Büyük, AYM-’nden, 2013 tarihinde ’adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiğinin tespit edilmesi’ talebiyle yaptıkları başvurunun TÜBİTAK’ta görevli uzmanlarının 20 Ocak 2014 tarihli raporu ve siyasi iktidar temsilcilerinin açıklamaları doğrultusunda öncelikle incelemeye alınmasını talep etti.
Balyoz davası AİHM’ye gidiyor
Balyoz davası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınacak. Hürriyet’e konuşan Balyoz avukatlarından Haluk Pekşen, davanın bir ‘proje’ olduğunu vurgulayacaklarını, buna kanıt olarak da daha önce davaya bakan hakim ve savcıların ifadelerine yer vereceklerini anlattı. Başvuruda, davada yaşanan “hukuk dışılık” vurgulanarak, “bu hukuk dışılık nedeniyle, AİHM’e başvuru için Anayasa Mahkemesi sürecinin beklenmesi yanlış olacaktır. AİHM, hemen konuyu incelemeye almalıdır” mesajı verilecek. Başvuruda, dava için emniyette oluşturulan 5 kişilik bilirkişi heyetinin hiçbir mahkemenin listesinde yer almadığına ve dosyaya İstanbul’d abakılmasına karşın, bilirkişilerin Ankara’dan belirlendiğine dikkat çekilecek. Ayrıca, Yargıtay’dan çıkan arpor ile emniyet bilirkişisinin raporunun kelimesi kelimesine aynı olduğu, gündemdeki tüm büyük davaların Yargıtay 8. Ceza dairesi’ne verildiği de anlatılacak.