Twitter yasağıyla gelen 'çılgınlık'
Türkiye’de önceki gece Twitter’a erişim engellenmesiyle milyonlarca kullanıcı, sosyal medya aracını kullanmanın alternatif yollarını aradı. Yasağı delen uygulamaları indiren kullanıcı sayısında 'çılgınca' bir patlama yaşandı.
CİHAN
Bilgisayar kullanıcıları bu yasağı DNS ayarlarını değiştirerek aşarken, cep telefonu ve tablet kullanıcıları ise Hotspot Shield adlı bir programı indirerek Twitter’a bu uygulama sayesinde erişim sağladı.
Uygulamanın üreticisi olan AnchorFree şirketi, bir gecede yüz binlerce kişi tarafından indirilen uygulamanın bir anda hem IOS kullanıcıları için Apple Store’da hem de Android kullanıcıları Google Play Store’da bir numaraya yükseldiğini bildirdi. Uygulamanın IOS platformunda 200 kat Android platformunda ise 125 kat arttığını, ilk gecede 270 bin rakamına ulaştıklarını belirten şirket yetkilileri bu durumu “İnanamadık” şeklinde izah etti.
UYGULAMA KULLANICILARIN TAKİP EDİLMESİNİ İMKANSIZLAŞTIRIYOR
Şirketin Türk çalışanlarından Pazarlamadan Sorumlu Yöneticisi Levent Sapçı, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada AnchorFree şirketinin San Francisco merkezli olarak 2006 senesinden beri faaliyet gösterdiğini ve tek uygulamaları olan Hotspot Shield'in bugüne kadar dünyada 200 milyondan fazla kullanıcı tarafından indirildiği bilgisini verdi. Bütün dünyada çok popüler bir program olduğunu belirten Sapçı, "Programın asıl özelliği kullanıcının internet bağlantısını şifreleyerek güvenlik sağlamak. Özellikle umuma açık kablosuz internet bağlantılarında büyük güvenlik riski vardır. Hotspot Shield kullanıcının internet trafiğini şifreleyerek kişisel bilgilerinin çalınmamasını sağlar. Bunun dışında Hotspot Shield kullanıcıyı internet üzerinde tamamen anonim ve takip edilemez hale getirir. İnternet sağlayıcınızdan gezindiğiniz sitelere kadar kimse sizin internette ne yaptığınızı, hangi sitelere girdiğinizi, neleri indirdiğinizi, lokasyonunuzu ve IP adresinizi göremez hale getirir. Tüm bunları yaparken, kullanıcının internet trafiğini yurtdışındaki sunucularımızdan geçirdiğimiz için, ülkesindeki yasaklı sitelere de erişim imkanı sağlıyor. Dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kullanıcı yasaklı sitelere girmek için Hotspot Shield kullanıyor.” şeklinde konuştu.
EN ÇOK KULLANIM İRAN, ÇİN VE SUUDİ ARABİSTAN GİBİ ÜLKELERDE
Programı kullanan kişilerin çok farklı amaçlarla geniş bir yelpazede olduğunu söyleyen Türk yetkili, "Hotspot Shield'in dünya üzerinde on milyonlarca aktif kullanıcısı var ve hepsi farklı sebeplerle kullanıyorlar.” dedi. Fakat en büyük kullanım alanının yasaklı sitelere erişim olduğunu belirten Sapçı, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Çin, Vietnam, İran ve daha birçok ülkede aktif olarak İnternet sansürlendiğini hatırlatarak "Bu ülkelerden milyonlarca kullanıcı ülkelerinden yasaklı sitelere Hotspot Shield kullanarak girebiliyorlar.” dedi.
Bunun dışında sadece Amerika'da ya da İngiltere'den erişebilen internet servislerini dünyanın herhangi bir yerinden kullanabilmeye yaradığını kaydeden Levent Sapçı, "Mesela BBC'nin internet televizyonu sadece İngiltere'den kullanıma açık. Aynısı çoğu Amerikan televizyon kanalı ve Netflix, Hulu gibi film izleme servisleri için de geçerli. Birçok kullanıcımız bu servisleri dünyanın herhangi bir yerinden Hotspot Shield çalıştırarak kullanabiliyorlar. Ve tabi Amerika, İngiltere, Kanada ve Avrupa'da birçok kullanıcımız internet üzerinden güvenliklerini ve gizliliklerini sağlamak için Hotspot Shield'i kullanıyorlar.” diye ekledi.
PATLAMA NOKTASI ARAP BAHARI OLDU, MISIR’DA BİR GECE 1 MİLYON KİŞİ İNDİRDİ
Hotspot Shield'in dünyada patlama noktasının Tunus ve Mısır’da meydana gelen Arap Baharı döneminde olduğunu belirten Sapçı, şöyle devam etti: “İlk önce ne olduğunu biz de anlamadık. Özellikle Tunus’ta ve Mısır’da bir gecede bir milyonun üzerinde kullanıcı Hotspot Shield kullanmaya başlamış. Sonra anladık ki Mısır’da Tunus'ta meydana gelen halk ayaklanmaları sırasında, hükümetler Facebook ve Twitter'i erişimi engellemiş. İlk önce biz de buna anlam veremedik. Daha sonra anladık ki insanlar kendi kendilerine Hotspot Shield'i keşfetmişler ve aralarında elden ele dağıtarak yaymışlar. Bunun sayesi Facebook ve Twitter'a erişim sağlayarak Arap Baharı'nı gerçekleştirdiler. Biz de Arap Baharı gerçekleşmesinde çok büyük rol oynadık.”
BİR TEK LİBYA’DA ENGELLENDİ, O DA ÜLKEDEKİ TÜM İNTERNET KAPATILARAK
Kendileri için ilginç olan kısmın hiçbir pazarlama tekniği veya pazarlama için para harcamadan bunların yaşanması olduğunu belirten Sapçı, "Mısır’daki Tunus’taki kullanıcılar kendi kendilerine keşfetmişler. Bu bizim için çok etkileyiciydi. Aynı şeyi Libya’da da yaşadık. Libya’da daha ağırı da meydana geldi ve biz bunu trafiğimizde ilginç bir şekilde görebiliyorduk. Birçok site yasakladı bu dönemde. Milyonlarca kişi Hotspot Shield'a bağlanıyordu. Ama şöyle bir nokta vardı gece yarısından itibaren Hotspot Shield trafiği tamamen sıfıra iniyordu. Anladık ki Libya’da interneti tamamen kapatıyorlarmış. O zaman Hotspot Shield’ın yapabileceği bir şey kalmadı.” bilgisini paylaştı.
IOS’TA 200 ANDROİD’DE 125 KAT ARTTI, BİR NUMARALI UYGULAMA OLDU
Ardından Türkiye’de Twitter’a erişim yasağının gelmesi ile birlikte yaşananları ise şu şekilde aktardı: "Twitter Türkiye'de erişime kapatılır kapatılmaz, bir anda inanılmaz bir hareketlilik yaşamaya başladık. Ertesi gün gördük ki bir gecede 270 bin kişi o gece Hotspot Shield'i indirmiş. Twitter’da trending topic oldu insanlar birbirleriyle paylaşmaya bizim hakkımızda konuşmaya başladı. Sabah gördük ki bir numaralı uygulama olmuşuz. Buna çok şaşırdık. O gece 270 bin kişi indirdi. Apple App Store’da bir numaraya ulaştık, kullanılma sayımız tam 200 kat arttı ve bu sayede App Store'da bir numaralı uygulama konumuna geldik. Aynı şekilde Android'de de indirilme sayımız 125 kat arttı, bu inanılmaz bir rakam. Biz de inanamadık bir gecede bunun olabileceğine. Ve yine burada da bir numaralı uygulama olduk.”
YANGIN ALEVİ GİBİ PAYLAŞMALARI HEYECAN VERİCİYDİ
Bütün gece boyunca Hotspot Shield'in Türkiye’de Twitter'da trending topic olduğunu belirten Sapçı, “İnsanların Hotspot Shield'i birbirleriyle bir yangın alevi gibi paylaşmaları heyecan vericiydi. Kullanıcılar Apple App store'da ve Google Play'de Hotspot Shield diye aratıp telefon ve tabletlerine yükleyebilirler. Basit bir yükleme işleminin ardından artık trafikleri güvenli VPN sunucularımızdan aktarılacak ve Twitter dahil tüm yasaklı sitelere ve uygulamalara ulaşabilecekler. PC ve Mac platformları için de www.hotspotshield.com adresinden uygulamamızı indirebilirler. Hotspot Shield, Android, PC ve Maç için reklam destekli olup, tamamen ücretsiz. Reklam görmek istemeyen kullanıcılarımız da ücret karşılığında reklamları kaldırabiliyorlar. Apple App Store'da ise 7 günlük bedava deneme sürümümüz var ve denemenin sonunda kullanıcılarımız abone olarak kullanmaya devam edebiliyorlar.” dedi.
KULLANMANIN YASAL BİR SIKINTISI YOK
Türkiye’deki kullanıcıların endişeleri hatırlatılarak bu programı kullanmanın yasal açıdan herhangi bir sıkıntıya yol açıp açmayacağı konusunda ise Sapçı, böyle bir şeyin olacağını düşünmediğini belirtti: "Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de VPN kullanımını yasaklayan bir yasa yok. Bu sebepten dolayı Hotspot Shield'in kullanımının yasal bir sıkıntı doğuracağını düşünmüyorum.”
YAKIN ZAMANDA DA VENEZUELA’DA BENZERİ YAŞANDI
Yakın zamanda aynı yoğunluğu yine Twitter’a erişimin engellendiği Venezuela'da yaşadıklarını belirten Levent Sapçı, "Biz bu tür yoğun kullanımları düzenli olarak yaşıyoruz. Mesela daha birkaç hafta önce Venezuela'da Twitter yasaklandı ve aynı artışı orada da gördük. Yukarıda anlattığım gibi Türkiye'den sonra en büyük örneği Arap baharı sırasında Tunus ve Mısır'da milyonlarca kişi tarafından kullanılmış olması.” diye kaydetti.
RAKAMLAR İNANILMAZ
Anchor Free şirketinin Halkla İlişkiler Sorumlusu Clare Sayas ise o geceye ait rakamları Cihan’la paylaştı. Buna göre uygulama hem IOS Apple Store’da hem de Google Play Store’da bir numaraya yükseldi. Uygulama yasağın devreye girdiği ilk saatlerde, 400 olan günlük ortalama yüklenme sayısı bir anda 88 bine çıktı. Android için ise günlük bin 300 olan ortalam yüklenme sayısı 170 bine fırladı. Masaüstü kullanıcılarında ise günlük 7 bin olan ortalama yüklenme sayısı 15 bine çıktı. Clare Sayas’ın verdiği rakamlara göre toplamda 10 bin olan yüklenme sayısı bir anda yüzde 3 bin artarak 270 bine ulaştı.