TÜSİAD başkanını seçiyor
.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD), 40'ıncı genel kurulu başladı. Genel kurulda, yeni yönetim kurulu ve denetim kurulu üyeleri seçilecek.
İstanbul Four Seasons Otelinde gerçekleştirilecek genel kurul toplantısının açılış konuşmalarını, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç ile TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın yapacağı açıklanmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde bir deniz kazası geçiren Mustafa Koç'un toplantıya katılamayacağı bilgisi geldi. Koç konuşmasını telekonferans yöntemi ile yapacak.
Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen TÜSİAD Başkanlar Konseyi toplantısında, halen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ümit Boyner'e yeni dönemde başkanlık görevini üstlenmesinin tavsiye edilmesi kararı alınmıştı.
Mustafa Koç telekonferans yöntemiyle Genel Kurul'daki konuşmasını gerçekleştiriyor.
- Bu derneğin ilk kuruluş hedefi özel sektörün ülke kalkınmasındaki önemini vurgulamak idi. Kısa zamanda bunu aşmayı başardık.Türkiye'nin yaşam şartlarını iyileştirmeyi hedefledik.
- TÜSİAD'ın çatladığı ile ilgili birçok söylentiler oldu. ÖZellikle başkanlarımıza yönelik ağır eleştiriler geldi. Ama hiç bir zaman başkanlarımız buradaki görevini kendi görüşleriyle karıştırmamıştır. Bunun tek sebebi TÜSİAD'ı bazı kesimlerin kendi tarafında görmek istemesidir.
- Bizim tarafımız her zaman ülke yararı olmuştur
- TÜSİAD'ın güç kaybettiğini düşünenlere: Güç, bizim tercih ettiğimiz bir kavram değil. Biz konsensusa inanırız.
- Bizim etkili olma ölçütümüz, muhalefet yapmak değil, bu bizim işimiz de değil
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ:
- Bundan üç yıl önce devraldığım başkanlık görevinden bugün ayrılıyorum.
- Öncelikle YİK Başkanımız Mustafa Koç'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
- Dünya ekonomisinde bir güç kayması yaşanıyor, yeni bir denge kuruluyor.
- Türkiye bu tabloda öne çıkan bir ülkedir.
- Merkezinde bulunduğu sorunlu çevre ülkelerin dinamosu konumundadır
- Türkiye etrafını etkileyebilen bir ülke haline geldi.
- Büyüme anlamında birinci öncelik dış kaynak enjeksiyonu ve Avrupa Birliği uyumudur. Böylece potansiyel büyüme rakamına ulaşılacaktır.
- Önümüzdeki dönemde mevcut işsizlerimize yönelik poltikalar gerçekleştirmek zorundayız. Bu politikaların gelişmesi yönünde katkı sağlamaya çalışıyoruz.
- Dünya 2010 yılında kurtulma yönündeki ekonomik paketleri tartışıyor. Asya'daki ülkeler için bu tarz politikalara ihitiyaç yok. Türkiye bu iki bölgenin arasında bulunuyor.
- Parti kapatma davaları, Cumhurbaşkanı seçimleri gündemimizi yıllardır meşgul etti. Kürt açılımı alınması gereken bir karardı fakat amacından sapması sebebiyle istenen sonuca ulaşılamadı.
- TÜSİAD özelleştirmeyi her zaman destekledi.
-Avrupa Birliği üyelik süreci son 3 yılda neredeyse durma nokltasına geldi. Bazı üye ülkelerin yöneticilerinin açık husumeti toplumumuzun heyecanını yitirmesine sebep oldu. TÜSİAD bu heyecanın devam ettirilmesi için hep çalıştı sorunların aşılmasında kendi imkanlarını seferber etti.
- Modernleşme, özgürleşme, piyasa ekonomisi ve dünyaya açılmak... Bunlar önde gelen bir ulus konumuna gelmemiz için gereken unsurlardır ve bunlar aynı zamanda gerçekleştirilmesi zor hedeflerdir. En gelişmiş ülkeler bile bunları tam anlamıyla gerçekleştirebilmiş değil.
- Türkiye'nin önünde bu 10 yılı kurgulamak gibi bir zorunluluk var. Mevcut yapımız ile 21. yüzyılı kaldıramayacağını gördük. Öncelikle siyasi partiler yasası düzenlenemeli ve yargı bağımsızlığı tam anlamıyla sağlanmalıdır.
- Eğitim sistemimizin yeniden kurgulanması gerekiyor. Kadınların iş gücü ve siyassete katılması konusunda durumumuz içler acısıdır.
- Amerika ile olan ilişkilerimizde büyük gelişmeler yaşanıyor. Türkiye yapıcı dış politikası ile bölgesindeki istikrar için mücadele etmektedir. Türkiye'nin bu politikasını sonuna kadar destekliyoruz.
- 3 yıl boyunca yünetim kurulu olarak herzaman TÜSİAD'ın çıkarları için çalıştık.
- Tüm mücadelemizi iyimser bakışla, Türkiyenin daha huzurlu daha barışçıl bir ülke olması için çabaladık.
- Annelerini TÜSİAD ile paylaşmak zorunda olduğu için çocuklarıma da ayrıca teşekkür ediyorum
Güler Sabancı'ya da teşekkür edildi...
11 yıl boyunca TÜSİAD'da tek kadın üye olarak görev yaptığı ve tek başına savaştığı için teşekkür edildi. Ayrıca TÜSİAD'ın ilk kadın başkanı olan Arzuhan Doğan Yalçındağ ile Güler Sabancı yanyana fotoğraf çekildi.
Yönetimde kimler olacak?
Boyner'in oluşturacağı yeni yönetimde, deneyimli işadamları ile geleceği parlak genç isimler yan yana geldi. Bir yandan Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas ve Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz gibi "duayen" isimleri yönetime alan Boyner, diğer yandan iş dünyasında kısa zamanda başarıları ile sivrilmiş Acıbadem Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve PricewaterhouseCoopers Yönetim Kurulu Bakanı Cansen Başaran gibi genç isimlere yönetimde yer verdi.
Öte yandan aralarında Murat Özyeğin, Osman Boyner, Alican Ulusoy ve Oya Narin gibi "aileden patron" olan genç isimlerin bulunduğu yedek yönetim kurulu listesinin yaş ortalaması ise 38.2 oldu. Yeni dönemde kendi işlerine vakit ayırmak istediğini açıklayan Ferit Şahenk ve Erdal Karamercan ile Hamdi Akın, Mehmet Ali Molay ve Zafer Ali Yavan yönetim dışında kaldı. Haluk Dinçer, Volkan Vural, Tayfun Bayazıt ve Ali Kibar'ın yönetim kurulu üyelikleri ise yeni dönemde de devam edecek.
ÜMİT BOYNER KİMDİR
TÜSİAD'ın ikinci kadın başkanı olarak 2010-2011 yıllarında başkanlık koltuğuna oturacak olan Nazlı Ümit Boyner, 1963 İstanbul doğumlu, ama aslen Ayvalıklı. Üniversite eğitimini ekonomi üzerine 1985'te University of Rochester'da tamamlayan Boyner, 1996'da Boyner Grubu'nun holdingleşme stratejisi ile birlikte Finansmandan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. 2002 yılında ağırlıklı olarak Finansman ve Yatırım Konularından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyeliği'ne atandı. TÜSİAD'da 2005 yılında Dış Tanıtım Komisyonu'ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, 2007 yılında Başkan Yardımcısı oldu. Ayrıca Kadın Girişimciler Derneği'nde kurucu üye ve dört yıl başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Ümit Boyner aynı zamanda Sualtı Arkeoloji Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı'nda mütevelli heyeti üyesi. TÜSİAD'ın eski başkanlarından Cem Boyner ile evli olan Boyner, kick-boks ve Tayland boksu yapıyor.