Türkiye için çarpıcı sonuç!
Dünyada 'Dini Özgürlükler ve Kısıtlamalar' üzerine yapılan araştırmada Türkiye sonuçlar dikkat çekti.
Amerika Merkezli PEW Araştırma Merkezi 'nin 6 yıllık verilerle 'Dünyada Dini Özgürlükler ve Kısıtlamalar' üzerine yaptığı çalışma, Türkiye 'yle ilgili olarak geriye gidildiğini gözler önüne seren veriler sundu.
PEW 2007-2013 yılları arasını kapsayan çalışmasında iki endeks kullandı: Devlet kaynaklı kısıtlamalar ve toplumsal husumet.
Devlet kaynaklı kısıtlamalar kriteri dini pratik ve özgürlükleri kısıtlayan kanunlardan, politikalardan ve resmi-gayri resmi uygulamalardan oluştu. Toplumsal husumet kriteriyse bireylerin veya grupların dini husumete neden olacak söylem, davranış, ve terörist aktiviteleri olarak ele alındı.
PUANI ARTAN SADECE TÜRKİYE!
Sıralamalar ve değerlendirmeler, bu endekslere göre oluşturulan puanlamalar üzerinden yapıldı.
Araştırmada Türkiye, 2012'de en fazla nüfusa sahip 25 ülke arasından 'devlet kaynaklı kısıtlamalar'ın bir veya daha fazla puanla arttığı tek ülke olarak öne çıktı.
Çalışmanın genelinde Türkiye açısından dalgalı bir performans göze çarptı. 2011, en fazla olumlu gelişmenin kaydedildiği yıl olarak dikkat çekti, ancak 6 senelik performansın tamamına göre 'toplumsal husumet' kriterinde Türkiye, 2007'den daha geri bir noktada.
YÜKSEK KISITLAMA
Uygulanan iki endeks, Türkiye'yi her iki konuda da 'Yüksek' kısıtlamaların bulunduğu kategoride gösterdi. Devlet kaynaklı kısıtlamaların yüksek-çok yüksek kategorisi sınırında değişken bir seyir izlediği ancak yüksekte kaldığı görüldü. Toplumsal husumet ise yüksekte yer aldı.
Dünya genelindeki iki endekse dayalı dini kısıtlamalarda ülkelerin yüzde 61'inin artışa sahne oldu sadece yüzde 29'unda iyileşmeler gözlenirken, bu iki veri arasındaki farkın seneler ilerledikçe daha da açıldığı dikkat çekti.(Radikal)