Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkiye AB alternatifi mi oluşturuyor?

Erdoğan El Cezire'ye konuştu

ABONE OL
AA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İran'ın yokfarz edilemeyeceğini" ve bu ülke üzerindeki olumsuz yaklaşımları teşvik etmeninbölgenin barışına zarar vereceğini belirtti.El Cezire televizyonunun "Özel Görüş" programında Yusuf Şerif'insorularını yanıtlayan Erdoğan, İran-Batı ilişkileri, İran'ın yeni nükleertesisleri ve İran'a yapacağı ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran-Batı ilişkilerinin kopmasından yana olmadığını belirten Erdoğan,İran'da yeni keşfedilen nükleer tesisler hakkında, bu tesisleri denetlemeklegörevli olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun Başkanı Muhammed El Baradei'ninekibinin İran'da bulunduğunu hatırlattı.Ekibin tesisleri gezdikten sonra bir rapor vereceğini kaydeden Erdoğan,"Biliyorsunuz bazı sahte raporlar açıklandı ve Baradei, bu raporlarınkendileriyle uzaktan yakından bir alakasının olmadığını ve bunların doğruraporlar olmadığını açıkladı" dedi.

-"BÖLGEDE NÜKLEER SİLAH İSTEMİYORUZ"-"

İran'da ve bölgemizde kitle imha silahı olmasından yana değiliz" diyenErdoğan, bir başkasında varken İran'a yüklenilmesini "haksızlık ve adaletsizlik"olarak niteledi.Erdoğan, bölgede hiçbir nükleer silah istemediklerini tekrarlayarak,"Dünya buna karşı tavrını adil bir şekilde koymalı. Aynı şekilde UAEK sadeceüyelerine yönelik bu adımı atarsa burada da bir adaletsizlik var. Üye olmayanlarakarşı ne yapılacak? Bunun üzerinde de dünyanın ve BM'nin çalışması lazım. Eğer bukonuda çalışmalar yapılırsa, üye olmayan ülkelere karşı da bir tavırbelirlenirse, inanıyorum ki çok daha farklı bir güven ortamı oluşmaya başlar."diye konuştu.Ülkelerin birbiriyle rahatlıkla görüşmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan,görüşmemenin olumsuzlukları meydana getireceğini ve İran'ın diğer ülkelerleilişkilerini devam ettirmesine bir mani olmaması gerektiğini vurguladı.İran'a karşı bir yaptırım ya da ambargo olması durumunda Türkiye'nintavrının ne olacağının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, böyle bir ambargonunşu anda gözükmediğini belirterek, "Bu ambargo kararını alanlarda nükleer silahvar mı, yok mu?.. Şimdi sende nükleer silah olacak, sen de bir başkasında nükleersilah varsa ben ambargo uyguluyorum diyeceksin. Bu olmaz. Adil bir yaklaşım tarzıdeğil." dedi.Başbakan Erdoğan, İran'da Haziran ayında yapılan seçimden sonra Tahranile Batı arasındaki ilişkileri değerlendirirken de, ilişkilerin iyi olmasınıtemenni ettiğini ve yapacağı ziyarette birçok konuyu daha yakından görüşeceğinikaydetti.İran'ın ciddi devlet geleneği olan bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan,"Bu ülkeyi siz yok farz edemezsiniz ve bu ülke üzerinde bu kadar olumsuzyaklaşımları devamlı teşvik etmek bölgenin barışına da zarar verir" dedi.

-TÜRKİYE, SURİYE VE IRAK PROTOKOLLERİ-

El Cezire muhabirinin Suriye ve Irak ile anlaşmalar imzalandığını veSuriye ile karşılıklı vize uygulamasının kaldırıldığını hatırlatarak"İnsanlarımızın kafası biraz karışık.

Osmanlı Devleti'ni yeniden canlandırmak mıistiyorsunuz? Çünkü epeydir böyle projeler görmedik. Türkiye bölgede ne yapmayaçalışıyor?" sorusunu Erdoğan şöyle yanıtladı:"Ben bunları çok anlamlı ve güzel gelişmeler olarak görüyorum. Heleekonomik alanda atılan bu adımlar, içinde bazı stratejik başlıkları daiçeriyorsa, bu o ülkeler arasında çok önemli bir gelişmenin alameti farikasıdır.Bakın şimdi bir taraftan Suriye ile yüksek düzeyli stratejik ilişkiler konseyinikurduk, anlaşma yaptık. Bir taraftan Irak'la yaptık. Irak ile yaptığımız anlaşmagibi, Cumhuriyet tarihimizde bir günde 48 mutabakat muhtırasının olduğu başka biranlaşma yok. Bunun içinde eğitim, sağlık, ticaret, güvenlik, savunma sanayi,tarım, enerji ve ulaşım var. Burada 3 ülkenin de faydası var, zararı yok. Üç ülkede kazanıyor. Burada adeta 3 ülkenin faydasına olan bir fayda üçgeni oluşturduk.Şimdi bu devreye gerecek. Bütün iş adamlarımız karşılıklı olarak yatırımlaragirebileceği gibi, ikili yatırımlar, üçüncü ülkelerde yatırımlar, dayanışmayıgetirecek. Çünkü 21. asır, aslında bir paylaşım asrıdır. Kaldı ki, bizimülkelerimiz ve özellikle Irak'ın bu dayanışma noktasına çok büyük ihtiyacı var.Bir medeniyet ülkesi olan Irak'ta, bir medeniyet adeta çökertildi."Erdoğan, yapılan üçlü anlaşmaların sadece bu ülkeler arasında kalıpkalmayacağının sorulması üzerine, şu anda önlerinde Rusya Federasyonu olduğunu vetekliflerini Başbakan Vladimir Putin'e sunduklarını ifade ederek, "İnşallah enkısa zamanda büyük ihtimalle Moskova'da yüksek düzeyli stratejik ilişkilerkonseyi kurup, anlaşmamızı inşallah tahakkuk ettireceğiz." dedi."Biz Kafkasları da zaten bu çalışmanın içinde görüyoruz. Bunu mesela benYunanistan'a da teklif ettim. Önce bütün komşularla, ondan sonra da halkayı açmayoluna gideceğiz." diyen Erdoğan, çalışmaların sadece bölgesel olmadığınıkaydetti.

-"TÜRKİYE, AB ALTERNATİFİ Mİ OLUŞTURUYOR?"-

Bu çalışmaların AB alternatifi olup olmadığı sorulan Erdoğan, bunun"uzaktan yakından" AB ile alakası olmadığını ve AB'nin bir siyaset birliğiolarak, siyasi birlik sürecine devam ettiğini kaydetti.Romanya ve Bulgaristan'a da benzer teklifler sunacaklarını ifade edenErdoğan, ardından Balkan ülkelerinde çalışmalarını devam ettireceklerinisöyledi.Bu birlikteliklerin AB gibi olmayacağını ve ikili münasebetlerlegeliştireceğini kaydeden Erdoğan, bunların Türkiye'ye ağırlıklı olarak ekonomikalanda katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Türkiye, AB'ye girdiği zamanda daglobal açılım için çok önemli bir alt yapıyı oluşturmuş olacak" diye konuştu.Bölgede Türkiye'nin dış politikası ve ekonomisinin AB'den daha güçlü veetkin olduğunu belirten muhabirin "Uluslararası ekonomi ve politikada tek birTürkiye AB'ye bedel" ifadesini kullanarak, Türkiye'nin AB'ye neden tam üye olmakistediğini sorması üzerine Erdoğan, böyle bir birliğin içerisinde olmanınTürkiye'nin vizyonunu güçlü kılacağını kaydetti."Türkiye demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir." diyen Erdoğan,AB ile 1996 yılında bir adım atıldığını ve gümrük birliğinin imzalanarak zaten buişe girildiğini, oradaki hedefin ticari olduğunu belirtti.AB üyesi ülkelerin birçoğuyla NATO ve OECD'de beraber olduklarınıvurgulayan Erdoğan, bunların AB sürecini hızlandırması gereken atılmış adımlarolduğunu ve AB'nin bunu görmeyişinin kendilerini üzdüğünü belirtti.Erdoğan, AB'nin Türkiye'yi oyalamaması gerektiğinin altını çizerek,"Türkiye yük olmaya gelmiyor, Türkiye yük almaya geliyor. Türkiye her yönden şuandaki mevcut üyelerin bazılarından çok daha ileri konumda" dedi.

Diğer Haberler

  1. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  2. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  3. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  4. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  5. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  6. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  7. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  8. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  9. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  10. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.