Şampiy10
Magazin
Gündem

Şoke eden gerçek ortaya çıktı! O uçaklar...

Kazalarla gündeme gelen F-4 uçakları, milli savunma için hayati önem taşıyor. Milli silahların bu uçaklar üzerinde geliştirilmesi, aynı standartta uçak temin edilene kadar F-4’lerin envanterde kalmasını gerektiriyor.

ABONE OL
Vatan Haber

Yaşanan kazalar nedeniyle gündemden düşmeyen F-4 savaş uçakları, milli savunma sistemi için hayati öneme sahip. Türkiye’nin geliştirdiği milli silahlar F-4’lere adapte edildiği için F-4 standardında yeni uçak temin edilene kadar bu uçakların Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde kalması gerekiyor. TSK envanterinde 47 adet F-4 bombardıman uçağı var. Bu uçaklar 2020 yılına kadar peyderpey emekli edilecek. Bu süre zarfında Türkiye ABD’den sipariş ettiği F-35’leri hava filosuna dahil edecek.

HAVACILARIN TECRÜBE KAYNAĞI

1974 yılında Türk Hava Kuvvetlerine katılan F-4’ler havacıların tecrübe kaynağı oldu. Türk Hava Kuvvetleri, pilotundan makinistine, bakımcısından mühendisine kadar modern uçak tecrübesini F-4’lerden edindi. THK, F-4’lerden edindiği tecrübeyle muharip uçak geliştirme imkanına da kavuştu. F-4’ler THK’nın aynı zamanda ana proje uçağı. Yerli savunma sistemleri bu uçaklar üzerinden hayata geçirildi.

İŞTE F-4 ÜZERİNDEKİ MİLLİ SILAHLAR

F-4’lere uyarlanan milli silahların en önemlileri 250 km menzilli SOM füzeleri ve Hassas Güdüm Kiti . 90 km menzilli POPOYE, ASELPOD, HGK ve kanatlı KGK füzeleri de diğer silahlar. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde halen 47 adet F-4E/2020 uçağı bulunuyor, ancak önümüzdeki yıl 5 adet F-4E/2020 bombardıman uçağının envanterden çıkarılmasıyla bu sayı 42’ye düşecek. 2017’de 8, 2018 yılında 7, 2019’da ise 7 adet uçak emekliye ayrılmış olacak. Kalan 20 uçak ise 2020 yılında envanterden çıkarılarak F-4’ün TSK’daki macerası son bulacak. Aynı uçaktan türetilen 14 adet RF-4E keşif uçağı ise dün itibarıyla envanterden kaldırıldı. 1974-1994 yılları arasında 182 adet F-4 bombardıman uçağı TSK envanterine girdi. Aynı uçağın keşif amaçlı versiyonu RF-4E ise 1978-1995 yılları arasında 54 adet olarak envantere katıldı. Son olarak 14 adet kalan RF-4E, yaşanan kazalar nedeniyle dün itibariyle emekliye ayrıldı. Dünyada az sayıda kalan F-4 uçaklarından Mısır’da 34 adet bulunurken, Yunanistan hava filosunda RF-4E 12 adet, F-4E ise 34 adet yer alıyor. İran’da F-4D/E 60 adet, RF-4E ise 4 adet bulunuyor. Japonya’da 78 adet F-RF-4J bulunurken, Güney Kore’de de 69 adet F-4E görev yapmaya devam ediyor.

RF-4E’den jübile uçuş

Hava Kuvvetleri envanterine 1978 yılında giren ve uçuştan çekilmesi kararlaştırılan RF-4E tipi savaş uçakları bugün Malatya’daki 7’nci Ana Jet Üssü’nde ‘jübile uçuşu’ yaptı. Malatya ve Konya’daki kazalarda düşen 3 uçakta 6 pilotun şehit olması üzerine, RF-4E uçaklarının uçuştan çekilmesi kararı alındı. 7’nci Ana Jet Üssü’nde 173’üncü Filo’da bulunan RF-4E tipi 8 keşif uçağının uçuştan çekilmesi nedeniyle tören düzenlendi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve diğer komutanların da katıldığı törende RF-4E uçakları hangarlardan çıkıp son kez havalandı. Bir süre havada kalan RF-4E uçakları bu jübile uçuşun ardından bir daha havalanmamak üzere piste indi. (Yeni Şafak)

Diğer Haberler

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar
  2. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan uyardı: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil
  3. İstanbul Boğazı'nda korku dolu anlar! Facia son anda engelledi
  4. 'Kuyu' operasyonlarında 81 şüpheli yakalandı, 50'si tutuklandı
  5. Bakan Uraloğlu'dan dijital medya açıklaması: Kurala uymayan kim varsa yaptırım olacak
  6. İstanbul'da lodos hava trafiğini olumsuz etkiliyor
  7. Bursa'da lodos: Ağaçlar devrildi, durak yerinden söküldü
  8. Karaman’da aniden yola çıkan ineğe otomobil çarptı: 5 yaralı
  9. Bolu'da yoğun kar yağışı kara yolunu kapattı
  10. BUDO'nun birçok seferi iptal edildi

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.