Şampiy10
Magazin
Gündem

Yardımseverlik rekoru Somali’ye

Türkiye’de toplanan yardım dün sabah itibarıyla 214 milyon 170 bin TL

ABONE OL
Vatan Haber

Nakdi yardımın dışında pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu, un ve şeker başta olmak üzere gıda yardımı yaptı. Toplanan 214 milyon 170 bin TL yardım, bugüne kadar Türkiye’de bir ülke için gerçekleşen en büyük yardım organizasyonu olarak kayda geçti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Afrika için toplanan yardımların tutarının 214 milyon 170 bin liraya ulaştığını ve sürekli arttığını söyledi.

Babacan, 214.1 milyon liranın 125 milyon dolar civarında bir paraya denk geldiğini belirterek, “Çağrıya baktığınızda bu anlamlı bir rakam ama ihtiyacın çok çok altında. Türkiye’nin bu kadar anlamlı bir rakamı çok kısa bir zamanda toplaması çok önemli” diye konuştu.

Türkiye’nin ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi, TÜRKŞEKER ve ÇAYKUR’un depolarında bulunan buğday, şeker, çaydan bir miktar ürünün de ayni olarak göndereceğini kaydeden Babacan, buna ilişkin kararlar çıktığını belirtti. Somali için toplanan ve her geçen gün çığ gibi büyüyen nakdi yardım Türkiye’den bir başka ülke için şu ana kadar toplanan en büyük yardım ünvanını da kazandı.

Pakistan depremini ve tsunami’yi geçti

SOMALİ’DEN önce Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yardımı, 2005’te büyük bir deprem felaketi yaşayan Pakistan’a yapılmıştı. Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen bağış kampanyasında 96.5 milyon dolar toplanmıştı.

Geçen yıl da en büyük yardımlardan biri yine Pakistan’a gönderilmişti. Türkiye, Pakistan’ı vuran sel felaketinden sonra ülkeye yardımda bulunan ilk ülkeler arasındaydı.

İlk aşamada hükümet Pakistan afetzedelerinin acil ihtiyaçlarını karşılamak üzere 10 milyon dolar (15 milyon TL) nakit yardımda bulunmuştu.

Türkiye açlıkla savaşan ülkelere neredeyse her yıl yardımda bulunuyordu. Türkiye 8 Afrika ülkesine 2007’de 2, 2008’de ise 3.5 milyon dolarlık nakdi yardımda bulunmuştu.

Güneydoğu Asya’da 2004 yılında meydana gelen deprem ve tsunami felaketinden sonra da Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Kızılay Derneği Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen yardım kampanyasında da 44 milyon dolar toplanmıştı.

Şehmuz Tatlıcı’dan 200 bin TL’lik gıda

İşadamı Şehmuz Tatlıcı Somali’ye 200 bin liralık yardımda bulundu. Tatlıcı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında Somali’ye yollanmak üzere 60 ton gıda, sarı lacivert renklerde 1.000 adet ayakkabı, 1.000 adet T-shirt ve 1.000 adet şorttan oluşan 200 bin liralık yardım paketini Kızılay’a teslim etti. Somali’de yaşanan kuraklığın milyonlarca insanın ve özellikle çocukların, kuraklığın etkisiyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dikkat çeken Tatlıcı, “Böylesine büyük bir felaket karşısında, özellikle çocukların açlıktan, kuraklığa bağlı hastalıklardan yaşamını yitirmesini önlemek için daha fazla yardımda bulunmalıyız. Yardımların bir an evvel bölgeye ulaştırılması gerekiyor. Zor günlerinde Somali halkının yanında olmak insani sorumluluğumuzdur” dedi.

Turizm sektörü de güç birliği yapıyor

Otelciler, Afrika insani yardımlar kampanyasına katılıyor. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) ile Türkiye Kızılay Derneği arasında, ‘Afrika İnsani Yardım Organizasyonu’ konusunda işbirliği yapılıyor. TUROB Başkanı Timur Bayındır, “Desteklerimiz ve katkılarımız neticesinde, TUROB üyeleri ile Afrika arasında insani yardım köprüsü oluşturacağız. Yardımların tek elden toplanması ve koordinasyonu için Türkiye Kızılay Derneği ile işbirliği yaptık. Tüm turizm sektörünü, bu anlamlı organizasyona katılmaya davet ediyoruz” dedi.

Metro’dan 500 bin TL denizcilerden 300 bin TL

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO), Somali’ye 300 bin lira bağışta bulundu. İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, yaptığı yazılı açıklamada, İMEAK DTO olarak Somali’ye 300 bin lira yardım yaparak kampanyaya katkıda bulunduklarını kaydetti.

Metro Holding ise Kimse Yok Mu Derneği aracılığıyla açlıkla mücadele eden Somali’ye 500 bin lira bağışta bulundu. Metro Holding Yönetim Kurulu Başkanı Galip Öztürk, yardım çekini Kimse Yok Mu Derneği Başkanı Ünal Öztürk’e teslim etti.

Mersinli bakliyatçılar da gıda yardım kampanyasına Afrika’ya gönderilmek üzere 400 ton kuru gıda bağışında bulundu.

Dünya nüfusunun YÜZDE 15’i açlık sınırının altında

Gıda fiyatları kuraklık, biodizel kullanımı ve spekülatif nedenlerle son dönemde çok hızlı artıyor. Gıda fiyatları şu an tarihi yüksek seviyelerinde bulunuyor. Bu fiyat artışlarına paralel olarak son dönemde 50 milyon insan daha açlık seviyesinin altına düştü. Günlük geliri ile karnını doyurabilecek seviyede bulunmayan 900 milyon insana 50 milyon kişi daha eklendi ve sayı 1 milyara yaklaştı. Bir başka deyişle dünya nüfusunun yüzde 15’i açlık sınırının altında yaşıyor.

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EBRD Başkanı Basso'yu kabul etti
  2. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  3. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  4. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  5. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  6. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  7. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  8. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  9. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  10. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.