Son olaylar seçmeni nasıl etkiledi?
.
Türkiye’de bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yaşanan çatışmalı sürecin olası bir erken seçimde nasıl bir etki bırakcağı tartışılıyor.
Anket şirketleri, Türkiye’deki seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor.
HDP’nin barajı geçip geçemeyeceği, MHP’nin kongreye gidiyor olması ve bombalı saldırılar, seçmenin tercihinde değişikliğe yol açar mı?
3 önemli isim, son durumu Rûdaw’a değerlendirdi:
Dokunulmazlıkların kaldırılması seçmeni nasıl etkiledi?
HDP’DE OY ARTIŞI
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) Genel Müdürü Kemal Özkiraz:
Yaptığımız son araştırmada, Türkiye’de seçmenlerin %14.7’si kendilerini “Kürt” ya da “Zaza” diye ifade ediyor. Bunların %80’i dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı. Bu da HDP’nin oy oranının üstünde demektir. Bunun oya yansıması da olmuş. HDP bizim geçen ayki anketimizde %10.7 iken, bu sefer 11.16’ya çıkmış. AK Parti’de 2 puana yakın bir düşüş olmuş.
Dokunulmazlıklar konusunda bizim soruduğumuz bir soru var. İnsanlar muhalefet milletvekillerinin adil yargılanacağına inanmıyor. Adil yargılamanın olmadığı bir yerde mutlaka mağduriyetler oluşacaktır ve bunlar da siyasete etki edecektir.
CHP’nin dokunulmazlıklar konusundaki ikircikli tavrı sebebiyle HDP’nin, hem CHP’nin sosyalist kesiminden, hem AK Parti’nin Kürt kesiminden oy alabileceğini düşünüyorum.
DEĞİŞİKLİK OLMAZ
A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür:
Dokunulmazlıkların kaldırılması her ikisnin de oylarında bir değişikliğe neden olmaz. Çünkü dokunulmazlıkler meselesinde hem HDP’nin, hem AK Parti’nin tavrı belliydi. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın onaylaması kısa süre içinde AK Parti’nin oylarına etki etmeyecektir. Hiçbir değişiklik olacağı kanaatinde değilim.
MHP’DEN AK PARTİ’YE AKIŞ
Metropoll Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar:
Eğer bu durumda seçime gidilirse, MHP seçmeninden AK Parti’ye ciddi bir oy akışı olur. HDP’nin oylarında bir değişiklik olmaz, beklemiyorum. Bir miktar azalma olabilir. Şu anki ölçümlerimize göre, riskli alandalar. Bana sorarlarsa (HDP) parti olarak seçime girmelerini tavsiye etmem.
Çatışmalı süreç ve patlayan bombaların HDP’ye etkisi olur mu?
PKK HDP’Yİ ETKİLER Mİ?
Kemal Özkiraz (AKAM):
Güneydoğu’daki seçmen tarafından PKK’ya bir tepki geliştiği doğrudur. İnsanlar sokağa çıkamıyorsa iki tarafta da kusur bulurlar ama burada insanların PKK’ya karşı koyduğu tepkinin, HDP’ye yansıması düşünülemez. HDP’ye yansıması için bu oyun AK Parti’ye gitmesi lazım.
Çatışmanın bir tarafında AK Parti yani hükümet varken, diğer tarafında da PKK varken, HDP’den AKP’ye bir oy kaçışı olmaz. Mutlaka PKK’ya karşı bir tepki gelişebilir, bu çatışmalar neden başladı diyenler olabilir, onları suçlayanlar olabilir ama bu AK Parti’ye pozitif, HDP’ye negatif yansımaz.
BOMBA İLE SANDIK
Adil Gür (A&G):
Daha önce de ifade etmiştim, Ankara Kızılay’da PKK’nın yan kuruluşu TAK denilen örgütün onu üstlenmesi HDP oylarına olumsuz etki yaptı. Şehir merkezlerinde yaşanan terör hadiseleri hangi partinin seçmeni tarafından olursa olsun elbetteki hiçbir şekilde kabul görmüyor. Özellikle sivil kayıpların olması HDP’nin oylarını azaltıyor.
Terör hadiseleri çok sık yaşandığı için bu son dönemde yaşananların da partilerin oy oranına herhangi bir olumlu ya da olumsuz bir etkide bulunacağı kanaatinde değilim.
Terör, Türkiye’nin yeni tanıştığı bir durum değil. Yapılan kamuoyu araştırmalarında bunun biteceği yönünde bir algı var. Devlet ya da hükümet başarılı olacak, terör Türkiye’nin gündeminden çıkacağına dair bir kanaat var. Bu da AK Parti’nin oylarını arttıracak diye bir durum değil.
TÜRK SEÇMEN HDP’YE UZAK
Özer Sancar (Metropoll):
Bunların AK Parti seçmeni üzerinde görünür, olumsuz bir etkisi yok. Türk seçmen artık gitmiyor HDP’ye. 7 Haziran’da 2.2 puan civarında bir Türk seçmen vardı HDP’de. Bu neredeyse 0.10’a kadar indi. Kürtler’in de 3’te biri %32-32’ü AK Parti’de kesin bir tavır içerisinde. %50’si HDP’de, %10’u da kararsız veya sandığa gitmeyeceğini söylüyor.