Tarihi davada karar anı!
Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ ile birçok emekli paşa, milletvekilleri ve ünlü isimlerin ‘darbeye teşebbüs’ suçuyla yargılandığı ‘Ergenekon’ davasında bugün karar çıkması bekleniyor. Silivri’de olağanüstü önlem alındı
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek ve gazeteci Tuncay Özkan’ın da aralarında bulunduğu 66’sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında bugün 321. duruşma görülecek. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, kararın hazırlanması nedeniyle ertelediği davanın duruşmasına, mahkemenin talimatı üzerine izleyici alınmayacak. Duruşmaya sanıkların dışında sadece avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları katılabilecek.
Kararın açıklanması beklenen duruşma öncesi Silivri Cezaevi çevresinde adeta güvenlik duvarı oluşturuldu. TEM ve E-5 karayolundan gelirken kullanılan cezaevi sapaklarında jandarma tarafından kontrol noktası kuruldu. Sivil araçların cezaevine girişi yasaklandı. Yerleşkenin çevresine GSM operatörleri tarafından gezici baz istasyonları konulduğu görüldü. Basın mensupları için ayrılan otoparka da canlı yayın araçları dün alınmaya başlandı.
Önlem sapaklardan başlıyor
Olası kalabalık nedeniyle cezaevinin etrafında kurulan bariyerlerin sayısı artırıldı, lojmanların bulunduğu bölümden duruşma salonuna giden yol ile vatandaşların kullandığı yerleşkeye gidiş yolunun üzerine çift bariyer konuldu. TEM ve E-5 karayolundan cezaevine gelirken kullanılan yol üzerindeki bariyerler de uzatılarak, 500 metreye çıkarıldı. Bu arada dün bir askeri helikopter cezaevi üzerinde uçtu ve ardından kampüse indi.
Son şok dalgası Başbuğ’la geldi
Ümraniye’de 2007’de bir evde el bombaları ele geçirilmesiyle başlayan soruşturma art arda operasyon dalgalarıyla büyüdü.
Ümraniye’de 12 Haziran 2007’de bir gece konduda ele geçirilen 27 el bombasıyla başlayan Ergenekon soruşturması her operasyon dalgasında gözaltına alınan ve tutuklanan isimler nedeniyle şok etkisi yarattı. Toplam 23 ayrı iddianamenin birleştirildiği davada, tutuklu sanık sayısı 66, toplam sanık sayısı da 275 oldu. Darbeye teşebbüs ve terör örgütü kurmakla suçlanan sanıklardan 64’ü için ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.
86 sanıkla başladı
- Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, gazeteci yazar İlhan Selçuk’un da bulunduğu 86 sanık hakkında hazırlanan ilk iddianame, 25 Temmuz 2008’de kabul edildi. İddianamede Danıştay saldırısı da yer aldı.
- İkinci iddianame CHP milletvekili Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, eski Ankara Ticaret Odası Başkanı CHP Milletvekili Sinan Aygün ile emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da bulunduğu 56 sanık için hazırlandı.
- Ardından CHP Milletvekili Mehmet Haberal, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin, eski MGK Genel Sekreteri orgeneral Tuncer Kılınç, orgeneral Kemal Yavuz, Prof. Dr. Yalçın Küçük ile bazı üniversite rektörlerinin de aralarında yer aldığı 52 kişi sanık oldu.
Firari sanık Dalan
- Soruşturma kapsamında hazırlanan 4. iddianame ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ iddialarına ilişkin oldu. Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk’ün Ankara’daki ofisinde bulunduğu iddia edilen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ belgesine ilişkin düzenlenen iddianamede, Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan firari sanık olarak yer aldı.
Ve ‘andıç’
Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi’nce işletilen internet siteleri ve ‘İnternet Andıcı’na ilişkin, Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin’in de bulunduğu 22 sanık hakkında da iddianame düzenlendi. Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ da 6 Ocak 2012’de tutuklandı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmaya başlandı.
Silivri’ye giden otobüslere engel
Antalya’da, Ergenekon davasının karar duruşması için İstanbul Silivri’ye gitmek için yola çıkan İşçi Partisi (İP) ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyelerinin de bulunduğu 7 otobüs kent çıkışında polis engeline takıldı. Kimlik kontrolü yapan polis, eksik belgesi olan otobüslere ceza yazdı. CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu da Ergenekon Davası için Silivri‘ye gidecek CHP üyelerinin olduğu 20 otobüsten 12’sinin polisçe engellendiğini iddia etti.
CHP: Kenan Evren dönemine özendiler
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Silivri’de toplanma çağrısı yapanlara yönelik düzenlenen operasyonla ilgili, “Siz eğer mahkemeleri izlemeyi yasaklarsanız, orada adaletin uygulandığına kimseyi ikna edemezsiniz” ifadesini kullandı. Tekin, şunları söyledi: “İktidar, keyfi uygulamalarıyla Kenan Evren dönemine özendiğini gösteriyor. Kenan Evren döneminde bile bu tür yasaklar yoktu. Bu davada yargılanan birçok kişinin fikirlerine katılmasak, dünya görüşlerini paylaşmasak bile, kendilerini savunma haklarının ellerinden alınmasına seyirci kalamayız.”