Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme İşlemleri
Türkiye’de her geçen gün artan araç sayısı ile trafik kaza oranları ve sürücülere kesilen trafik cezası sayıları artmaktadır. Bu durumda internet üzerinden trafik cezalarının güvenilir ve resmi bir şekilde nasıl ödenebileceği daha fazla önem kazanmaktadır. Peki trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir? İşte detaylar!
Trafik Cezası Nerelerde Sorgulanır?
İnternet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemi üç farklı şekilde yapılabilmektedir. Bunlardan birisi Emniyet Genel Müdürlüğü resmî sitesi üzerinden gerçekleşmektedir. Bir diğer yöntem ise vergi dairesinin internet sitesi üzerindendir. Son yöntem ise e- Devlet sistemi üzerinden yapılan sorgulamadır. E-Devlet sitesi üzerinden sorgulama için sizden bir şifre istenmektedir. Eğer bir e-Devlet şifresine sahip değilseniz, herhangi bir PTT şubesinden şifrenizi temin ederek e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
TRAFİK CEZASI ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Trafik Cezası Sorgulama Sistemi Nasıl Kullanılır?
Adınıza kesilmiş bir trafik cezası olup olmadığını Emniyet Genel Müdürlüğü şubelerinden birisine giderek öğrenebilme imkanına sahipsiniz. Ancak günümüz şartlarında bu sizin için bir zaman kaybı oluşturacaktır. Bunun için trafik cezası sorgulama işleminizi internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezası sorgulama işlemi internet üzerinden üç farklı yol ile gerçekleştirilebilmektedir. Peki bunlar nedir?
Emniyet Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden sorgulama işleminizi gerçekleştirmek için EGM resmi sitesi üzerinden Trafik cezası ve otopark sorgulama ekranına erişim sağlayarak burada adınızı, soyadınızı, T.C. kimlik numaranızı ve doğum tarihi gibi bilgilerinizi eksiksiz olarak doldurarak doğrula butonuna tıklayıp gerekli olan bilgilere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden trafik cezası sorgulaması yapmak için ise, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait web portalı üzerinden ‘’Motorlu taşıt sorgulama ve Kredi kartı ile ödeme’’ ekranına ulaşıp araca ait plakayı girmeniz gereklidir. Bunun yanı sıra özel plaka durumunu da belirtmeniz gerekmektedir. Bunlar dışında T.C. kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı yazdıktan sonra tescil numaranızı da doğru bir şekilde girdikten sonra size ait olan borcu görüntüleyebilirsiniz.
Son yöntem olarak da e-Devlet sistemi üzerinden PTT şubesinden alınan e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilir ve buradan kolaylıkla sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezaları, araç sürücülerinin farkında olmadan trafik kurallarını ihlal etmesi sonucu verilebilmektedir ve bu da onlara ceza olarak yansımaktadır. Bu yüzden araç sahiplerinin düzenli bir şekilde gerekli yerler üzerinden trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Çünkü trafik cezasının kesilmesi sonrasında, cezanın sürücüye bildirilme aşamasında gecikmeler yaşanabilir. Gecikmeler sonrasında araç sahiplerinin mağdur düşmemesi için trafik cezası sorgulama işlemine özen göstermesi gereklidir. Herhangi bir durum sonrasında trafik cezasının ödenmesi gecikir ise trafik cezasına gecikme cezasının yanı sıra da yasal olarak bir faiz de eklenmektedir.
Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezası ödeme işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilmek için vergi dairesi resmi internet sitesini kullanabilirsiniz. Bunun dışında Emniyet Müdürlüklerine giderekte ödeyebilir ya da internet bankacılığı sayesinde de ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi üzerinden ödeme yapmak için resmi site üzerinden aracınızın plakasını bitişik bir şekilde gerekli yere yazmalısınız. Daha sonrasında ise T.C. kimlik numaranızı veya vergi kimlik numaranızı yazmanız gerekmektedir. Son olarakta tescil tarihinizi eksiksiz olarak yazdıktan sonra tamam sekmesine tıklamanız gerekmektedir. Böylece sisteme giriş yapılmış olur ve sisteme giriş yapıldığı gibi kredi kartınız ile buradan trafik cezası ödeme işleminizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme işlemleri sadece saat 22.00 ile 02.00 saatleri arasında gerçekleşmektedir.
Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Kesilen bazı trafik cezaları hata ile kesilmiş olabilir ya da farklı bir plakaya kesilmiş olabilir. Böyle durumlar karşısında adınıza kesilmiş olan trafik cezasının gerçekten haksız yere kesilmiş olduğunu düşünüyorsanız itiraz dilekçesi yazmanız gerekmektedir. İtiraz dilekçesi yazıldıktan sonra bu dilekçenizi ilgili birimlere ulaştırmalısınız. Verilen bu itiraz dilekçelerinize en geç iki ay içerisinde cevap verilmektedir.
Trafik Cezası Ödeme Süresi Ne Kadardır?
Kesilen trafik cezalarının ödenmesi için verilen süre otuz gündür. Trafik cezası size bildirildiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde tamamen ödenir ise toplam ceza miktarında yüzde yirmi beş oranında bir indirim yapılmaktadır. Böylece kişiler cezanın dörtte birini ödemekten kurtulmuş olurlar. Erken ödeme ile trafik cezalarınızı indirimli olarak ödeme imkanına sahip olunmaktadır.