Suç mağdurlarına tazminat ve iş imkanı
.
Adalet Bakanlığınca hazırlanan "Mağdur Hakları Kanunu" taslağıyla, suç mağdurlarına belli şartlarda tazminat ödenmesinden iş imkanı sağlanmasına kadar birçok alanda yeni düzenlemeler öngörülüyor.
Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013'te suç mağdurlarına adli süreçte yardım amacıyla daire başkanlıklarının kurulduğunu söyledi.
Suç mağdurlarına verilecek hizmetleri düzenleyen "Mağdur Hakları Kanunu" taslağını hazırladıklarını belirten Özdemir, 35 maddeden oluşan yasa taslağının kamuoyunda paylaşılıp gelen öneriler sonrasında TBMM'ye sevk edileceğini bildirdi.
Taslağın iki yıllık çalışmayla oluşturulduğu bilgisini paylaşan Özdemir, şunları kaydetti:
"Yasamızın hedefi mağdur hakları alanında yapılan çalışmaları reforme etmektir. Hedefimiz, adli sürecin başlamasının ardından suçun mağduru özellikle kadınlar ve çocuklara yardımcı olmaktır. Bu kanunun temel hedefi ne yapacağını bilmeyen, çaresiz mağdurlara yol gösterici olmak. 138 ağır ceza merkezinde birer müdürlük kuracağız ve bu müdürlüklerde psikolog ve sosyologlar hizmet verecek. Bu görevliler, suç mağduru olan kişileri bilgilendirmeye yönelik hizmet verecek.
Mağdurlara, nereye, nasıl gideceği, hangi dilekçeyi nasıl yazacağı, avukat desteğini nasıl alacağı gibi devletin sunduğu hakların neler olduğu anlatılacak. Teferruatlı bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz."
Kadın, çocuk, insan ticareti ve cinsel suçtan zarar görenler ile özel olarak desteklenmesi gerekenler için de düzenlemeler planlandığını ifade eden Özdemir, "Bu kişilerin görüşmelerinin özel ortamlarda yapıldığı, psikolog ya da sosyal çalışma görevlilerinin aktif olarak mağdurları desteklediği bir sistem öngörüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, şu anda çocuk ve aile mahkemelerinde adli süreçte destek hizmeti sunulduğunu anımsatarak, bu sistemi savcılıktan başlayarak tüm adli süreçte uygulamayı hedeflediklerini dile getirdi.
Tazminattan istihdama kadar yeni düzenlemeler
Mağdurların dinlenmesi ve ifadelerinin alınması için özel alanlar oluşturulacağı bilgisini veren Özdemir, mağdurların tedavi edilmesi, istihdamlarının sağlanması ve korunmaları başta olmak üzere temel alanlara yönelik hizmetleri öngördüklerini vurguladı.
azminata yönelik yeni düzenlemelere ilişkin de bilgi veren Özdemir, şöyle devam etti:
"Mağdura acil ihtiyaçları için ilk etapta bir tazminat sistemi öngörüyoruz. Bu, tüm mağdurlar için değil, ağır şiddet gören, belli suçlardan zarar gören mağdurlar için geçerli olacak. Böyle bir tazminat modelini de öngörüyoruz. Örneğin, ağır şekilde yaralanan ya da cinayet nedeniyle hayatını kaybeden kişinin yakınına belli oranda bir tazminat vermeyi düşünüyoruz. Acil haller için de asgari ücretin yarısına kadar bir miktarı vermeyi planlıyoruz. Trafik kazasında yaralandınız, adliyeden evinize gideceksiniz ancak paranız yok, burada da cumhuriyet başsavcısına böyle bir imkan sağlayarak tazminatın bir miktarının acil hallerde mağdura ödenmesini sağlayacağız.
Böylece adliyenin sadece ceza veren bir mekanizma olmasından öte, sosyal adaleti dağıtma anlamında da bir hükümlülüğü olacak."
Özdemir, mağduriyeti nedeniyle işini kaybedenler için de düzenlemeler yapılmasını, yaşadığı olay yüzünden çalışamaz durumda olanlara istihdamda öncelik verilmesini hedeflediklerini kaydederek, "İş Kanunu ve diğer kanunlarda yüzde 2 oranında eski hükümlü çalıştırma zorunluğu var. Biz aynısının mağdurlar için de eşitlik anlamında olması gerektiğini düşünüyoruz. Buna yönelik de çalışmamız var." ifadelerini kullandı.