Türkiye tarihinde bir ilk! O köylerin isimleri değişiyor
.
Eylül 2013’te açıklanan “demokratikleşme paketi” ve geçtiğimiz yıl mart ayında yürürlüğe giren yasa kapsamında köylere “Türkçe’den başka dilde isim verilmeyeceği” hükmü kaldırılınca ismi değiştirilen pek çok yerleşim yerine eski isimleri verilmeye başlandı.
Yeni ismi “Alagöz” olan Mardin’in Midyat İlçesi’ne bağlı Süryani köyü Beth Kustan da onlardan biri. Alagöz Köyü Muhtarı Fetrus Aktaş, Midyat Belediyesi’ne başvurarak köyün eski ismi olan “Beth Kustan” adının geri verilmesini istedi.
Geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılan meclis toplantısında oybirliğiyle köyün adının “Beth Kustan” olarak değiştirilmesine karar verildi. Alınan karar Mardin Valiliği’ne gönderildi. Valilik de kararı 27 Ocak’ta onayladı. Kararla birlikte ilk kez bir Süryani köyü Süryanice olan eski ismine kavuşmuş oldu.
METROPOLİTİN KÖYÜ
Geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan köyün eski ismine kavuşmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen Muhtar Aktaş, “Köyün Süryanice ismi ‘Konstantin’in evi’ anlamına gelen Beth Kustan’dır. Müslüman halk arasında ise ‘Bakısyan’ olarak geçiyordu. Ancak daha sonra köy isimleri Türkçe yapıldı ve köyün adı ‘Alagöz’ olarak değiştirildi.
Yasa değişikliği olunca eski isminin kullanılması için başvuru yaptık. Belediye meclisi başvurumuzu kabul etti ve valilik tarafından da onaylandı. Bundan sonra tüm resmi belge ve yazışmalarda da Süryanice ismi kullanılacak” dedi.
İLK SÜRYANİ KİLİSESİNIN OLDUĞU KÖY
Dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı’nın adını aldığı 7’nci yüzyılda yaşayan Mor Gabriel’in de doğduğu köy olan Beth Kustan’da Süryanilerin ilk kilisesi de bulunuyor. MS 343 yılında yapılan ve faaliyetini sürdüren Mor Eliyo Kilisesi’nin de bulunduğu köyde halen 20 Süryani aile yaşıyor.
Köy, şu anki Turabdin Metropoliti Mor Timotheos Samuel Aktaş’ın doğduğu köy olduğu için de Süryaniler için ayrı bir önem taşıyor.
ARAZİ İADE EDİLDİ, KİLİSE İÇİN YER VERİLDİ
Demokratikleşme paketi kapsamında Mor Gabriel Vakfı’na ait 12 parselden oluşan 244 dönümlük arazi de 2013 yılında Süryani cemaatine iade edilmişti. Mor Gabriel arazisi, 2011’den beri azınlıklara ait vakıf mallarının iadesi sürecinde vakıflara iade edilen en büyük arazi oldu. (Habertürk)