Urla'daki villa tartışması bitmiyor!
.
İzmir Urla’nın Hacılar Koyu’nda, 17 Aralık sürecinde ortaya çıkan telefon dinlemeleriyle gündeme gelen villalar konusunda İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, yapımı süren iki villa ve iki müştemilatıyla ilgili şu ana kadar hiçbir resmi işlem yapılmadığını söyledi. Değirmenci, Başbakan için yapıldığı iddia edilen villalara memurların tespit yapmaktan korkutuğunu öne sürerek, "Böyle bir uygulamayı kabul etmek mümkün değil, tam bir skandal. Ben buradan yetkilileri görevini yapmaya davet ediyorum. Sade vatandaşa ne yaptılarsa, daha önce yapılan villalara ne yapıldıysa, bu 4 villaya da aynısının yapılması gerekir" dedi.
KİMLİKLERİ GİZLENEN BİLİRKİŞİLER
İzmir İl Genel Meclisi mart ayı toplantısında konuşan CHP’li Başkan Serdar Değirmenci kamuoyunda büyük yankı uyandıran Urla villalarının bulunduğu arsada 4 yeni villa olduğunu ve bunların hiçbir resmi kaydı bulunmadığını söyledi. Başkan Değirmenci, "Bildiğiniz gibi bu ruhsatsız ve kaçak durumda olan villalar önce İl Encümenince ceza kesildi sonra yıkım kararı alındı. Villa sahipleri yıkım kararına karşı İzmir 4. İdare mahkemesine iptal davası açtı. Mahkeme başvuruyu reddetti konu halen Danıştay aşamasında" diye konuştu.
Villaların bulunduğu bölgenin, İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıları Koruma Bölge Komisyonu tarafından 1’inci Derece sit alanından çıkarılarak 3’üncü Derece sit alanı olarak belirlendiğini de söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "Bu kararı veren ve rapor hazırlayan bilirkişi kimlerden oluşuyor? O günden bu yana bilirkişi heyetinin kimlerden oluştuğunu öğrenemedik. Bunlar bu raporu hazırlamak için ne kadar ödenek aldılar? Bu bilirkişiler konularında uzman kişiler, profesörler bu işin uzmanları yani bir bilimsel raporun altına imza atan şahıslar niye kimliklerini saklar? Eğer bu rapor bilimselse niye kamuoyundan saklanır, bunu anlamak mümkün değil. Hani devlet şeffaftı ama kapalı kapılar ardında karar alınıyor bunu kimseye söylemiyorlar" dedi.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun kararından sonra 15 günlük itiraz süresi olduğunu ve bu süre içinde Valilik ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün itiraz hakkı olduğunu söyleyen Başkan Değirmenci, "Bu süreç doldu itiraz olmadı. Şimdi ancak bu kararın iptali için dava açılma hakkı var. Bu karar alındıktan sonra olay yine de tamamlanmış olmuyor. Şimdi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 20 hektarlık arazinin kurul kararına göre planını hazırlayıp Bakanlığa göndermesi ve onaylaması gerekiyor. Ondan sonra o 20 hektarlık alan yasal hale gelecek. Benim bildiğim kadarıyla İzmir’de binin üzerinde aynı şekilde alınmış yıkım kararı var. Ama sadece "Urla Villaları’nın bulunduğu 20 hektarlık alana uygulama var" diye konuştu.
Villalar konusunu deştikçe altından başka usulsüzlükler, yolsuzluklar çıktığını önesüren Değirmenci, "Bu villaları yapanlardan biri ’35 yıldır evler orada var, yeni bir şey yapmadık’ demişti, yalan çıktı. İşi takip edince bir baktık ki sonradan yapılan 4 villaya hiç ceza kesilmemiş, tespiti, tutanağı yapılmamış yıkım kararı alınmamış. Özel İdare’nin 2010’da ceza kestiği, 2012’de de yıkım kararı aldığı villaların daha önce yapılan villalar olduğunu öğrendim. Demek ki bu 4 yeni villa 2012’den sonra, yani Başbakan orayı görüp beğendikten sonra yapıldı. Bunların ne tutanağı, ne tespiti, ne de yıkım kararı var. Yani bu villalar hakkında resmi hiçbir şey yok. Neden çünkü devlet memurları korkuyor. Daha önce villalara tutanak tutanlar yandı. Şimdi memurlar oraya gidip tespit yapmaktan korkuyor. Böyle devlet anlayışı olmaz. Böyle bir uygulamayı kabul etmek mümkün değil, tam bir skandal. Ben buradan yetkilileri görevini yapmaya davet ediyorum. Sade vatandaşa ne yaptılarsa, daha önce yapılan villalara ne yapıldıysa, bu 4 villaya da aynısının yapılması gerekir. Burada İzmir halkı var, biz varız bu konuda yasal yollarda mücadele edeceğiz" dedi.