Türk TIR'larına Bulgar zulmü!
.
Türk TIR’larından anlaşmalara aykırı olduğu halde 200 euro geçiş parası alan Bulgaristan, transit geçişleri durdurdu. “Türkiye’den gelen malları ben taşıyayım” diyen Bulgaristan 12 milyar $ ihracatı tehdit ediyor.
Bulgaristan uluslararası anlaşmalara rağmen Türk TIR’larına sorun çıkararak 12 milyar dolarlık ihracatı tehdit ediyor. AB ile malların serbest dolaşımına ilişkin anlaşmada imzası olmasına rağmen Türk TIR’larından haksız yere 200 euroya yakın transit geçiş parası alan Bulgaristan, şimdi de transit geçişleri engellemeye başladı.
30 Ocak itibarıyla geçişleri engellemeye başlayan Bulgaristan’ın yasalara karşı geldiğini söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, TÜSİAD’dan Ekonomi Bakanlığı’na, TOBB’dan Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne kadar ilgili tüm kesimlerle konuyu paylaştıklarını, bu hukuksuz durumu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.
Anlaşmalara aykırı
Bulgaristan’ın Türkiye’den Avrupa’ya giden malı taşımak istediğini, bu nedenle bu tip yollara başvurduğunu kaydeden Nuhoğlu, şöyle devam etti: “Bulgaristan ‘Senin ülkenden gelen malı ben taşıyacağım. Benim araçlarım gelsin Türkiye’den mal taşısın. Madem benim topraklarımdan geçiyorsun bu benim hakkım’ diyor. Ama Avrupa Birliği ile yapılan anlaşmaya aykırı bir talep bu. 3 Aralık’ta Dünya Ticaret Örgütü’nün mal hareketlerinin engellenmemesine ilişkin anlaşması var. 154 ülke bu anlaşmaya imza attı. Bulgaristan buna da uymuyor. Romanya veya Yunansitan’dan gelen araçlara hiç engel çıkarmazken, hiç geçiş ücreti almazken Türk TIR’larından hem geçiş ücreti alıyor, hem ticareti durduruyor.”
Patronati oluşturuldu
Türkiye’den ithalat yapan ve mallarının teslimatı geciken firmalar vasıtasıyla olayın mahkemelere taşınacağını dile getiren Çetin Nuhoğlu, şöyle devam etti:
“Transit serbestisi, uluslararası anlaşmalarla tanımlanmış bir haktır ve herhangi bir ülke ile pazarlık konusu yapılamaz. Patronati yani sahiplenme diye bir birim oluşturduk. Bu oluşum sayesinde Bulgaristan üzerinden ihracat yaptığımız ülkelerde dava açtırıp sorunu çözmeye çalışacağız. Zaten Türkiye’nin bu tip transit geçiş ve kotalar yüzünden 6 milyar dolarlık bir kaybı söz konusu. Bulgaristan üzerinden yapılan transit geçişler ise 12 milyar dolarlık bir ihracatı temsil ediyor.”
GAZETE İLANIYLA DESTEK İSTEDİLER
ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği, sorunu kamuoyuna gazete ilanıyla anlattı. İlanda şöyle denildi: “Uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerine rağmen Bulgaristan, transit geçişi engelleme yolunu seçmiş ve Bulgaristan üzerinden Türkiye-AB arasında her iki yönde ticaretin yapılması imkansız hale gelmiştir. AB ve GATT yetkili makamlarının anlaşmaya imza koyan Bulgaristan’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi için acil girişim başlatması ihtiyacı doğmuştur. İhraç mallarımızın transit geçişlerini her türlü engelden muaf hale getirme mücadelesinde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın ve taşımacılarımızın yanında olmaya, Bulgaristan ve tüm AB nezdinde girişimde bulunmaya davet ediyoruz.
Yılda 125 bin sefer yapılıyor
TÜRK TIR’ları Avrupa Birliği ülkelerine Bulgaristan üzerinden transit olarak yıllık 125 bin seferle taşıma yapıyor. Bulgaristan’ın çıkardığı engeller 12 milyar dolar civarında bir ihracatı olumsuz etkiliyor. UND’ye göre bu engellemeler yüzünden AB ülkelerinin Türkiye’deki yatırımlarını da olumsuz etkileyecek.