Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye'de corona virüs tespit edilen kişi sayısı 5'e yükseldi! 9 Avrupa ülkesine uçuş yasağı

Sağlık Bakanı Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca vaka sayısının 5'e çıktığını söyledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 9 Avrupa ülkesine daha uçuş yasağı kararının alındığını açıkladı. Adalet Bakanı Gül ise "Açık ve kapalı cezaevlerindeki görüşmeler 2 hafta boyunca durduruldu" açıklaması yaptı.

ABONE OL
Vatan Haber

Toplantının ardından açıklama yapan Koca, bugün sabah kamuoyuyla paylaştığı ikinci koronavirüs vakasının üzücü olmakla birlikte ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Koca, "Kesin olarak bekleniyordu diyemeyiz fakat virüsü yurt dışı üzerinden alan hastamızın temas içinde olduğu çevreyi 'sonuç böyle olacak' varsayımıyla en başta gözetim altına almış, olası bulguları takibe başlamıştık." diye konuştu.

Yeni vakanın bu çemberin içinde yer aldığına işaret eden Koca, tüm değişkenlerin, olası tüm temasların tespitinin mümkün olmadığını ancak bu iki vakanın belli bir sınır içinde ortaya çıktığını ifade etti.

Koca, "Bu bilgiden varacağımız sonuç açıktır, mücadelemizin bir üstünlüğü var. Mevcut tabloda yayılımın olası sınırlarını biliyoruz. Başarımız tek tek hasta veya şüphelileri izole etmenin ötesine gidebilir. 10 Mart itibarıyla olayın Türkiye'deki seyri eldeki veriler baz alınırsa diğer ülkelere kıyasla bir avantaj sunmaktadır. Tedirgin olmamalıyız. Sağduyulu ve rasyonel olmalıyız. Bulaşıcı bir hastalıkla duygular değil ancak akıl mücadele edebilir." dedi.

İnsanlığın salgınlarla ilk kez karşılaşmadığına dikkati çeken Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün benzer bir tabloyu yaklaşık 20 yıl önce de ilan ettiğini anımsattı. Koca, tedbirler, toplumsal sağduyu ve bilincin pek çok sorunun üstesinden geldiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün 5 saat süren, kapsamı çok geniş tutulan bir toplantı yapıldığını ve katılımcı sayısının 40'ın üzerinde olduğunu anımsatan Koca, toplantıda, kamuoyuna yansıyan tedbirler dışında ileriye dönük pek çok tedbirin konuşulduğunu söyledi.

Yeni tedbirler

Tedbirler noktasında olaylardan hep daha ileride olduklarını belirten Koca, dün yapılan zirvenin de bunun bir örneğini oluşturduğunu söyledi. Koca, yeni alınan tedbirleri de şöyle sıraladı:

Hastanelere ziyaretçi kısıtlaması

"Hastanelerimize ziyaretçi kısıtlaması getiriyoruz. Mesai saatleri içerisinde ziyaretçi kabul edilmeyecek, mesai saatleri dışında sadece bir kişiye izin verilecek. İlaçlarını raporla alan yaşlılarımız rapor süresi dolduğunda hastaneye tekrar başvurmadan ilacını doğrudan alabilmeyi- Aile ve Çalışma Bakanlığımız ile bu konuyla ilgili görüşüldü ve önümüzdeki bir iki gün içinde bu konu ile ilgili bakanlık bir yaklaşımı devreye sokmuş olacak. Kamu çalışanlarından kronik hastalığı olanlar kolaylıkla izne ayrılabilecek. Bugün bu anlamda bir genelgede yayınlanmış oldu. Mart ve nisan aylarında düzenlenecek ulusal ve uluslararası bilimsel açık ya da kapalı toplantı, kongre, konferans gibi etkinlikleri geçici bir süreyle ertelemiş oluyoruz."

Korona danışma hattı

Koca, Sabim Korona Danışma Hattı oluşturacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vatandaşımızın herhangi bir hastalık bulgusu olduğunda kolay arayabileceği 'Alo 184 Sabim Danışma Hattı'nı da korona enfeksiyonuna özel bir danışma hattına dönüştürüyoruz. Bunu Sabim Korona Danışma Hattı şeklinde kurmaya başladık. Bununla ilgili Bilim Kurulundan hocalarımız algoritmayı geliştirmiş oldular. Bu süreçte arandığında ateş ve öksürük bulgusunun olup olmadığı, yaş durumu, nefes darlığı gibi şikayetlerle geliştirilen bir algoritma var. Dolayısıyla vatandaşımız herhangi en ufak bir tereddüt anında 'Acaba korona virüs enfeksiyonu taşıyor muyum veya bu enfeksiyon koronavirüs mü' diye kaygılandığı dönemde hemen sağlık kuruluşlarına başvurmamalı. Bu dönemde bu başvurunun, enfeksiyonun yayılma durumunu da oluşturacağını bilelim."

Koca, bu dönemde vatandaşın rahatlıkla bu hattı arayıp yapması gerekenleri veya sağlık kuruluşuna müracaat edip etmemesi gerektiğini danışılabileceğini belirterek, "Bu, özellikle hekim arkadaşlarımızın sorumluluğunda ve tepede de Bilim Kurulundan arkadaşlarımızın algoritmayı geliştirerek takip ettiği birinci elden yönlendirmeyi yapan bir danışma hattı. Önümüzdeki bir, iki gün içinde muhtemelen en geç pazar günü devreye girmiş olur. Ama yarın da devreye girme ihtimali yüksek. Bu konuyla ilgili çalışıyoruz." dedi.

"Bu aşamada yurt dışına kesinlikle çıkmamalarını istiyoruz"

Koca, ilk ve ortaokullarla liselerin 16 Mart'tan itibaren bir hafta tatil edildiğini, başta futbol olmak üzere spor müsabakalarının da seyircisiz oynanacağını anımsatarak, kamu görevlilerinin zorunlu olmadıkça yurt dışı ziyaretlerini kısıtlayan genelgenin de yayınlandığını söyledi.

Bakan Koca, yurt dışından dönenlerin artık sağlık kuruluşlarına gitmeden 14 gün idari izinli sayılmaları gerektiğiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından bir karar çıktığını kaydetti.

Baştan beri yurt dışı gidiş gelişleri konusunda ısrarlı uyarıları olduğunun altını çizen Koca, şunları söyledi:

"Vatandaşımızdan vaka sayılarının dünyada tırmanışa geçtiği ve önlemlerin bizim gösterdiğimiz ciddiyetten hala uzak olduğu bu aşamada yurt dışına kesinlikle çıkmamalarını istiyoruz. Bu son derece önemli. Bu dönemde vatandaşımızın, herhangi bir ülke demiyoruz, artık dünyanın bütün ülkelerinde görüldüğünü biliyoruz. Yurt dışına mümkün mertebe çıkılmaması gerektiğini hassasiyetle ifade ediyoruz."

Koca, yurt dışında olanların ise dönmek için ısrarcı olmamaları gerektiğini vurgulayarak, "Kendilerini bulundukları yerde koruma altına almalarını öneriyoruz. Evlerinde odalarını havalandırarak, dışarı çıkma zorunlu olursa o durumda maskelerini takarak, bu dönemi kendilerini izole ederek geçirmelerini öneriyoruz. Bunun kendileri için ülkemize gelmekten daha sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de ne kapıları ne de sınırları zorlamamamız gerektiğini özellikle ifade etmek istiyoruz. Zorunlu olarak geldiklerinde 14 gün gözetim altında olabileceklerini biliyor olmalarını söylemek istiyorum." diye konuştu.

Avrupa'daki vaka sayıları

Avrupa'da son 24 saatte ilave olan vaka sayılarına değinen Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belçika'da 47, Hollanda'da 111, Danimarka'da 232, Almanya'da 802, Fransa'da 591, İtalya'da 2 bin 651, İspanya'da 825 kişi. Son bir bir günde. Norveç'te 85, Avusturya'da 179 olmak üzere giderek çok hızla artan bir salgını görüyoruz. Bu sebepten daha önce İran, İtalya, Güney Kore, Irak ve Çin olmak üzere 5 ülkeye bir uçuş yasağı konmuştu. Şimdi 9 tane ülkeye daha -hangi ülkelerin olması gerektiğinin bugün şekillendiği- bir yasağı söylemek istiyorum. Önümüzdeki günlerde dünyadaki ve Avrupa'daki seyri görerek dinamik bir yapı ile alabileceğimiz kararları Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle zaten gündeme taşımış oluruz."

Türkiye'nin tedbir alma konusunda dünyanın ilerisinde olduğunu ifade eden Koca, Fransa'nın okulları vaka sayısı 2 bin 800'e ölüm sayısı 61'e çıktıktan sonra tatil ettiğini kaydetti. Koca, Almanya'da ise vaka sayısı 2 bin olmasına rağmen okulların hala açık olduğunu söyledi.

"5 vakanın tamamı doğrudan bağlantılı"

Yurt dışı temaslı ilk vakanın hemen ardından virüsün önünü kesecek tedbirleri aldıklarını belirten Koca, kıtadan kıtaya, ülkeden ülkeye kontrolü ele alan virüsün önünü keseceklerine inandıklarını kaydetti.

Koca, "İlk 2 vakamızın belli bir odağa bağlı olduğunu söylemiştim. Aynı temas çevresi, aynı aile içinde 3 yeni tanı daha koyduğumuzu söylemek zorundayız. Üzüntümüzü azaltan, sağduyuyu temin eden bir realite var. Tanımlı çevre içinde olduğunu söylemek istiyorum, 5 vakanın tamamı doğrudan bağlantılı. Sonraki 4 vaka ilk tespitin hemen ardından izole edilen kişilerdir." dedi.

Bakan Koca, Dünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamasında yeni tip koronavirüsün bu dönemde 124 ülkeye yayıldığını duyurduğunu, Covid-19'u pandemik hastalık, küresel tehdit ilan ettiğini söyledi.

Pandemilerin etkiledikleri bölgelere, dünyaya toplumsal, ekonomik bazı yükler ve maliyetler getirdiğini, bireysel yaşamı kısıtladığını, korunma çerçevesinde insanı zorunlu bir yaşam tarzıyla sınırladığını vurgulayan Koca, "Bizim de bu dönemde toplumdan beklentimiz budur. Sağlığımız için bazı özgürlüklerden bir süreliğine vazgeçeceğiz, yurt dışına çıkmayacağız, kalabalık ortamlara karışmayacağız." diye konuştu.

"Türkiye risk listesinde yok"

Koca, ABD'nin 54 ülkeye seyahat kısıtlaması koyarken, Türkiye konusunda bir kaygı taşımadığını gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye risk listesinde yok. Bunu gerektirecek düzeyde bir durum asla söz konusu değil. Tabii bu süreçte eskisi kadar konuksever olmayabiliriz. Kapımız dünyadan her gelene bu dönemde açık değil. Türkiye ise tüm dünyanın gözünde güven telkin eden ülkelerden biri.

Erken dönemde aldığımız tedbirlerle 82 milyon vatandaşımızı 90 gün, 3 ay boyunca bu küresel salgından uzak tuttuk. Bulaşmanın Avrupa üzerinden gerçekleştiği durumdan sonra mücadelemizin ikinci aşamasındayız. Üstesinden geleceğimiz ilk şey virüsün yayılmasını engellemektir. Pozitif vakaların izolasyonu ve hasta tedavisi ise ikinci sınavımız. Halkımız, tedbirlerin sağlamlığı, şüpheli durumlarla hızla mücadele, pozitif tanı konulmuş vakada tam izolasyon, süreç boyunca şeffaflık konularında devletimize tam bir güven duymalı."

"Tedbir alır, yayılmayı önlersek hayat normale döner"

Koca, bu dönemde 4-5 haftanın son derece önemli olduğunu ve bu dönemde tedbirlere sarılınması gerektiğini vurguladı.

Mevcut bilgilerin bu enfeksiyonun yaygın temasla kış aylarında daha da yayıldığını gösterdiğine işaret eden Koca, "Tedbir alır, yayılmayı önlersek hayat normale döner. Tedbirleri ne kadar sıkı tutarsak tehdit o kadar zayıflar. Sonuç alana kadar tedbiri elden bırakmayacağız. Unutmamalıyız koronavirüs alacağımız tedbirlerden daha güçlü değildir. Vatandaşlarımızın koruma tedbirlerine hassasiyetle uymasını rica ediyorum. Hayat devam ediyor. Tüm tedbirlerimizi alarak güvenle yolumuza devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı Gül'ün açıklamaları

Toplantının ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Gül, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının tüm önerilerinin Adalet Bakanlığınca uygulandığını, bugün de Bakanlığa bağlı birimler ve hizmetlerle ilgili önerileri ele aldıklarını söyledi.

Olayın başından itibaren tüm tedbirlerin alındığını, alınmaya da devam edildiğini belirten Gül, önlemlere ilişkin eylem planının da güncellenerek uygulanmaya devam edileceğini vurguladı.

Bu kapsamda yurt dışı ziyaretlerinin, toplantıların nisan sonuna kadar ertelendiğini hatırlatan Gül, kurumların dezenfekte edilmesi gibi diğer bir dizi tedbir aldıklarını anlattı.

Cezaevine ilk kabulle ilgili Bilim Kurulu'nun aldığı tavsiye kararlarını paylaşmak istediğini ifade eden Bakan Gül, özellikle ceza infaz kurumuna girişten önce ilk kabul raporlarıyla bulaşıcı hastalık yönünden değerlendirme yapılacağını, bunun başından beri takip edildiğini söyledi.

Gül, hastalık belirtisi olanların ceza infaz kurumuna alınmayacağını, bu kişilerin sağlık muayenesinden geçirilip tedavileri yapıldıktan sonra ceza infaz kurumuna alınacağını bildirdi.

Cezaevine ilk girişteki ilk kabul raporunda, solunum yolu enfeksiyonu olmadığını gösteren sağlık raporu bulunanların belli bir alana alınmasının kararlaştırıldığını ifade eden Gül, bu kişilerin 14. günün sonunda diğer sınırlı alanlara aktarılmasının sağlanacağını kaydetti.

Bakan Gül, "Açık ve kapalı tüm cezaevlerindeki görüşlerin iki hafta süreyle ertelenmesi burada karara bağlanmıştır. İki hafta sonra durumun tekrar değerlendirilmesi, Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda yine karara bağlanacaktır." dedi.

Zorunlu durumlarda cumhuriyet başsavcılığı kararıyla görüşlerin yaptırılacağını aktaran Gül, yabancı uyruklu olup, yurt dışından gelenlerin yapmak istedikleri ziyaretlerin de süresiz ertelendiğini bildirdi.

İki hafta süreyle açık cezaevinde kalanların özel izin haklarının da ertelendiğini dile getiren Gül, süreçler bittikten sonra tüm bu hakların verileceğini vurguladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İş yurtları kapsamında dışarıda çalışan hükümlülerin diğer hükümlülerden ayrılması kararlaştırılmıştır. Cezaevlerindeki ve çocuk eğitim evlerindeki aile görüş odalarının da kullanılması iki hafta süreyle ertelenmiştir." bilgisini verdi.

Aynı koğuş içindeki hükümlülerin sosyal aktiviteleri ve atölye faaliyetlerinin devam edeceğini ancak diğer koğuşlarla birleşerek yapılan tüm faaliyetlerin iki hafta ertelendiğini açıklayan Gül, ceza infaz kurumundaki tüm personelin ve infaz kurumuna girenlerin ateşlerinin ölçüleceğini bildirdi.

Bakan Gül, ceza infaz kurumundan bir başka ceza infaz kurumuna nakillerin de güvenlik ve hastalık durumları dışında iki hafta süreyle ertelendiğini kaydetti.

Adliyelerdeki durum

Adliyelerde yoğunluk yaşandığını belirten Gül, şu öneriyi de paylaştı:

"Duruşma ve diğer adli işlemlerden ivedi özelliği bulunmayanların ertelenmesi hususunun yargı mensuplarının takdirine sunulması ve bu keyfiyetin Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından adli mercilerle, makamlarla, yargı mensuplarımızla paylaşılması da Bilim Kurulumuzun önerisi olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle avukatlar, taraflar, tanık dinleme, vatandaşlar, personel gibi yoğunluğun olduğu adliyelerde bu hizmetlerin belli bir süre ertelenmesi gözden geçirilerek ertelenmesi öneri olarak ortaya çıkmıştır."

Bakan Gül, tüm bu tedbirlerin halkın müsterih olması adına alındığını vurgulayarak, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının önerilerini almaya devam edeceklerini bildirdi.

Öte yandan cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların avukatlarıyla görüşmelerinde herhangi bir sınırlama yapılmayacağı öğrenildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan'ın açıklamaları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesinde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Koronavirüs Bilim Kurulu ile yapılan toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Turhan, bir süredir dünyanın gündemini meşgul eden yeni tip Koronavirüs'ün, Türkiye'yi de bazı tedbirlerin almasına zorunlu kıldığına dikkati çekerek, "Bu salgın gündeme geldiği ilk günden itibaren Sağlık Bakanlığımız süreci sıkı bir şekilde takip ediyor. Sağlık Bakanlığımız ve Sağlık Bilim Kurulunun aldığı tedbirlerle, bir taraftan ülkemizi bu salgından koruma imkanı elde edilirken, öte yandan da soğukkanlı bir şekilde tedbirler zamanında alınarak süreç yönetiliyor." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da bu tehlikeden korunmak için tedbirler aldıklarını aktaran Turhan, şunları söyledi:

"Hava yolu taşımacılığında, 3 Şubat'tan itibaren Çin'le, 23 Şubat'tan itibaren İran'la, 29 Şubat'tan itibaren de Irak, İtalya ve Güney Kore'yle yapılan uçuşlara yasaklama getirmiştik. Halen bu ülkelerden ülkemize uçuş yapılmamaktadır. Sadece kendi vatandaşlarını almak üzere uçakların boş gelmesine müsade edilmektedir. Şimdi de Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda'ya uçuşlar yarın sabah 08.00'den itibaren 17 Nisan tarihine kadar durdurulacaktır. Bu tarih Sağlık Bakanlığının kararıyla ileriye veya geriye alınabilir."

D2 ve B2 belge sahibi araçlara sefer izni

Yüksek Hızlı Trenler (YHT) ve Marmaray hattı gibi toplu ulaşım araçlarında dezenfekte ve temizlik işlemlerinin sürekli olarak yapıldığını dile getiren Turhan, "Dün okulların tatil edildiğinin açıklanmasıyla birlikte otogarlarda yolcu yoğunluğu yaşanmaya başlandı. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için D2 ve B2 belge sahibi araçların da sefer yapmalarına izin verdik. Böylece yoğunluğu da ortadan kaldırmış olacağız." diye konuştu.

Turhan, 13,14 ve 15 Mart'taki Ankara-İstanbul ve İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren seferlerine ilave seferlerin koyulduğunu belirterek, "Ana hat ve bölgesel trenlere de ilave vagonlar koyuyoruz. Böylece YHT ve bölgesel trenlerde 14 bin 350 ilave yolcu kapasitesi oluşturduk." dedi.

Turhan, otobüs firmalarına ve otobüslerin mola verdikleri duraklardaki işletmelere de her türlü tedbirleri almaları için talimat verdiklerini vurguladı.

Türk ve yabancı bayraklı gemilerin son 10 liman bilgilerine bakılacak

Deniz taşımacılığında ise Türkiye'deki limanlara gelen gemiler tarafından yapılan sağlık bildirimleriyle risk değerlendirmelerinin yapıldığını ifade eden Turhan, bu değerlendirme sonucunda gemilerin, liman demir sahasında Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce kontrol edildiğini, sahil sıhhiye tarafından verilen "geminin ülkeye girişinde sorun olmadığını gösteren belge" düzenlenmeden hiçbir temasa müsaade edilmediğini söyledi.

Türkiye limanlarına gelen gemilerin limana gelmeden 24 saat önce yapması gereken gemi geliş bildirim yükümlüğünü 48 saate çıkardıklarını belirten Turhan, şöyle dedi:

"Ülkemize giriş yapacak Türk ve yabancı bayraklı gemilerin son 10 liman bilgileri alınarak, son 10 limanında Çin, İran, İtalya, Almanya, İsveç, Hollanda, Fransa, İspanya, Danimarka, Norveç, Belçika, Tayland, Japonya, Güney Kore, Hong Kong ve Singapur limanlarına uğrak yapması veya bu ülke vatandaşlarının son 14 gün içerisinde gemiye katılımlarının tespit edilmesi halinde, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüyle koordineli olarak gerekli işlemler yürütmektedir."

Turhan, 23 Şubat 2020'de saat 17.00 itibariyle Türkiye ile İran arasındaki tüm kara ve demir yolu geçişlerinin durdurulduğunu ve buradaki ticaretin de aksamaması için İran üzerinden yapılan kara yolu taşımacılığını da Gürcistan'a kaydırdıklarını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

  1. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  2. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  3. Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır
  4. Amasya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi
  5. Malatya'da 100 küçükbaş hayvan karda mahsur kalarak dondu
  6. Uyku apnesine robotik müdahale
  7. Diyarbakır'da DEM Partili Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltına alındı
  8. Alanya'da otel yangını hasara sebep oldu
  9. Türk bilim insanından umut veren çalışma! Ameliyatı bitirecek tedavi! 'Ülkemizde sık görülüyor'
  10. Bursa'da -10 derecede termal keyfi! Etrafı karla kaplı kaynar suya girenler şifa buluyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.