Şampiy10
Magazin
Gündem

'Taksirle ölüm'e tepki yağıyor!

‘Bu trafik kazası değil 22.5 yılla yargılansınlar’

ABONE OL
ÇAĞDAŞ ULUS / VATAN İSTİHBARAT

Savcıların zanlılar hakkında, 15 yıla kadar cezası olan ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçlamasında bulunması tepki çekti. Hukukçular, sorumluların ‘bilinçli taksir’le yargılanması gerektiğini söyledi. Bu suçlamanın cezası ise 22.5 yıla kadar hapis...

Soma’da 13 Mayıs’ta 301 madenciye mezar olan madenle ilgili soruşturmada sorumlular ‘’taksirle ölüme sebebiyet vermek” le suçlanırken konuyu VATAN’a değerlendiren hukukçular yargılanmanın, daha çok trafik kazalarında uygulanan 5237 sayılı TCK’nın 85/2 maddesi gereğince “taksirle ölüm” suçundan değil “bilinçli taksirle ölüm” suçundan yapılması gerektiğini belirtti. Eğer sanıklar hakkında “taksirle ölüm” suçlamasından dava açılırsa görevliler 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Görevlilere “bilinçli taksir” suçlaması yöneltilirse cezaları 1/3 oranında artırılarak 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılama yapılacak.




Önlem almadılar

- Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Yılmaz Yazıcıoğlu:
Madencilerin olay sırasında kaçmaları için yaşam odalarının olmaması olası bir kazanın olacağını bildikleri halde önlem almadıklarını gösterir. Keza maden yetkililerinin bir noktada yangının çıktığını bildikleri halde çalışmalara ara vermedikleri iddiası var. Bu iddia doğru ise bu kesinlikle “bilinçli taksir” suçudur. Bunun dışında bu maden Ocak ayında denetlenmiştir. Ancak denetleyenler oradaki eksikleri görmemişlerdir. Sensörlerin çalışmaması, azlığı iddiaları da bu kazaya etki ediyor. Denetimi gerçekleştirenlerinde maden yetkililerinin dışında yargılanması gerekmektedir.




Yedek maske yoktu

- Emekli hakim avukat Nurcan Çöl:
İddialar doğruysa yetkililer önlem alınması gerektiğini bildikleri halde önlem almayarak “bilinçli taksir suçunu” işlemişlerdir. 45 dakika sonunda yeni bir maske kullanılması gerektiği bilinen bir şeydir. Yedek maskelerin bulundurulmaması suçtur. Yine ilk iddiadaki gibi tarihi gemiş gaz maskesi kullanılmışsa bu da “bilinçli taksir” suçlamasına girer. Bunların dışında yaşam odalarının olmaması da önlem alınmadığını göstermektedir. Bu suçun karşılığı da bilinçli taksire girmektedir.


Riskleri biliyorlardı

- İş Hukuku Avukatı Mehmet Emin Şan:
Siz evinizin balkonuna bir saksı koyarsınız ama onun aşağı düşüp birine zarar vereceğini kestirebilirsiniz. Buna rağmen saksıyı koyup birinin kafasına düşmesine, sonucunda da ölüme sebebiyet veriyorsanız “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet” vermiş oluyorsunuz. İş kazaları da böyle bir şey. Maden işletmecileri o madende nasıl kazalar olacağını biliyor. Bu nedenle önlemleri almaları gerekirken almayarak işçilerin ölümüne bilinçli bir şekilde sebebiyet vermişlerdir.

Diğer Haberler

  1. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  2. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  3. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  4. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi
  5. Mühendisliği bıraktı, ayakkabı tamircisi olmaya böyle karar verdi!
  6. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda birçok uçuş iptal edildi
  7. Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Müdahale sürüyor
  8. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  9. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  10. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.