Şampiy10
Magazin
Gündem

Uyuşturucu rotası kuzeye kaydı!

Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu İle Mücadele Daire Başkanlığı, TBMM’ye sunduğu bilgi notunda, alınan tedbirlerle uluslararası uyuşturucu sevkiyatında artık Türkiye’nin üzerinde bulunduğu Balkan rotasının daha az kullanıldığını belirtti.

ABONE OL
Vatan Haber

TBMM Dışişleri Komisyonu, gündemindeki terörizm ve örgütlü suçlarla mücadele işbirliği anlaşmalarının uygunluğuna ilişkin kanun tasarılarını görüşürken, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Türkiye’nin uyuşturucu ticaretinde transit ülke olarak kullanılması ve bu durumla ilgili ne tür tedbirler alındığı sorusunu yöneltti.

Salıcı, butün uluslararası sözleşmelerde dünyadaki uyuşturucunun yüzde 90’nın Afganistan’da üretildiğini ve bunun büyük bir kısmının da Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçtiğinin vurgulandığını belirterek, “Yani Türkiye bir transit ülke olarak anılıyor. Uyuşturucu, göçmen sorunu, terörizm, bunlar, üçü birbiriyle ayrıştırılamayacak başlıklar. Dolayısıyla, biz, özellikle Afganistan’dan gelen ve Avrupa’ya geçen, bunu da gerek emniyet müdürlüğümüzün kendi raporlarında, gerek Amerika’nın narkotik raporlarında, gerek Avrupa Birliğinin raporlarında yıllardan beri anılan bu transit ülke durumuyla ilgili ne tür tedbirler alıyoruz, ne yapıyoruz” diyerek konuyla ilgili bilgi istedi.

Sevkiyatlar engellendi

Emniyet Genel Müdürlüğü, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun talebi üzerine gönderdiği bilgi notunda Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele faaliyetlerini anlattı. Notta, 2014-2015 yıllarında ülke içi uyuşturucu rotaları üzerinde alınan tedbirlerle önemli uyuşturucu transferlerinin önlendiği, özellikle Doğu’dan Batı’ya gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarına karşı büyük başarı elde edildiği belirtildi. Notta, özetle şu bilgilere yer verildi:

TACİRLERİN HEDEFİYİZ: Ülkemiz, coğrafi konumu, genç ve dinamik nüfusu ve her alanda hızla büyüyen yapısı sebebiyle stratejik bir öneme sahiptir. Ülkemizin bu konumu, uyuşturucu trafiğinde transit olmanın yanısıra, ülke insanımızı da uyuşturucu tacirlerinin hedefi haline getirmiştir.

KARARLILIĞIMIZI GÖSTERDİK: Özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni nesil uyuşturucu türlerinin, ülkemiz gençliği hedef alınarak pazar haline getirildiği; bu suçlardan elde edilen gelirin, terör ve suç örgütlerinin amacı doğrultusunda kullanıldığı bilinmektedir. Ülkemiz BM Uyuşturucu Maddelere Dair 1961 TEK sözleşmesiyle birlikte uyuşturucuyla mücadelesini uluslararası boyuta taşıyarak, sınır aşan ve terör örgütlerine kaynak olan bu suçla mücadeledeki kararlılığını göstermiştir.

BİLİMSEL MÜCADELE: Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü vazifesi gören ülkemiz, uyuşturucu maddelerin üretildiği/imal edildiği ve tüketildiği bölgeler arasında transit ülke konumundadır. Uyuşturucunun sınırlarımızdan içeri girmemesi veya transit geçişlerin engellenmesi amacıyla bütün kolluk birimleri ile profesyonel ve bilimsel bir bakış açısı kullanarak mücadelesini sürdürmektedir.

YENİ ROTALARA YÖNELDİLER: 2014-2015 arasında ülke içi uyuşturucu rotaları üzerinde alınan etkin tedbirler sayesinde önemli uyuşturucu transferleri önlenmiş ve birçok suç odağı deşifre edilmiştir. Özellikle doğudan batıya gerçekleştirilen uyuşturucu sevkiyatlarında kolluk kuvvetlerinin göstermiş olduğu başarı, suç örgütlerinin yeni rotalara yönelmelerini veya sevkiyatlarda riski azaltan yöntemler seçmesine neden olmuştur.

KUZEY VE KARADENİZ DAHA ÇOK KULLANILIYOR: Son dönemde İran-Azerbaycan-Hazar Denizi-Kazakistan-Rusya-Doğu Avrupa güzergâhlarının kullanıldığı Kuzey Rotası ve İran-Ermenistan-Gürcistan-Karadeniz-Ukrayna/Romanya-Doğu Avrupa güzergâhlarının kullanıldığı Karadeniz Rotası’nın, ülkemizin de üzerinde bulunduğu Balkan Rotası’na göre daha fazla kullanıldığına ilişkin Gürcistan, Kazakistan, Ukrayna ve Romanya’daki yakalamalar tespitleri destekler niteliktedir.

SOKAKTA NARKOTİM: Eylem planında yer alan tedbirlerden bir tanesi de uyuşturucunun sokak düzeyinde ulaşılabilirliğini önlemek ve güvenlik güçlerimizin sokaktaki etkinliğini artırmaya yönelik hazırlanan NARKOTİM projesidir.

Birçok fail yakalandı

Son dönemde atılan köklü adımlar ve geliştirilen ilave tedbirler sayesinde, güvenlik güçlerimiz her alanda olduğu gibi uyuşturucu ile mücadelede de önemli kazanımlar sağlanmıştır. Bilhassa doğrudan uyuşturucu satıcılarına yönelik gerçekleştirilen kararlı operasyonlarla, birçok suç faili yakalanmış ve adalete teslim edilmiştir.

Emniyet birimlerinin attığı adımlar ve geliştirilen ilave tedbirlerle uyuşturucu transferleri önlenerek birçok suç odağı deşifre edildi.

KAYNAK: MİLLİYET

Diğer Haberler

  1. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  2. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  3. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  4. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  5. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  6. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  7. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  8. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  9. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  10. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.