YAŞ’ta ‘kripto’ hassasiyeti
Yüksek Askeri Şura toplantısında kuvvet komutanlarının durumu, rütbesinde 3 ve daha fazla yılını doldurmuş 53 general ve amiral ile çok sayıda albayın terfi ve emeklilikleri belirlenecek. Kripto FETÖ’cülerin tespiti için yoğun mesai harcanıyor
Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yarın olağan toplantısını gerçekleştirecek. FETÖ’nün darbe girişiminin ardından yapılan değişiklikler kapsamında şura toplantılarının ağustos ayında yapılması zorunluluğu kaldırılmış, bunun yerine toplantının başbakanın çağrısıyla ihtiyaç duyulan zamanlarda yapılması kararlaştırılmıştı.
Başbakan Yıldırım’ın çağrısı üzerine YAŞ toplantısının teamüllere uygun olarak ağustos ayının başında yapılmasına karar verildi. Toplantı bir günde tamamlanacak.
Süreleri doluyor
Terfi ve atamaların da ele alınacağı şura toplantısı kapsamında belirlenecek en önemli konu ise kuvvet komutanlarının durumu olacak. Milli Savunma Bakanı’nın önerisi, Başbakan’ın imzası ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla belirlenen kuvvet komutanlıklarında görev süreleri doluyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın durumları şuradaki atama ve terfilerle belirlenecek. Mevcut kanun, kuvvet komutanlarının görev sürelerinin uzatılmasına imkan tanıyor. TSK Personel Kanunu’na göre kuvvet komutanlığına atanan orgeneral-oramiraller iki yıl bu görevde kalabiliyor. Bu sure, birer yıllık surelerle yas haddine kadar uzatılabiliyor.
İnce eleme yapıldı
Orgeneral ve oramiraller dışında, rütbesinde 3 ve daha fazla yılını doldurmuş 53 general ve amiral ile çok sayıda albayın terfi ve emeklilikleri belirlenecek. YAŞ hazırlıkları neredeyse tamamlanırken, terfi alacak personelin belirlemelerinde ince elenip sık dokundu. Tüm teamüller alt üst edildi. MİT başta olmak üzere tüm istihbarat birimlerinden, şuraya gelecek personele ilişkin detaylı bilgi alındı. Personel dosyaları, personele ilişkin çok çeşitli ve detaylı değerlendirmeler üzerinden hayli kabardı. İstihbarat notları, eğitim süreçleri, komutanlarının kanaatleri, devrelerinin ve mesai arkadaşlarından alınan değerlendirmelerle detaylı raporlar hazırlandı. Özellikle kripto FETÖ’cülerin tespit edilebilmesi ve terfilerde sızma olmaması için tüm ayrıntılar göz önünde tutuldu.
Yapısı değişmişti
Darbe girişimi sonrasında YAŞ’ın yapısında da değişikliğe gidilmişti. Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda yapılan toplantı Çankaya Köşkü’ne alınmış ve üye yapısı değiştirilmişti. Çankaya’daki ilk toplantı 28 Temmuz 2016’da yapılmıştı. Başbakan Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’ndeki ikinci şura toplantısı ise 23 Ağustos 2016’da yapılmıştı. Bu toplantı, şuranın yeni yapısıyla gerçekleştirilen ilk toplantıydı. Başbakan yardımcılarının yanı sıra adalet, dış ve içişleri bakanları da toplantılara katılmaya başlamış, ordu ve donanma komutanlarının şura üyelikleri kaldırılmıştı. Böylelikle başbakan başkanlığında toplanan şuranın üyeleri genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı, milli savunma bakanı ve kuvvet komutanları olarak yeniden belirlenmişti.
Farklı görevle masada olacaklar
Çarşamba günü yapılacak toplantıya bazı bakanlar ilk defa katılacak. Bazı isimler ise yeni görevleriyle masadaki yerini alacak. Buna göre, daha önce Adalet Bakanı olarak toplantıda yer alan Bekir Bozdağ, bu sefer başbakan yardımcısı unvanıyla katılacak. Fikri Işık da daha önce Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı toplantıda başbakan yardımcısı olarak görev alacak. Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise toplantıya ilk defa katılacak. Daha önce Yüksek Askeri Şura toplantısına başbakan yardımcısı ünvanıyla katılan Nurettin Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak masada yerini alacak.