Sıra Aden Körfezİ’nde
Basra Körfezi’nde askeri varlık göstermeye başlayan Türkiye, şimdi de Kızıldeniz’in çıkış noktasındaki Aden Körfezi için hazırlanıyor.
Türkiye, Basra Körfezi’nin ardından Kızıldeniz’in çıkış noktasında bulunan Aden Körfezi’nde de askeri varlık göstermeye hazırlanıyor. Al Jazeera Türk’ün haberine göre öte yandan Katar’da hazıklıkları devam eden askeri üsten sonra Somali’de de bir askeri eğitim tesisi kuruluyor. Somali’nin stratejik önemi uzak sahillere sahip bir ülke olması. Afrika’nın en gelişmiş ülkeleri arasında olan Kenya ve Etiyopya’ya giden yolu da kontrol altında bulunduruyor. Türkiye’nin 2011 yılından bu yana geliştirdiği Afrika açılımının ilk ayağı da Somali olmuştu. Somali’ye uzun süredir önemli yardımlarda bulunan Türkiye bu habere göre işbirliğini askeri alana da taşıdı.
200 asker konuşlanacak
Birleşmiş Milletler’in onayladığı yaklaşık on bin 500 Somalili askerin, Türkiye’nin Somali’de oluşturacağı yeni askeri tesiste eğitim görmesi planlanıyor. Habere göre bir seferde yaklaşık 500 askerin eğitileceği tesisin yaz sonunda faaliyete geçecek. Tesisin güvenliğin sağlamakla ve eğitim faaliyetiyle görevli yaklaşık 200 Türk askeri burada görevli olacak. Somali’de açılacak askeri eğitim tesisi de ‘Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması’na dair kanun tasarısı adıyla Meclis Savunma Komisyonu’nda onaylandı. Somali’de El Kaide bağlantılı Eş Şebab saldırıları ve devletin ciddi bir güvenlik biriminin olmaması sebebiyle yaklaşık 80 milyon hektarlık tarım alanı işlenemiyor, doğal kaynaklar için yatırım yapılamıyor. Türk diplomatik kaynakları ise Türkiye’nin bu girişimlerinin bir sebebinin de savunma sanayi alanında dışarıya açılım yapmak olduğunu belirtiyor. Türkiye, ürettiği küçük ve orta ölçekli silahlar için yeni pazarlar arıyor ve bu arayışı Afrika ve Ortadoğu bölgesinde atarak yapıyor. Türkiye’nin hem ilişkilerin ileri düzeyde olduğu hem de jeopolitik öneme sahip Katar, Somali gibi ülkeleri tercih etmesinin sebeplerinden biri de bu olarak gösteriliyor.
İlk üs Katar’da...
Aralık 2014’te Katar Emiri Al Tani’nin Ankara ziyaretinde, iki ülke aralarındaki işbirliğini askeri alanda daha ileri boyutlara taşıma kararı almış; bu çerçevede de Katar’da bir Türk üssü kurulmasında mutabakat sağlanmıştı. Kasım 2015 itibariyle de ortak tatbikatlarla karar pratiğe dökülmüş oldu. Tatbikata giden yaklaşık 100 Türk askeri Katar’dan dönmedi, böylece ilk askeri unsurlar çalışmaya başladı. Al Jazeera’ye konuşan diplomatik kaynaklara göre, Türkiye’nin bölgede siyasi olarak daha fazla etkili olabilmesi için askeri işbirliği de yaratmak gerektiğini söylüyor. Türkiye de Katar’ı önemli bir üs olarak görüyor.
Rekabet yükseliyor
Bölgede güç kazanmak için İran ve Suudi Arabistan arasındaki rekabet devam ederken Suriye ve Yemen’deki savaşlarda da iki ülke arasında nüfuz yaratma mücadelesi var. En son Şii din adamı Şeyh Nimr’i idam eden Suudi Arabistan’ın Tahran’daki büyükelçiliği basıldıktan sonra Suud Büyükelçi Riyad’a geri çağırıldı. Suudi Arabistan’ın yanında yer alan Katar da Tahran’dan büyükelçisini çekti. Katar, Basra Körfezi’nin Arap yakasını, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn ile birlikte kontrol ediyor.