Ve zil çaldı, haydi sınıfa!
.
Vatan Haber
Üç aylık yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen dün ders başı yaptı. Yeni eğitim döneminde cuma günü 40 bin öğretmen ataması daha yapılacak.
2014 - 2015 eğitim öğretim yılı dün başladı. Okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin olmak üzere toplam 16 milyon 400 bin öğrenci ders başı yaptı. Bu yıl mevcut 873 bin 747 öğretmene ilave olarak 40 bin öğretmen atanacak. Bu yıl eğitim sisteminde bazı yenilikler de var:
- Seçmeli dersler puanla değerlendirilecek.
- Ders saatleri dışında açılacak kulüplerde, öğrencilerin bilim olimpiyatları, güzel sanatlar, yabancı dil gibi konularda yetenekleri desteklenecek.
- 299 anadolu öğretmen lisesi kademeli olarak fen, sosyal bilimler ve anadolu liselerine dönüştürüldü. Anadolu lisesine dönüşen 7 anadolu öğretmen lisesi de Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne devredildi.
- Genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37’den 35’e indirildi.
- Özel okula dönüştürülecek olan dershaneler, bu yıl son kez öğrenci kaydı alacak.
- 23 Ocak’ta sömestr, 12 Haziran’da yaz tatili başlıyor.
‘İbadethane sorusu’
Milli Eğitim Bakanı Avcı, Balgat Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesinde ilk ders zilini çalarak, 2014-2015 eğitim-öğretim yılını başlattı. Avcı, “Önümüzdeki yıllarda en büyük önceliğimiz mesleki ve teknik eğitim olacak” dedi. TEOG sonuçlarına ilişkin, “Kimseyi istemediği bir okulda zorla tutmuyoruz. Buna hakkımız yok. Nakil süreçleri devam ediyor” diyen Avcı, okullarda ibadet açılması konusunda şunları söyledi: “İbadethanelerin bodrumlarda veya uygunsuz olan yerlerde olanları vardı. İhtiyaç olan okullarda yönetmeliğimizde gün ışığı alabilen yerlerde açılması gerektiğini vurguladık. İbadet etmek zorunlu değil.
SMS’le kutlama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, öğretmenlere cep telefonundan SMS gönderip yeni eğitim ve öğretim yılını kutladı.
‘Öncelik teknik eğitimde’
Milli Eğitim Bakanı Avcı yeni eğitim öğretim yılı açılışını bu yıl Balgat Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi’nde yaptı. Avcı, En büyük önceliğimiz mesleki ve teknik eğitim olacak” dedi.
Bir ilk gün klasiği!
Okulların ilk gününde ajanslara bol bol ağlayan çocuk resmi düştü. İlkokul 1. sınıfa 1 milyon 290 bin 770 öğrencinin başlaması bekleniyor. Birinci dönem 23 Ocak’ta sona erecek. Okullar 12 Haziran’da tatile girecek.
Güven timleri görev başında
Yeni eğitim - öğretim yılı başlarken İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca her okulda sorumlu bir polis görevlendirildi. Uygulamanın amacı okul önlerini mesken tutan, uyuşturucu madde satan kişileri okullardan uzak tutmaktı. Biz de okullardaki durumu araştırmak için bazı okulları dolaştık. İlk durağımız Mecidiyeköy Lisesi ve Mecidiyeköy İlköğretim Okulu oldu. Erken saatlerde okula gelen polislerin ilk işi şüpheli gördükleri kişileri çevreden uzaklaştırmak oldu. Selim Sırrı Tarcan İlköğretim Okulu’nda görev yapan polis memuru ilköğretim okullarının kapılarında genellikle veliler beklediği için kendilerin daha fazla liselerin etrafında dolaştığını söyledi. Sarıgül İlköğretim Okul’unda ise trafik şubeden polis memurları bulunuyordu. Kapıların kapalı olduğu okulda polisler okul bahçesinde dolaşıyordu. Selehattin Eyyübi ve Hamza Saruhan İlköğretim Okulu’nda ise pasapart şubeden bir polis görevlendirilmişti. Polisler, güven timleri yetersiz kaldığı için asayiş, trafik ve pasaport şubeden polislerin de okullara gönderildiğini söyledi. Uyuşturucu satışının yaygın olduğu semtlerde bulunan okullar emniyet tarafından sürekli izlenecek. (EMRE ESER Haber Merkezi)
Rum okulunun mevcudu: 2 kardeş
ÇanakkAlE’nin Gökçeada ilçesine bağlı Zeytinli Köyü’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 49 yıl sonra 2013- 2014 eğitim öğretim yılında açılan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda (Aya Todori İlk Mektebi), 2014- 2015 eğitim öğretim yılının ilk ders zili dün sabah çaldı. İlk yılında 4 öğrenciyle eğitim- öğretime başlayan okulda bu yıl öğrenci sayısı 2’ye düştü.
Dört öğrenciyle başladı
Zeytinli Köyü’nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucusunun isteğiyle kapatıldı. 2012 yılı Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına adaya dönüş yapan Anna Koçumal, Milli Eğitim Bakanlığı’na Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nu açmak için başvuruda bulundu. İzin çıktı ve okula, 2013- 2014 eğitim öğretim yılı için Musa Avcı (6), Dimitri Kalpas (7), Sofia Avcı (9) ve Kaan Kaleci (11) adlı 4 öğrenci kayıt yaptırdı. Özel Gökçeada Rum İlkokulu, yeni öğretim yılına ise dün sabah çalan ilk ders ziliyle başladı. Ancak okul nüfusu yarı yarıya azalmıştı. Kaan Kaleci okulu bitirmiş, Dimitri Kalpas ise ailesiyle Selanik’e dönmüştü. Özel Rum İlkokulu’nda bu yıl ikinci sınıfa başlayan Musa Avcı ile üçüncü sınıfa başlayan ablası Sofia Avcı sabah okula geldi. Zil çaldıktan sonra da içeriye girdi.
Sınıfta değil pamuk tarlasında
Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocukları, eğitim öğretim yılının ilk gününde sınıf yerine tarlaya gitti. Pamuk tarlasında çalışmak üzere aileleriyle Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan Kahta ilçesine gelen çocuklar, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılının ilk gününü tarlada geçirdi. Aileler çocuklarının okul yerine tarlada olmasına üzüldüklerini söyledi. Bir veli “Çocuklarımın bugün tarla yerine okula gitmelerini isterdim ama bu mümkün olmadı. İşimiz bitene kadar buradayız inşallah kısa sürede döneriz ve çocuklarımız okuldan uzun süre ayrı kalmazlar” dedi.
Annesiz babasız okula başladı
Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli memur Hatice Senay Sarıgöz, 2010’da askeri casusluk operasyonunda gözaltına alındı. Gizli belge bulundurmak ve haberleşme gizliliğini ihlalden 4 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay cezayı onayınca 12 Şubat’ta tutuklandı. Cezaevine girmeden 2 ay önce eşini kaybeden Sarıgöz’ün 7 yaşındaki oğlu Dağhan, anneannesinin yanında kalmaya başladı. Okula dün yalnız giden Dağhan “Herkesin anne babası gelmişti. Annemin serbest kalmasını istiyorum” dedi. Davanın tutuklu sanık Tamer Çetin’in oğlu Kerem’de okula babasız başladı. Kerem, babasının Şirinyer Cezaevi’nde kurs verdiğini sanıyor. Anayasa Mahkemesi’ndeki davanın önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor. (Çağdaş ULUS İSTİHBARAT)
‘Suriye Mektebi’ ders başı yaptı
MERSİN’in merkez Akdeniz ilçesinde ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeli çocuklar, okul haline getirilen mermer deposunda yeni eğitim öğretim yılına başladı. Çilek Mahallesi’nde kullanılmayan bir mermer deposu tadilattan geçirilerek 11 derslikli okula dönüştürüldü. ’Suriye Mektebi’ adı verilen okulda Suriyeli çocuklar için de zil çaldı. 350 Suriyeli çocuğun eğitim gördüğü okulda 23 öğretmen de gönüllü olarak ders veriyor. Okulda Arapça, İngilizce Türkçe, matematik, fizik, beden eğitimi, kimya, din kültürü eğitimi veriliyor.