Şampiy10
Magazin
Gündem

Taşeron işçiler ne zaman kadroya alınacak? Kamu Çalışanı Reformu Nedir?

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından gündeme getirilen Kamu Çalışanı Reformu taşeron işçilerin kadroya alınma süreçlerini etkileyecek mi? İşte taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair yaşanan son gelişmeler...

ABONE OL
Vatan Haber

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin ''Kamu Çalışanı Reformu'' adı altın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yeni bir gündem maddesi ortaya atıldı. Binlerce taşeron işçiyi yakından ilgilendiren kadro haberi için heyecanlı bekleyiş sürüyor. İşte taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair yapılan çalışmalar ve Kamu Çalışanı Reformu'na dair detaylar...

Kamu Personel Reformu ya da Kamu Çalışanı Reformu gibi isimler altında gündeme gelen düzenleme, kamuda çalışanlar için standart bir uygulamayı getirmeyi vaat ediyor. Konu hakkında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2017 yılında ve referandum sonrasında gündeme getirmeye hazırlandıklarını ifade ettiği düzenleme hakkında şu ifadelere yer verdi; “Bu reformu yapmadığımız sürece ülkenin dinamiklerini güçlü hele getiremeyiz. Bununla ilgili benim dönemimde 2 ayrı çalıştay yaptık. Kamu çalışanı reformunda henüz bir mutfak çalışmasındayız. Bunu yaparsak, taşeron bunun içinde çözülecek. Yarı zamanlı çalışanlar, sözleşmeliler, 4A, 4B, 4C gibi birçok personel var. Yamalı bohça gibi. Kıdem tazminatı gibi çok paydaşlı bir konu bu. Taşerondaki arkadaşlara ‘biraz daha sabır’ diyoruz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kamu Personel Reformu ya da Kamu Çalışanı Reformu sonrasında taşeron işçilerinin de sorunlarını çözüleceğini ifade ederek taşeron işçilerinin 2017 yılında sorunun çözüleceğine dikkat çekmiş oldu. Söz konusu reformun 1 ya da 2 sene içerisinde uygulanması gerektiğini ifade eden son açıklaması ile Bakan Müezzinoğlu, düzenlemenin 2 sene içerisinde hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.Taşeron işçileri sürenin uzamasından tedirgin olurken, kadro sözünün tutulacak olması da umutları artırıyor.

KAMU ÇALIŞANI REFORMU NE ZAMAN?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, taşeron işçilerinin de kadroya alınmasını sağlayacak olan Kamu Çalışanı Reformu’nun zamanı hakkında yaptığı açıklamada, “Taşeron konusunu özellikle referandum sürecinde tartışmayı doğru bulmuyorum. Sağlıklı bir çözümü nisan ve mayıstan sonra değerlendireceğiz” şeklinde konuşarak referandum süreci sonrasında reform girişimlerinin başlayacağını ifade etti.

KAMU ÇALIŞANI REFORMU KAPSAMINDA NELER VAR?

Kamuda önemli düzenlemeleri öngören Kamu Çalışanı Reformu’nun 2005 tarihli Kamu Personel Kanunu Tasarısı ile gündeme geldiği ifade ediliyor. Bu kanun tasarısı uzun süredir gündemde olmasına rağmen henüz uygulamaya geçirilememiştir. Hükümet programlarında da kendisine yer bulan tasarı 2016 yılına hayata geçirilmeyi öngörüyordu. Bakan Müezzinoğlu tarafından yapılan son açıklamaya göre, düzenlemenin 2 yıl gibi bir süre zarfında yürürlüğe girmesi amaçlanıyor.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL

2005 tarihli Kamu Personel Kanunu Tasarısı incelendiğinde dikkat çeken hususlardan bir tanesi “sözleşmeli personel” olarak ifade ediliyor. Yeni düzenleme kapsamında kamu personeli kavramı memurluğun yanında sözleşmeli personeli de kapsamaktadır. Bu ekleme ile kamu personel rejimi anlayışında değişim ve dönüşüme işaret edildiği ifade ediliyor. Sözleşmeli personel kavramının altında “tam ve kısmi zamanlı” çalışan” vurgusu ile yeni dönemin farklı olacağı tahmin ediliyor. Taşeron işçiler de sözleşmeli personel kapsamında olacağı için yapılacak olan düzenlemeler onları da ilgilendiriyor.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Yasa tasarısında yer alan “Diğer kamu görevlileri, mali hakları ve sosyal yardımları bakımından bu kanun hükümlerine tabidir” maddesi ile YÖK personeli, Hakimler ve Savcılar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli, geçici personel, sözleşmeli personel ve memurların mali haklarının tek bir yasal sistemde düzenleneceği ifade edilmektedir. “eşit işe eşit ücret” anlayışının hakim kılınması açısından yapılacak olan bu düzenleme ücret farklılıklarını kaldıracaktır.

Yapılan düzenleme, performans değerlendirme sistemi ile ücretler arasında yeni farklılık oluşturacağı için bu sürecin uygulamada hoşnutsuzluk yaratma ihtimali de gündeme geliyor.

MALİ HAKLAR

Buna göre, temel görev aylığı, temel görev ücreti, hizmet farkı ek ödeneği, performans ödemesi, ders ücreti, vekalet ücreti, ikinci görev ücreti, yurtdışı aylık / ücreti olarak sınırlandırılmıştır. Yapılan düzenleme ile ücret adaletsizliğinin kaldırılması ve sade bir düzenin oluşturulması amaçlanmaktadır.

LİYAKAT

Yapılan düzenlemede yer alan diğer önemli bir madde kamu görevlerine alımlarda “liyakat” ilkesine vurgu yapmaktadır. Kayırmacılığın kalkması ve liyakatin etkin olması önemli bir devrim olacaktır.

BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ

Çalışanlar, başarı ve performans değerlendirme kriterleri ile değerlendirilecektir. Konu henüz netlik kazanmasa da tarafsız ölçeklerle yapılacak olan değerlendirmeler kamunun kalitesini artıracaktır.

İSTİHDAM ŞEKİLLERİ

Yasa taslağında kamu görevlileri, “memurlar, diğer kamu görevlileri, tam zamanlı veya kısmi zamanlı sözleşmeli personel ile geçici personel ve işçiler” olarak ifade edilmektedir. Bu konuda dikkat çeken husus ise temin edilemeyen nitelikli ve özel hizmetlerin “hizmet satın alması” yolu ile yapılacak olmasıdır. Bu ifadeler kamuda “taşeronlaşmanın etkisini artıracağı” şeklinde yorumlanmaktadır. Kamu hizmetlerinde taşeronlaşmanın etki alanının artırılması ise hizmetlerin yerine getirilmemesi durumunda yaptırım olamayacağı, sadece ilgili firmadan hizmet alımına son verilebileceği ifade ediliyor. Bu konudaki uzman görüşü ise “hizmet alımının istisnai olarak kullanılacağı” şeklinde taslakta düzenleme yapılmasıdır.

SÖZLEŞMELİLERDE “KADRO” DEĞİL “POZİSYON”

Kanun taslağında memurlar için “kadro” ibaresi kullanılırken, sözleşmeli personel için “pozisyon” kavramı yer almaktadır. Bu durumda sözleşmeliler için iş güvencesi ve sürekliliği olmayabileceği gündeme gelmektedir. Bu durum, devlet memurlarının hakkı olan “hizmet güvencesi ilkesi”nin sözleşmeliler için sona erdiği anlamına gelmektedir.

İŞ GÜVENCESİ

Tasarı kapsamında memurluk, tam ve kısmi zamanlı sözleşmelilik gibi çalışma statülerindeki farklılık, kişilerin beraber görev yaptıkları durumlarda yeni bir sorun ile gündeme gelebilecektir. Özellikle sözleşmeli personel için iş sürekliliğinin olmaması konusu potansiyel sorun kaynağı olarak görülmektedir.

Kadro için birlik olmak şart. Tüm taşeron işçilerin tek ses olması için, facebook sayfasını beğenerek takip ediniz. En kısa sürede birlik olarak, taşeron işçilerin kadro almasını kutlayacağız.

REFORM SÜRECİ

Kamu Personel reformu hayata geçirilirken sendikalar, meslek kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri tarafından yapılacak değerlendirmelerde sözleşmeli personel ile kadrolu personelin aynı şartlara tabi tutulması eleştiri konusu olabilir. Çalışanların performans değerlendirme sürecinde kullanılacak olan ölçekler ve bunların değerlendirme süresinin tarafsız olarak yapılması gerekmektedir. Kamuya alımlarda “liyakat” ilkesine her şartta yerine getirmek ise kamu personeli açısından hayati bir öneme sahiptir. Yapılacak olan düzenlemenin 2017 yılında tamamlanması durumunda taşeron işçilerinin kadro hayali gerçekleşmiş olacaktır. Yapılacak olan iyileştirmeler taşeron işçileri tarafından olumlu karşılanabilir. Eşit işe eşit ücret, peformansa göre ayrıca ödeme yapılması uygulamalarının hayata geçirilmesi durumunda çalışan kişilerin kazancı diğerlerinden ayrılabilecektir.

Diğer Haberler

  1. Yasadışı bahis soruşturmasında yeni gelişme! Serdar Ortaç'ın ev hapsi kararında değişiklik
  2. Bakan Güler'den F-35 açıklaması: KAAN’ı görünce düşünceleri değişti
  3. Eğitime kar engeli! İller belli oldu
  4. Yenidoğan çetesi davası devam ediyor! Mahkeme başkanının sorusuna pişkin yanıt
  5. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan dünyaya mesaj: Adalet yerini bulmazsa kuşaklar arası kırılmalara yol açacak
  6. Narin Güran cinayetinde yeni gelişme! Nevzat Bahtiyar'ın aracının olay günü görüntüleri kamerada
  7. AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: Bahçeli'nin açıklamaları kıymetli ve önemli
  8. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  9. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  10. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.