Şampiy10
Magazin
Gündem

Suçlama: Sahte rapor hazırlamak

Eski TÜBİTAK Başkan Yardımıcısı Hasan Palaz’ın ‘böcek soruşturması’nda tutuklu polisleri kurtarmak amacıyla kurumda alt yapısı olmayan bir laboratuvardan analizlerini içeren rapor hazırladığı iddiasıyla tutuklandığı belirtildi

ABONE OL
KENAN BUTAKIN / VATAN HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili soruşturma kapsamında, geçen hafta TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstütisü (UKAE) eski müdürü Gökhan Vıcıl ve Uzman Hamza Turhan ‘delilleri yok etmek, değiştirmek ve belgede sahtecilik’ suçlamasıyla tutuklanmıştı. Üç kişinin neden tutuklandığı ortaya çıktı.

Nasıl ortaya çıktı?

VATAN’ın edindiği bilgilere göre 28-29 Aralık 2011’de Erdoğan’ın çalışma ofisi ve Çankaya resmi konutunda prizlerin içinde ‘poliüretan malzeme’yle kamufle edilmiş ‘böcek’ler bulundu. Bu malzemenin ne zaman imal edildiğini saptamak için ‘Yaş Tayini Analizi’ yapılması talebiyle TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne müracaat edildi. Hasan Palaz, Ocak 2012’de bir yazı gönderip ‘poliüretan malzemenin’ katılaşma tarihinin 4-5 Aralık 2011 olduğunu bildirdi.

Tekrar rapor istendi

Ancak ‘poliüretan malzemenin’ imal tarihiyle ilgili bir rapor yoktu. Bu nedenle ikinci kez TÜBİTAK’a başvruldu. Dönemin Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü’nde (UEKAE) başuzmanı Gökhan Vıcıl’ın malzemenin 4-5 Aralık 2011’de yerleştirildiğine dair bir rapor gönderdi. Bu raporlardan sonra Vıcıl’ın önce enstitü müdür yardımcılığına sonra ise müdürlüğe atandığı iddia edildi.

Belgeler kopya çıktı

Soruşturmayı yürüten savcılık raporun detaylarını ve analiz testinin nasıl yapıldığını da sorguladı. Malzeme üzerinde çalışan uzman Hamza Turhan’ın analizlerinin ABD’deki teknolojiyle ilgili yayın yapan bir internet sitesinden, grafik ve test sonuçlarının da buradan kopyalandığı belirlendi.

Analizi yapacak donanım yok

Derinleştirilen soruşturmada Başbakanlık Teftiş Kurulu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, MİT ve savcılığın yaptığı ortak çalışmada 2011’den beri Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimya Enstitüsü’nün yaptığı tüm analiz kayıtları incelendi. Konuya ilişkin hiçbir kayıt bulunamadı. Daha çarpıcı bir detaysa TÜBİTAK’ın adli makamlara ulaştırdığı resmi bilgilerden ortaya çıktı. MAM - Kimya Enstitüsü’nün ‘Yaş Tayini Analizi’ yapabilecek laboratuvar alt yapı donanımı yoktu.

Polisleri kurtarmak için

Bu bilgiler üzerine ‘böcek’ soruşturması eski TÜBİTAK çalışanlarına uzandı ve üç kişi geçen hafta tutuklandı. Sahte olduğu belirtilen raporlarda ‘poliüretan malzemenin’ imal tarihinin 4-5 Aralık 2011 olarak verilmesinin nedeninin, incelenen görüntülerde 24-25 Kasım 2011 tarihinde çalışma ofisine giren ve soruşturmada tutuklanan polislerin kurtarılması olduğu öne sürüldü.

Diğer Haberler

  1. Bakan Tekin'den 'kreşler kapatılacak' iddialarına yanıt!
  2. Şanlıurfa'dan Kırıkkale'ye gelin gitti! Düğün günü karda mahsur kaldı
  3. Antalya'da alev alev yanan sabıkalı uçaktan tahliye anı kameralara an be an yansıdı
  4. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kadına şiddet açıklaması: Sözleşme değil kanun yaşatır
  5. Sivas'ta mahsur kalan çoban ve koyunların imdadına belediye ekipleri yetişti!
  6. Saadet Partisi Genel Başkanlığı’na seçilen Mahmut Arıkan kimdir?
  7. Serdar Ortaç ve Mehmet Ali Erbil'in hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu
  8. İstanbullular dikkat! Bazı metro hatları ve istasyonlar kapatılacak
  9. 'Kalkan-31' operasyonunda bin 298 düzensiz göçmen yakalandı
  10. Diyarbakır’da mevsimin ilk karı düştü! Her yer beyaza büründü

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.