TBMM’den özür istediler gidenleri döndürün dediler
İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu, 6-7 Eylül’ün 60. yıl dönümünde, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Meclis’teki siyasi partilerin grup başkanlıklarına dilekçe yazıp iki talepte bulundu
Agos Gazetesi’nin haberine göre; Rum toplumunun önde gelen sivil toplum örgütlerinden olan İstanbullu Rumların Evrensel Federasyonu, Ankara’ya çağrı yaptı. Dilekçe, Federasyon Başkanı Nikolaos Uzunoğlu ve Genel Sekreteri Nikolaos Anagnostopoulos imzasıyla, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, AKP, CHP, MHP ve HDP grup başkanları ve milletvekillerine gönderildi. Federasyonun, İstanbul’dan uzak yaşamaya mecbur bırakılmış 100 binden fazla İstanbullu Rum’u temsil ettiğine dikkat çekilen dilekçede, 6-7 Eylül’ün olumsuz etkilerinin halen devam ettiği vurgulandı.
Telafi edilmeli
Rum nüfusunun 100 binden fazlayken 3 binin altına düştüğü ve azalmaya devam ettiğinin altının çizildiği dilekçede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2010 yılında yaptığı 6-7 Eylül açıklaması ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Rum toplumuna yönelik “geri dönün” çağrısı hatırlatıldı. Dilekçeyi kaleme alanlardan Federasyon Başkanı Nikolaos Uzunoğlu, “Federasyon olarak Rum toplumunun maruz kaldıklarının telafi edilmesinin gerekliliği, bu metnin kaleme alınmasının temel sebebidir. 6-7 Eylül Olayları’nın Türkiye demokrasisinin 1950’lerden sonra engellenmesinin başlangıcı olduğuna inanıyoruz” dedi.
‘Açıkça kınayın’
TBMM’ye “6-7 Eylül Olayları’nı açıkça kınayın” çağrısı yapılan dilekçede, şu taleplere yer verildi, “60. yıl dönümü dolayısıyla, 6-7 Eylül 1955 Olayları’nın Meclis gündemine getirilmesini ve bunların Meclis tarafından açık bir dille kınanmasını, bu olaylara maruz kalmış, canına, malına kastedilmiş, doğup büyüdüğü vatan topraklarını, aile ocaklarını terk edip, çok yüksek bir oranda göçmeye mecbur kalmış İstanbullu Rum Cemaati’ne, devlet adına ilk kez resmî olarak destek verilmesi... Sahip olduğu yasama yetkisi ile, 6-7 Eylül 1955 Olayları’ndan dolayı Rum Cemaati’nin maruz kaldığı yaraların tedavisi ve haksızlıkların giderilmesi yolunda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yürütme organlarına birtakım somut tedbirler alma çağrısında bulunmasını, günden güne azalan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Rum Cemaati’nin İstanbul, İmroz-Gökçeada ve Bozcada’da varlığını ve yaşamı devam ettirebilmesini sağlayacak ve geçmişte azınlıklara uygulanan politikalar nedeniyle Türkiye’den göç etmiş ve tekrar vatanlarına dönüp yerleşmek isteyen Rum Cemaati mensuplarına destek verecek olumlu adımlar atmaya ve gerekli uygulamaları hayat geçirmeye, hükümet ve devlet mekanizmasının teşvik etmesini önemle talep ediyoruz.”