Şampiy10
Magazin
Gündem

Türkçe Matematik'e dikkat

Türkçe-Sosyal tercihleri daha rahat yapılabilir, Türkçe-Matematik’e dikkat

ABONE OL
Vatan Haber

2010’DA TS alanında puanı hesaplanan sözel alan öğrencisi azaldı buna karşın TM alanı öğrencisi artmadı. Bu nedenle Türkçe Matematik puanlarıyla öğrenci alan bölümlere ilişkin yapılan tercihlere daha dikkat edilmesi gerekiyor.

ÖSYM her yıl ÖSYS sonuçlarını açıkladığında puan türlerine göre öğrencilerin okul alanlarının dağılımını gösteren bir tablo yayınlamakta. TABLO-1 2010 ÖSYS’de öğrencilerin okul alanlarına göre dağılımını göstermektedir. Görüldüğü üzere okulunda fen bilimleri alanından mezun olan öğrencilerin MF puan türlerinde puanı hesaplanmış aday sayısı 230 bin civarındadır. Aşağıdaki TABLO-2’de ise 2009 ÖSYS’de bu sayının 222 bin olduğu görülmektedir. Bu durumda FM puan türünde fen bilimleri alanı öğrencisi sayı olarak geçen yılla aynı diyebiliriz.

Aday sayısı aynı

TM puan türlerinde ise 2010 LYS’de aday sayısı 300 bin civarındayken 2009 ÖSYS’de bu sayı 285 bindir. Bu durumda puanı hesaplanan ve TM alanında tercih yapacak aday sayısı aynı diyebiliriz. TM puanı hesaplanan okulundan fen alanı mezunu öğrenci sayısı ise 2009’da 214 bin iken 2010 yılında
bu sayı 220 bin olmuştur. Yani MF öğrencisi olup TM alanında tercih yapabilecek öğrenci sayısı aynı diyebiliriz.

TS alanında ise okulunda sosyal bilimler alanından mezun olup TS puanı hesaplanan aday sayısı 2009 yılında 150 binken 2010 yılında bu sayı 135 bine düşmüştür. Aynı zaman da okulunda TM olup TS alanında puanı hesaplanan aday sayısı 2009 yılında 300 binken 2010 yılında bu sayı yine 300 bin civarındadır. Buradan hareketle TS alanında puanı hesaplanan sözel alan öğrencisi azalmış buna karşın TM alanı öğrencisi artmamıştır. Adayların MF alanında herhangi bir sorun yaşamayacağı, TS alanında daha rahat tercih yapabileceği, TM alanında ise daha dikkatli olunması gerekiyor.

Katkı kredileri için başvurular 26 Temmuz’da başlıyor

Halen bir yüksek öğretim kurumuna devam eden ara sınıf öğrencilerinin yurt, burs, öğrenim ve katkı kredisi başvuruları 26 Temmuz-13 Ağustos 2010 tarihleri arasında alınacak.

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak yaptığı yazılı açıklamada, 2010-2011 öğretim yılında kurum yurtlarında barınmak, burs, öğrenim ve katkı kredisi almak için başvuru esaslarının belirlendiğini bildirdi.

Buna göre, halen bir yüksek öğretim kurumuna devam eden önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin başvuruları 26 Temmuz-13 Ağustos 2010 tarihleri arasında, yüksek lisans, doktora, ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim programına girecek öğrencilerin başvuruları ise 20 Eylül-1 Ekim 2010 tarihleri arasında YURTKUR’un ‘’www.kyk.gov.tr’’ internet adresinden yapılacak.

Kurum yurtlarında barınmakta iken yüksek öğretim kurumunun süresi içinde bitirememiş artık yıl öğrencilerinin yurt başvuruları, 13-24 Eylül 2010 tarihleri arasında 2009-2010 öğretim yılında barındıkları yurt müdürlüklerinde alınacak.

Asıl listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilerin kayıtları 31 Ağustos-17 Eylül 2010 tarihleri arasında yapılacak ve yurtlar 13 Eylül 2010’de hizmete açılacak.

Yedek listeden yurda girmeye hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtlar 20 Eylül 2010 tarihinden itibaren başlayacak, bundan sonraki her Pazartesi günü ilan edilecek olan yedek listedeki öğrencilere 5’er gün kayıt süresi tanınacak. Yedek listeler bölge müdürlüğünün bulunduğu illerde bölge müdürlüğünce, bölge müdürlüklerinin olmadığı il/ilçelerde ise yurt müdürlüklerince ilan edilecek.

İlk defa bir yüksek öğretim kurumuna girecek olan öğrencilerden kurum yurtlarında barınmak, burs, öğrenim ve katkı kredisi almak isteyenlerin müracaatları ÖSYM tarafından sonuçların açıklandığı tarihten itibaren kurumun internet adresinden yapılacak.

Harvard Ceza Hukuku Kürsüsü Başkanı Bahçeşehir’e konuk

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi “Müdafiin Hazırlık Soruşturmasındaki Konumu” ve “Mağdur Vekilliği” konulu Çalıştay’da Harvard Kennedy Fakültesi Ceza Hukuku Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Christopher Stone’u konuk ediyor.

İstanbul Barosu ve Bahçeşehir Üniversitesi işbiliği ile düzenlen “Müdafiin Hazırlık Soruşturmasındaki Konumu” ve “Mağdur Vekilliği” konulu Çalıştay 19 ve 20 Temmuz 2010 tarihlerinde Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilecek. Aynı zamanda Harvard Üniversitesi Mağdur Hakları Merkezi başkanı olan Harvard Kennedy Fakültesi Criminal Justice Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Christopher Stone’un konuşmacı olarak yer alacağı Çalıştayın ilk gününde “Müdafiin Hazırlık Soruşturmasındaki Konumu”, ikinci gününde de “Mağdur Vekilliği” konusu ele alınacak.

Prof. Dr. Christopher Stone Müdafiin Hazırlık Soruşturmasındaki Konumu ve Mağdur Vekilliği konularının Mukayeseli Hukuktaki durumunu değerlendirecek. Çalıştay’da ayrıca CMK konusunda günümüzde yaşanan sorunların uluslararası boyutta nasıl çözüldüğüne ilişkin değerlendirmeler de yapılacak. Çalıştayda Prof. Dr. Christopher Stone’un yanısıra Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Feridun Yenisey, Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, Doç. Dr. Ali Kemal Yıldız, Arş. Gör. Aslıhan Öztezel, İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Neylan Ziyalar ve İstanbul Barosu’ndan Av. Naim Karakaya, Av. Rıfat Çulha ve Av. Atilla Özen konuşmacı olarak katılacaklar.

Yer: Bahçeşehir Üniversitesi,

Beşiktaş Kampüsü

Tarih: 19-20 Temmuz 2010

Geomatik Mühendisliği nedir?

1982 yılında Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Jeodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Programında lisansüstü seviyesinde eğitim verilmekteydi. Program, 2002-2003 akademik yılından itibaren yüksek lisans seviyesinde Geomatik Mühendisliği Programı adı altında yeniden yapılandırılmıştır. Programın eğitsel hedefi; coğrafi bilgi sistemleri, fotogrametri, jeodezi, kartografya, ölçme tekniği ve uzaktan algılama konularının kavramları, ilkeleri ve yöntemleri hakkında derinlemesine bilgi ve beceriyi taşıyan mühendisler yetiştirmektir.

Yeni teknolojilerin uygulanması konusunda analitik, modele dayalı ve deneysel araştırma ve sorgulamaları yönetme ve tasarımlama, eleştirel yorumlayabilme becerisine, mühendislik pratiği üzerindeki ticari, çevresel ve etik bağlayıcılıklar hakkında bilgili, farklı disiplinlerden ve seviyelerden oluşmuş bir ekibin liderliğini yapabilecek etkin bir işlevselliğe, ulusal ve uluslararası bağlamda etkin iletişim ve çalışma becerisine sahip mühendisler yetiştirmektir.

Polimer Mühendisliği Nedir?

Polimer küçük basit moleküllerin devamlı olarak birbirini takip etmesi sonucu oluşan makro bileşiklerdir. Günümüzde polimerlerin bir çok kullanım alanı vardır. Polimerler, pencerelerimizde kullandığımız PVC’den tutun da mutfakta kullandığımız teflon tavaya kadar hemen her yerde kendini göstermektedir. Polimerleri oluşturan küçük birimlere monomer denir. Polimer mühendisliği, Kimya mühendisliğinin bir dalıdır.

Kimya ve Proses Mühendisliği Nedir?

Proses, bir ürünün hammadde girdisinden sevkiyat anına kadar olan tüm aşamalardır.

Proses, Girdileri çıktılara dönüştüren birbirleri ile ilgili olan veya etkileşimde bulunan faaliyetler dizisidir.

Genellikle bir prosesin girdileri, diğer proseslerin çıktılarıdır. Kuruluşun prosesleri, genellikle katma değer yaratacak şekilde planlanır ve kontrollü şartlar altında gerçekleştirilir. Son ürünün uygunluğunun hemen veya ekonomik olarak doğrulanamadığı bir proses sıklıkla “özel proses” olarak adlandırılır. Kimya ve proses mühendisliği, kimya maddelerinin üretim süreçlerini ve üretim aşamalarını planlar ve uygular.

YABANCI DİL BÖLÜM ÖĞRENCİLERİNİN ORTAK ALAN OLARAK SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER

BÖLÜM PUAN TÜRÜ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ GS-5

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TM-2

SİYASET BİLİM VE TM-2

ULUSLARARASI İLİŞKİLER

TURİZM ANİMASYONU YGS-4

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ TM-1,YGS-6

TURİZM İŞL. VE OTELCİLİK TM-1,YGS-6

TURİZM VE OTEL İŞLT. TM-1,YGS-6

TURİZM VE OTELCİLİK TM-1,YGS-6

ULUSLARARASI FİNANS TM-1,YGS-6

ULUSLARASI İLİŞKİLER TM-2

ULUSLARARASI TİCARET TM-1,YGS-6

ULUSLARARASI TM-1,YGS-6

TİCARET VE İŞL.

ULUSLARARASI TİCARET TM-1, YGS-6

VE LOJİSTİK YÖNETİMİ

OTEL YÖNETİCİLİĞİ YGS-6

ULUSLARARASI İŞLETME TM-1

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TM-2

VE AVRUPA BİRLİĞİ

ULUSLARARASI İŞLETME TM-1

YÖNETİMİ

ULUSLARARASI İŞLETMECİLİK TM-1

ULUSLAR ARASI İŞLETMECİLİK TM-1

VE TİCARET

ULUSLARARASI LOJİSTİK TM-1

ULUSLARARASI LOJİSTİK TM-1

YÖNETİMİ

ULUSLARARASI LOJİSTİK VE TM-1, YGS-6

TAŞIMACILIK

ULUSLARARASI TİCARET VE TM-1

PAZARLAMA

İskele sergilerinin üçüncüsü başladı

2009-2010 Akademik yılında, öğrencilerin hazırladığı projelerin yeraldığı serginin bu yılki teması “pazar yeri” 16 Temmuz-6 Ağustos tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nün ziyaretçilere açık olacak sergi, içinde çadırlar, tenteler, odacıklar, fotoğraf kabinleri, küpler ve gazete bayiileri gibi birçok öğeyi barındırıyor.

Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Halkla İlişkiler, İletişim Tasarımı, Reklamcılık ve Sinema-Televizyon Bölümleri, özel tasarlanan standlarda ziyaretçilere kendi bölümlerini anlatacak. Bu yıl İletişim Tasarımı Bölümü etkileşim tasarımı odaklı yenilikçi vizyonuyla özel yetenek sınavını bırakarak merkezi sistemle öğrenci kabul etmeye başladı. Özel yetenekle öğrenci kabul eden tek bölüm Fotoğraf ve Video Bölümü. İskele 3 “Pazar Yeri” sergisi kapsamında fakülte öğrencilerinin fotoğraf çalışmaları, basılı grafik işler, reklam ve halkla ilişkiler kampanya projeleri, kısa filmler, animasyonlar, belgeseller gibi çok çeşitli öğrenci işleri yer alıyor. İSKELE 3 “Pazar Yeri” hergün saat 09.30 ile 17.30 arası Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde ziyaretçilere açık olacak.

4 SORU 4 CEVAP

2010 ÖSYM kılavuzunda meslek lisesi öğrencilerinin diploma notuyla tercih yaptıkları sınavsız geçiş programlarının en son hangi diploma notuyla aldığı belirtilmemiş. Sınavsız Geçişlerde tercih sıralaması yapmamız çok zor görülüyor. Çünkü elimizde herhangi bir veri yok. Biz neye göre tercih yapacağız... Bu konu da yardımcı olursanız çok sevinirim.

Efraim SOYAK

Kırıkkale Atatürk Sağlık Meslek Lisesi

Rehber Öğretmeni


Ben Kocaeli Mekatronik Mühendisliği düşünüyorum. Mf-4 başarı sıralamam 19588, geçen yıl bu bölüm en son 19200 ile alım yapmış bu yıl sizce ne olur girebilir miyim?

Evet, doğru. Zaten bizim yaptığımız çalışmada da bu bölümün bu yıl 25.000 lerde öğrenci alacağını öngörüyor. Ama sadece kocaelini yazma önemli olan bu bölümün laboratuar eğitiminin güçlü olmasıdır. Bence Bahçeşehir’i de yaz.

Puanım ve başarı sıram aşağıdaki gibi.felsefe bölümü yazmak istiyorum hangi üniversiteler gelebilir?

TM1= 354,407 137.821

TM2=360,095 120.271

TM3=364,627 111.482


ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzda yer alan rakamlarda ne fazla hata Felsefe bölümünde yapılmış. Bunu düzelttiklerinde daha net göreceğiz ama senin sıralaman felsefeye girmen için yeterli olacaktır. TM-3 ile tercih yapabilirsin.

“Sorun cevaplayalım” demişsiniz. Ben Yabancı Dil ile sınava girdim, bölümüm de yabancı dil.

Dil-1 Puanım: 422,119

Sıralamam: 5848

Dil-2 Puanım: 411,340

Sıralamam: 6460

Dil-3 Puanım: 390,683

Sıralamam: 8558

Aklımda Çanakkale Japonca Öğretmenliği veya İstanbul’da olmak şartıyla Fransızca belki İtalyanca ya da İspanyolca dil ve edebiyatları bölümlerini düşünüyorum, Japonca ile ilgili gerekli araştırmaları yaptım, sevdiğim bir dil ama geleceği konusunda sıkıntılarım var. Bir diğer konu ise Çanakkale’nin şehir olarak sıkıcı olup olmaması Şimdiden teşekkürler.


Araştırmalarının hepsi doğru Japonca çok iyi bir tercih sen mezun olduğunda çok yaygın bir şekilde kullanabileceğin bir mesleğin olacak. Çanakkale öğrenciler için harika bir kent bence çok mutlu olacaksın.

sorun cevaplayalım

Uğur Dershaneleri işbirliğiyle hazırlanmıştır

Diğer Haberler

  1. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  2. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  3. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  4. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  5. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  6. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  7. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  8. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  9. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  10. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.