Şampiy10
Magazin
Gündem

Üniversite sınavında 2 seçenek!

Ocak ayına kadar yasa tasarısı hazırlanacak

ABONE OL
KIVANÇ EL / ANKARA

Dershanelere 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren alternatifler sunulacak. Kayıtlara devam.

Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelerin “dönüştürülmesi”ne ilişkin ilk hazırladığı taslağını rafa kaldırdı. Bakanlık, dershaneleri dönüştürme sürecini 2 yıl ertelerken, 2015-2016 eğitim öğretim yılından itibaren dershanelere izin verilmeyecek. Dershaneler, “etüt eğitim merkezi”, “halk eğitim merkezi”, “açık lise”, “okuma salonu” veya “kurs” olacak ve devlet desteği ile öğrenci gidecek. Ancak 2016’dan itibaren bu kurumlara dönüşecek dershanelere sadece 4 yıl destek sağlanacak. Böylece 2020 yılından itibaren devletin desteklediği herhangi bir kurum kalmayacak.

‘Bakanlığa teşekkür’

MEB’e “kapatırsanız AİHM’e kadar gideriz” resti çeken dershanecilerle Bakan Nabi Avcı ve bürokratların dün yaptığı ortak basın toplantısında “barış rüzgarları” esti. Dershaneciler, “bizim taleplerimizi dikkate aldıkları için Bakanlığa teşekkür ediyoruz” dedi. Aralık ayı içinde dershane temsilcileri ile yapılacak toplantılarla da taslağa son şekli verilecek. Dershaneler 2014-2015 eğitim öğretim yılında aynen devam edebilecek.

2014 yılı içinde “hemen dönüşürüm” diyenlere “ekstra” teşvikler verilecek. 2015 Eylül ayından itibaren dershaneler “özel açık lise”, “etüt eğitim merkezi”, “halk eğitim merkezi”, “okuma salonu” ve “kurs” olacak.

Açık liselere Bakanlığın planlamasına göre 4 yıl izin verilecek. Açık lise olan dershaneler de 2020’ye kadar açık kalabilecek. Bakan Avcı, açık lise modelinin süresine ilişkin, “Geçici kurumsallaşmaların süresi konusunda birlikte karar alacağız” dedi.

‘Niyet mağdur olunmaması’

TÖDER Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel, düzenlemenin çalışanların, hizmet alan kişilerin mağdur olmayacağı bir düzenleme olacağını ifade etti. Taşel, “Hükümete attıkları adım için teşekkür ediyoruz. Atılan bu adımdan sonra çalışmanın içini dolduracağız. Kimse mağdur olmayacak. Tek endişemiz çocukların mağdur olmaması” dedi.

‘Önemli olan kayıt yapmak’

ÖZ-DE-BİR Başkanı Faruk Köprülü, “Bizim için önemli olan ocaktan itibaren yeni kayıtların yapılabiliyor olması. Teşviklere ilişkin bilgi yok. Beraber çalışılacak. Süreç askıya alındı. Meclis’e ocak ayında gelmesi düşünülen konu, bizlerle paylaşılarak, içini birlikte tamamlayacağımız bir süreçle gelecek” dedi.

‘Süreli okul teklifi olmaz’

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı da “Kurumlar için de, çözümlerin üretilmesi lazım. Süreç yönetiminde biz yer alırsak, buna katkı sunarız” diye konuştu. Kılcı, açık lise konusunda da tekliflerinin süresiz olacağını belirterek, “Süreli okul teklifi olmaz. Bakanlık, böyle bir yapının sistemi dejenere edeceğini düşünüyor” dedi.

Anadolu liselerinde her 10 öğrenciden 9’u dershaneci!

Bakanlığın yaptığı araştırmada Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 91’i, fen lisesi öğrencilerinin yüzde 94’ü dershaneye gidiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan bir araştırmaya göre dershanelerden yüzde 42.69’unun bağımsız binası, yüzde 21.72’sinin bahçesi bulunuyor. Yüzde 80.81 oranında dershane içki satışına en az 100 metre mesafede bulunma niteliği taşıyor. Araştırmaya katılan dershanelerin program türüne bakıldığında 677’sinin sadece ortaöğretim hazırlık, 378’inin sadece üniversiteye hazırlık, 40’ının sadece KPSS’ye hazırlık, 2 bin 371’inin SBS-üniversiteye hazırlık, 314’ünün SBS-üniversiteye hazırlık ve KPSS, 16’sının SBS-KPSS hazırlık, 34’ünün üniversite hazırlık-KPSS kursu verdiği görülüyor. 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 3 bin 858 olan dershane sayısı 2013-2014 eğitim-öğretim yılında 3 bin 640 olarak belirlendi. Geçen yıl 50 bin 116 olan dershanede çalışan öğretmen sayısı bu yıl 50 bin 85 olarak tespit edildi. Kasım ayı itibarıyla dershaneye giden öğrenci sayısının KPSS kursları hariç 1 milyon 178 bin 487 olduğu belirtildi.

Özel okullaşma oranı

Doğu ve Güneydoğu’daki 23 ilde toplam 55 bin 880 öğrenci dershaneye giderken diğer illerde bu sayı 957 bin 37’lere çıkıyor. Ortaokulda 5 milyon 181 bin 965 öğrenciden yüzde 10.36’sının, lisede ise 3 milyon 955 bin 77 öğrenciden yüzde 14.71’inin dershaneye gittiği belirlendi. Araştırmada başarılı öğrencilerin de dershaneye devam ettiği ifade edilerek Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 91.12’sinin, fen ve sosyal bilimler lisesi öğrencilerinin yüzde 94.55’inin, özel okul öğrencilerinin yüzde 52.29’unun dershanelere kayıtlı olduğu bilgisi paylaşıldı. Genel ve meslek liselerinde ise yüzde 30.5 oranında öğrenci dershaneye gidiyor.

Gelişmiş demokratik ülkelerde eğitim açısından en önemli göstergelerden birinin eğitimde özel okullaşma oranı olduğu vurgulanarak Rusya’da yaklaşık yüzde 16 civarında olan bu oranın, AB’de yüzde 10-15 aralığında, OECD ülkelerinde yüzde 10-18 aralığında olduğu belirtildi. Türkiye’de ise bu oranın yüzde 3’e yakın bir noktada olduğu ifade edildi.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.