Son söz Erdoğan’da!
Kritik hale gelen paket MKYK’da masaya yatıracak
Demokratikleşme paketinde yer alması istenen seçim barajı gibi konularda son sözü Başbakan söyleyecek. Arınç “Anadilde eğitim gündemimizde yok” dedi.
Önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde “paket zirvesi” yapan Erdoğan, bugün de KCK’nın çekilmeyi durdurma kararı sonrası çözüm süreci açısından daha kritik hale gelen paketi MKYK’da masaya yatıracak. Erdoğan bu toplantının ardından, “paket” üzerinde çalışmaları sürdüren kurmay heyeti ile biraraya gelerek, MKYK’nın da görüşleri doğrultusunda düzenlemelere ilişkin son rötuş talimatlarını verecek.
MKYK’da demokratikleşme paketi kapsamında yer alması önerilen ancak üzerinde tam mutabakat sağlanamayan Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusu ile Erdoğan’ın karşı çıkmasına karşın AK Parti’de bazı isimlerce ısrarla savunulan seçim barajının aşağıya çekilmesi önerisinin de tartışılması bekleniyor.
AK Partili bazı kurmayların sıcak bakmadığı Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik yapılarak “eş başkanlık sistemine” imkan tanınması önerisi de bir kez daha ele alınacak. MKYK’nın görüş ve önerileri ile kurmaylarıyla yapacağı son değerlendirme toplantısının ardından Erdoğan’ın ortaya koyacağı irade ile paketin kapsamı da netleşmiş olacak. Çözüm sürecine yönelik düzenlemelerin yanısıra kamuda başörtüsünün serbest hale gelmesinin de önünün açılması, cem evlerine inanç merkezi statüsü verilmesi gibi toplumun pek çok kesimini ilgilendiren konuları içermesi beklenen paket son rötuşların ardından bizzat Başbakan tarafından açıklanacak. Paketin yasal düzenleme gerektiren başlıklarıyla ilgili tasarılar 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında Meclis’in gündemine getirilirken, bazı reformlar ise yönetmelik değişikliğiyle hayata geçirilecek.
Ekim’de yasalaşır
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün NTV yayınında, içeriği sır gibi saklanan pakete ilişkin bazı ipuçları verdi. Arınç, “Demokratikleşme paketi içerisinde nefret suçunu ayrıca tanımlamak yerine Türk Ceza Kanunu’ndaki bazı maddelerin içerisine kasıt eğer nefretse veya insanların dili, dini, ırkı, mezhebi, siyasal düşüncesi, felsefesi, yaşam biçimi amaçla işlenmişse onun cezasını fevkalade artıracak bir düzenleme yapacağız” dedi.
Anadilde eğitim yok
Pakette Ruhban okulu ile ilgili birşeyin olup olmadığının sorulması üzerine Arınç, “gündemimizde” karşılığını verdi.
“Anadil konusunun nasıl yer alacağına” ilişkin soru üzerine, Arınç, anadilin öğrenilmesi konusunda şu anda bütün mevzuatın müsait olduğunu belirterek, “Anadilin bir eğitim dili olarak kabul edilmesi noktasında BDP dışındaki bütün siyasi kurumların da bütün bürokratik kurumların da sadece anayasal engel değil ayrıca bunun serbest olması halinde dahi uygulanabilmesi noktasında itirazlar var. Dolayısıyla gündemimizde o konu yok” dedi.
Terörle ilgisi yok
LAİK bir yaşamın şartlarını hazırlama noktasında başka maddelerin de pakette yer alacağını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı kesimlerin paketi eleştirebileceğini de söyledi:
“Eminim ki bir kısım insanlar bunu bile azımsayacaklardır. ‘Dağ fare doğurdu’ diyeceklerdir ama bu tür düzenlemeleri biz 2002’den bu yana yapıyoruz. Yoksa bunun ‘terör örgütünün istekleriydi, çözüm süreciydi, baskılardı, aba altından sopa göstermekti, döndük geri geliyoruz çatışmalar yeniden başlayacak’ bunlarla ilgisi yok.”