'Türkiye hep söylemişti'
Fransızlar bu iddiayı da araştırıyor
Vatan Haber
Fransa'da 9 Ocak'ta üç PKK'lı kadının öldürülmesiyle ilgili olarak tutuklanan Ömer Güney'le ilgili hiç bilinmeyen detaylar ortaya çıktı.
ÜÇ DEFA İSTANBUL’A GELMİŞ
Sivas Şarkışla Polattepe köyü nüfusuna kayıtlı olan Ömer Güney, Almanya’da yaşıyordu.
Göçmen bir ailenin çocuğu olan Güney, Fransa’daki ailesinden ayrı bir düzen kurmuştu.
Babası İsmet Güney, Paris'in Garges-lès-Gonesse banliyösünde ikamet ederken, Ömer Güney seyrek de olsa ailesinin yanına gidip geliyordu.
2011’de eşinden boşanan Ömer Güney, Gülay A. isimli Kızıltepe nüfusuna kayıtlı bir PKK’lı militanla aşk yaşamaya başladı.
2012 yılının Ağustos ve Ekim ayları olmak üzere Türkiye’ye üç defa giriş çıkış yapan Ömer Güney, İstanbul’da bir süre kaldıktan sonra yeniden Almanya’ya döndü.
Ömer Güney’in Türkiye’de herhangi bir suçu ve sabıkası görünmüyor. Daha önce Hollanda polisi tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılmış.
SEVGİLİSİ ROJ TV MUHABİRİ
Mutsuz bir evlilik sürdüren Güney, 2011’de eşinden boşanırken yeni bir ilişkiye başlamış.
Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı Gülay A. ile aşk yaşamaya başlayan Güney’in bu ilişkisinin halen devam ettiği ifade ediliyor.
Gülay A.’nın 1979 Kızıltepe doğumlu olduğu, 1998’de dağa çıkmak üzere Kandil’e gittiği ileri sürülürken 2004’te Fransa’ya geçtiği belirtiliyor.
2007’de Roj TV’de muhabirlik yapmaya başlayan Gülay A., 2009 yılında Hollanda polisi tarafından tutuklanıp serbest bırakılmış.
Güvenilir kaynaklar, Gülay A.’nın Sakine Cansız’la kişisel anlaşmazlık içinde olduğunu ve Ömer Güney’in sevdiği kadınla, örgütteki lideri arasında çelişkili bir durum yaşadığını söylüyor.
TÜRKLER BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORDU
Batılı medya, Sakine Cansız'ın şöförü Ömer Güney'in tutuklandığına, Türkiye'nin ise bir "iç hesaplaşma"dan defalarca söz ettiğine dikkat çekerken, “Tutuklanma, Türk hükümetinin öldürme emrini verdiği spekülasyonu ortadan kaldırarak barış görüşmelerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir” yorumlarına yer verdi.
Paris’te aralarında PKK kurucularından Sakine Cansız’un bulunduğu üç Kürt kadınının öldürülmesi olayının başlıca zanlısı olarak Cansız’ın şöförü Ömer Güney’in tutuklanması, Batı medyasında da çok dikkat çekti. Batılı medya, Türkiye'nin iç hesaplaşma olasılığından defalarca söz ettiğini vurgularken “Tutuklanma, Türk hükümetinin öldürme emrini verdiği spekülasyonu ortadan kaldırarak barış görüşmelerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir” yorumlarına yer verdi.
WSJ: “TUTUKLAMA SPEKÜLASYONU ORTADAN KALDIRIR”
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Paris savcısı François Molins’in açıklamalarını yansıttıktan sonra haftalarca sürebilecek resmi soruşturmanın ardından, görevli yargıcın zanlı hakkında dava açılıp açılmasını tavsiye edeceğini belirtti.
Türk hükümetinin cinayetlerin PKK’nın görüşmelere ilişkin görüş ayrılıklarının bir yansımasını olduğunu defalarca söylediğini anımsatan gazete, şöyle devam etti:
“Analistler, hala netleşemeyen birçok olgunun bulunduğu uyarısını yapıyor ama tutuklamanın Türk hükümetinin öldürme emrini verdiği yönündeki spekülasyonu ortadan kaldırarak barış görüşlerinin güçlendirilmesine katkıda bulunabileceğini söylüyorlar.”
NEW YORK TİMES: “TÜRK YETKİLİLERİ SÖYLEMİŞTİ“
Üç kadını öldürmekten tutuklanan Ömer Güney’in Sanike Cansız’ın şöförü olduğuna dikkat çeken New York Times da, Fransız soruşturmacıların Ömer Güney’in cinayetlerini bir terör grubu çerçevesinde işleyip işlemediğini araştırdıklarını kaydetti. Gazete “Türk yetkilileri, üç kadın görüşmelere ilişkin olarak Kürtler arasındaki bir iç hesaplaşmanın bir parçası olarak öldürüldüğünü söylemişlerdi” dedi.
FİNANCİAL TİMES: “TÜRK HÜKÜMETİ, BAŞTAN BERİ İÇ ÇATIŞMA DEMİŞTİ”
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk hükümetinin “baştan beri” cinayetlerin PKK içindeki çatışmaların sonucu olabileceğini ifade ettiğini, “hem hükümette hem Kürt tarafındanki bazılarının ise İran’ın karışmış olabileceğini söylediklerini” kaydetti.
Gazete “Çok yaygın bir teoriye göre, eğer Türkiye PKK ile bir barış anlaşması yapar veya geçen yılda son 10 yılın en kötü düzeyine ulaşan şiddeti düşürürse bölgedeki etkinliğini artırır ve yurt içinde kırılganlığını azaltır” diye yazdı.
BBC: “FRANSIZ POLİSİ HARAÇ ŞEBEKESİ BAĞLANTISINI DA İNCELİYOR”
Türkiye’nin bir iç hesaplaşmadan söz ettiğini anımsatan yabancı medya organları arasında da yer alan İngiliz BBC de, “Türk hükümeti, saldırın barış sürecini raydan çıkarmayı amaçladığını söylemişti. Ancak Fransız polisi, öldürmelerin PKK için kaynak toplamak için kullanılan şebekelerle bir bağlantısının olup olmadığını da inceliyor” dedi. (ANKA)