Twitter’ı kapatmak için yasa önerisi!
.
Adalet Komisyonu Başkanı İyimaya: “Vergi ödeme gibi yükümlülüklerin ihlalini, mutlak erişim engeli sayacak bir yasal düzenleme yapılabilir”
Anayasa Mahkemesi’nin twitter yasağını ifade özgürlüğü engeli sayan kararın tepkiler sürerken, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, twitter’ın kapatılma formüllerini de gündeme getirdi.
AK Partili İyimaya, AYM kararını eleştirirken, sosyal medya konusunda siyaset kurumunun da üzerine düşeni yapmadığını söyledi. İyimaya, şöyle devam etti:
“Türkiye’de taraf ehliyetini haiz temsilci bulundurma, hakkında yapılan itirazların reddedildiği erişim kararlarını (yargı kararlarını) uygulama, ülkede gerçekleşen gelirler bağlamında vergi ödeme ve benzeri yükümlülüklerinden herhangi birisinin ihlalini, mutlak erişim engeli (kapatma sebebi) sayacak bir yasal düzenleme yapılabilir. Yüksek mahkemenin bireysel başvuru bağlamındaki Twitter kararı, bu tür bir düzenlemeyi engellemez. Sosyal medya alanında, standartlar, haklar ve usuller konusunda bir uluslararası sözleşme (konvansiyon) girişiminde bulunulabilir. Bunun öncülüğünü Türkiye yapabilir. Söz ettiğimiz alanın yeni bir alan olduğu, hukukunun da henüz emekleme çağını yaşadığı unutulmamalıdır.”
Kuzu: Kapatılabilir
AK Partili Kuzu da, “Mahkemeler, alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir sorun gündeme gelirse her zaman kapatabilir, hiçbir engel yok” dedi. Kuzu, “Yerel mahkeme kararı kapatma kararı alabilir mi, AYM’nin bu kararı dururken?” sorusuna, “Tabii ki alabilir. Vatandaş müracaat etmiştir. Kapatılmasını arzu eder ve TİB de kapatabilir” diye yanıt verdi.
‘Karar Anayasa’ya aykırı’
Adalet Bakanlığı, AYM’nin Twitter kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Anayasa’daki “hukuk devleti ve hiçbir organın kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağı” ilkeleri hatırlatılan açıklamada, bireysel başvuru için olağan kanun yollarının tüketilmiş olmasının şart olduğu da hatırlatıldı. Açıklamada, “AYM, ilk derece mahkemesi olmadığı gibi, ilk derece ile diğer yüksek mahkemelerin kararlarını her türlü hukuka aykırılık sorunu açısından inceleyebilecek bir süper temyiz mahkemesi de değildir” denildi.