Vicdani redde yeşil ışık!
.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in 4. yargı paketiyle ilgili “Askeri yargıda verilen bir karar hakkında AİHM’de ihlal çıkması halinde, yargılamanın yenilenmesi imkânı yoktu. İhlal kararlarının yargılamanın yenilenmesi sebebi olarak askeri yargıda da kabul edilmesini öngörüyüz” sözleri askeri yargıdan gelen hukukçular tarafından vicdani ret yolunun açılacağı yönünde yorumlandı.
‘Hukuken tanındı’
“Böyle bir değişiklikten Türkiye’nin etkilenmemesi mümkün değil” diyen emekli askeri hakim Yrd. Doç. Dr. Ümit Kardaş, “Bu Türkiye’de vicdani reddi hukuken tanıması anlamına gelir. Türkiye’de zorunlu askerlik için Türkiye eninde sonunda vicdanı ret hakkını tanıyacak. AB’nin Türkiye’yi eleştiren raporları var. Avrupa Konseyi üyesi 46 ülkeden vicdani reddi tanımayan bir Türkiye bir de Azerbaycan kaldı” diye konuştu.
Emekli askeri hakim Mesut Kurşun ise Türkiye’nin yeni bir yasal düzenleme yapabileceğini belirtiyor: “İç hukukta yasal bir düzenleme yapılmadı. Devlet yasal düzenleme ile vicdani reddi suç sayan ve ihlale yol açan hükümleri değiştirebilir. Son kararlarında içtihadını değiştiren AİHM, vicdani reddi din ve vicdan özgürlüğü ihlali olarak görüyor. Dolayısıyla kararlar Türkiye’yi daha da zor durumda bırakacak.”
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM’de bugüne kadar açılan 5 vicdani ret davasının da Türkiye aleyhine sonuçlandığını açıkladı. Ergin, Türkiye’nin toplam 72 bin 275 euro tazminata mahkûm edildiğini belirtti.
İmani retçiler
Bugüne kadar Türkiye’de yaklaşık 200 kişi vicdani reddini açıkladı. Silah altında askerlik yapmak istemeyen bir diğer grup ise ise inançları nedeniyle zorunlu askerliği reddeden imani retçiler. 2010’da ilk kez Enver Aydemir imani reddini açıklamıştı. Aydemir’e geçtiğimiz günlerde Devrimci İslami Gençlik İnsiyatifi üyeleri Hakan Kılıç ve Emre Musullu katıldı. Bedelli askerliği de normal askerlikle eşdeğer gördüğü için reddeden Emre Musullu hakkında halkı askerlikten soğutmak suçlamasıyla açılmış bir de dava bulunuyor.