"Vücut dokunulmazlığını ihlal" davaları ilk sırada
Türk Ceza Kanunu uyarınca açılan davalardaki suç sayıları bakımından 63 ilde ilk sırayı "Vücut dokunulmazlığına" karşı işlenen suçlar aldı
Adalet Bakanlığının geçen yıla ilişkin verilerle oluşturduğu Türkiye Suç Atlası'nda, 63 ilde en çok vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlara karşı dava açıldığı bilgisine yer verildi. Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Adli İstatistik 2015" kitabında, Türkiye'de açılan davaların suç türlerine göre dağılımı, "Türkiye'nin Suç Atlası" başlığı altında toplandı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 2015'te Türk Ceza Kanunu uyarınca açılan davalarda, kasten ve taksirle yaralamayı da içeren "Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar" 63 ilde ilk sırada yer aldı.
Bölge bazlı değerlendirmede de bu suç nedeniyle açılan davaların Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaştığı görüldü.
İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu 17 ilde ise ilk sırayı hırsızlık, yağma ve mala zarar vermeyi de içeren, "Malvarlığına karşı işlenen suçlar" nedeniyle açılan davalar aldı. Bölgelere göre bakıldığında bu suçtan, en çok Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde dava açıldı.
"Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar" ise sadece Hakkari'de ve en çok dava açılan ilk gerekçe oldu.
- Özel kanunlar kapsamındaki suçlar
Özel kanunlar kapsamında ise 57 ilde ilk sırayı, İcra ve İflas Kanunu'na muhalefetten işlenen suçlara karşı açılan davalar aldı. Aralarında Ankara'nın da bulunduğu 14 ilde en çok "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na" muhalefetten dava açıldı. "Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet" nedeniyle işlenen suçlara ilişkin davalarda da ilk sırayı Tunceli, Kars ve Bingöl aldı.
"Orman Kanunu'na muhalefet" suçu nedeniyle en çok Gümüşhane ve Ardahan'da dava açıldı. Diyarbakır'da açılan davaların ilk sıradaki gerekçesi ise "Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanuna muhalefet" olarak gösterildi.
Özel Kanunlar uyarınca bölge bazında, Marmara, Ege, Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz'de en çok İcra ve İflas Kanunu'na muhalefetten dava açıldı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise "Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefet suçu" açılan davaların ilk sırasındaki gerekçe olarak kabul edildi.