Şampiy10
Magazin
Gündem

Turgut Özal kimdir, ne zaman vefat etti? Turgut Özal kaç yaşında vefat etti?

Turgut Özal’ın ölümünün üzerinden 27 yıl geçti. Türk siyasetinin renkli simalarından 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal vefatının yıldönümünde de merak ediliyor. Peki, Turgut Özal kimdir, ne zaman vefat etti? Turgut Özal kaç yaşında vefat etti? İşte Turgut Özal hakkında merak edilenler…

ABONE OL
Vatan Haber

Turgut Özal ölümünün 27. yılında da internette unutulmadı. Turgut Özal’ın yaşamına ilişkin detayları merak edenler Turgut Özal kimdir, ne zaman vefat etti? Turgut Özal kaç yaşında vefat etti? sorularını aratıyor. İşte Turgut Özal hayatı hakkında merak edilenler…

TURGUT ÖZAL KİMDİR, NE ZAMAN VEFAT ETTİ?

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve ülkede sivil siyasetin yerleşmesi için çaba harcayan, Türk siyasetinin renkli isimlerinden 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatının üzerinden 26 yıl geçti. Bankacı bir baba ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak Malatya’da 1927’de dünyaya gelen Özal, babasının mesleği nedeniyle ilk, orta ve lise eğitimini farklı şehirlerde tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü 1950’de tamamlayan Özal, Elektrik İşleri Etüd İdaresinde çalışmaya başladı.

ABD’de, "mühendislik ekonomisi" alanında uzmanlık eğitimi gören Özal, Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendi. Bu süreçte, 1954’te Semra Özal ile evlenen Turgut Özal’ın üç çocuğu oldu. Askerlik hizmetini, Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi olarak 1961-1962 yılları arasında yapan Özal, Devlet Planlama Teşkilatının kurulmasına önemli katkılar sağladı. Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini 1967-1971 yılları arasında yapan Özal, Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

Dünya Bankasında 1971-1973 yıllarında danışman olan Özal, Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sanayi kuruluşlarında çalıştı ve Madeni Eşya Sanayii Sendikası başkanlığı yaptı. "Sandalyesiz bakan" deniyordu. Sonrasında siyasete atılan Özal, ilk adımı 1977 genel seçimlerinde Milli Selamet Partisinden İzmir Milletvekili adayı olarak attı. Özal, bu denemesinde milletvekili seçilemedi.

Turgut Özal, 1979 sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüten Özal, bu özelliğiyle hem DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış Türkiye’nin tek başbakanı ve cumhurbaşkanı oldu. Türkiye ekonomisini liberalleştirmeyi hedefleyen ve "24 Ocak Kararları" olarak bilinen geniş çaplı programın hazırlanmasında önemli rol oynayan Özal, o dönemde gösterdiği etkinlik nedeniyle "sandalyesiz bakan" sıfatını aldı.

ANAVATAN PARTİSİ’Nİ KURDUĞU YIL SEÇİMLERİ KAZANDI

Bu süreçte 20 Mayıs 1983’te Anavatan Partisini kuran Özal, aynı yıl yapılan genel seçimde partisinin birinci gelmesi üzerine 45. Hükümeti kurmakla görevlendirildi. 1983’ten 1991’e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmayı başaran Anavatan Partisi, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükümetlerinin içinde yer aldı.

Çeşitli siyasi eğilimleri birleştirme iddiasıyla ortaya çıkan ve iktisadi konulara ağırlık veren Anavatan Partisi, 1987’deki genel seçimden tekrar birinci parti olarak çıktı ve Özal, Başbakanlık koltuğuna korudu.

Özal, bu dönemde kitlelere ulaşmak için "orta direk" temasını kullandı. İlk olarak ekonomiye yönelik adımlar atan Özal, bu alandaki sınırlamaları kaldırmaya odaklandı.

TURGUT ÖZAL 1988’DE SİLAHLI SALDIRIYA UĞRADI

Bu dönemde yaptığı reformlarla adından söz ettiren Özal’ın 1988’de uğradığı silahlı saldırı Türkiye’nin gündemi oldu. Anavatan Partisinin 18 Haziran’da Ankara Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen 2. Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşma sırasında silahlı saldırıya uğrayan Özal, sağ elinden yaralandı. Yaralı halde kürsüye çıkan Özal, "Bilhassa belirtmek istiyorum, Allah’ın verdiği ömrü, O’nun isteğinden başka alacak yoktur, biz de O’na teslim olmuşuzdur." ifadelerini kullandı.

Suikastı düzenleyen Kartal Demirağ, saldırı sonrasında yakalandı ve yargılama sonucunda idama mahkum edildi. Daha sonra cezası 20 yıl hapse çevrilen Demirağ, 4 yıl hapis yattıktan sonra Turgut Özal tarafından 1992’de affedildi.

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞİMİNE KATKI SAĞLADI

Özal, döneminin sorunlarına farklı bakış açılarıyla yaklaşarak Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağladı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesini amaçlayan "Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)", 1989’da hazırlanan "Master Plan" ile tarım, sanayi, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel alt yapı yatırımlarını da içine alan bir bölgesel kalkınma projesine dönüştü. Özal’ın ayrı bir önem verdiği bu proje ile bölge halkının gelir düzeyinin artırılması, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve bölgesel gelişmişlik arklarının giderilmesi amaçlandı.

TURGUT ÖZAL’IN KESİN ÖLÜM NEDENİ TESPİT EDİLEMEDİ

Halil Turgut Özal 17 Nisan 1993, Ankara'da hayatını kaybetmiştir. Ölümünden 19 yıl sonra 2012’de "cinayet sonucu öldüğü" yönündeki iddialar nedeniyle otopsi yapılması için Özal’ın mezarı açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopsi raporuna göre, mevcut bilgi ve bulgularla Özal’ın kesin ölüm sebebinin tespit edilemediğini bildirdi.

Diğer Haberler

  1. Düzce'de lise öğrencilerinin Öğretmenler Günü kutlaması unutulmaz anlar yaşattı
  2. Numan Kurtulmuş 81 ilden gelen öğretmenleri Meclis'te ağırladı
  3. Emine Erdoğan'dan 'Öğretmenler Günü' mesajı
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Öğretmenler Günü paylaşımı
  5. Yoğun kar yağışı nedeniyle Konya'yı bazı illere bağlayan kara yolları kapandı
  6. Bakan Tekin 81 illerden gelen öğretmenlerle Anıtkabir'i ziyaret etti! 'Türkiye Cumhuriyeti'nin yarınları için çalışacağız'
  7. Bolu Dağı Tüneli ulaşıma açıldı: Yoğun kar yağışı devam ediyor
  8. Afyonkarahisar'da yolcu otobüsünün de karıştığı kazada 30 kişi yaralandı
  9. 99 depreminde çadırda okudu, Hatay'da çocuklara umut oldu! Pelin öğretmenin umut dolu hikayesi
  10. Bolu Dağı Tüneli ulaşıma kapandı

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.