Şampiy10
Magazin
Gündem

Sınır birkaç hafta içinde açılabilir!

Görüşmeleri izleyen Batılı bir diplomat Reuters’a konuştu:

ABONE OL
VATAN DIŞ HABERLER

“Diplomatik ilişkiler kurulması, sınırı açılması ve ortak komisyon kurulması gibi adımlar atılacak. Bunun için haftalardan bahsediyoruz”

Türkiye ile Ermenistan’ın yaptığı ortak açıklama ABD ve AB içinde memnuniyetle karşılanırken, Batılı diplomatlar iki ülke sınırının bir an önce açılmasını bekliyor. Dün Reuters’a konuşan Türk ve Ermeni diplomatlar, prensipte bir uzlaşmaya varıldığına ancak herhangi bir belge imzalanmadığına vurgu yaptı. Ancak İsviçre’nin arabulucu olduğu görüşmeler konusunda bilgi sahibi olan Batılı bir diplomat, yakın zamanda hızlı şekilde adım atılmasını beklediklerini söyledi: “Yol haritası komşuların kademe kademe diplomatik ilişkiler kurması, sınırın açılması ve tarihsel anlaşmazlıkların çözümü için komisyonlar kurulmasını öngörüyor. Tüm bu belgeler prensipte kabul edilmiştir. Ancak imzalanan şey saatin çalışmaya başlamasıdır. Bu çok uzun olmayan sınırlı bir süreç. Bunun için haftalardan bahsediyoruz.”

Sınır açılmazsa maça gitmem

Önceki akşam ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la telefonda görüşen Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan röportajında “Soykırım konusunun Türkiye ile ilişkimize engel olmasını istemiyoruz” dedi. İki ülkenin ortak açıklaması öncesinde yapılan röportajda Sarkisyan, 14 Ekim’de yapılacak Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında yapılacak futbol maçını izlemesinin de sınırın açılmasına bağlı olduğunu söyledi. Sarkisyan “Elbette ki eğer sınır açık ise veya açılmak üzere ise, rövanş maçı için Türkiye’yi ziyaret edeceğim. Ancak Türkiye’ye sade bir turist veya bir futbol taraftarı olarak seyahat etmem söz konusu değil. Şimdi topun Türk tarafında olduğunu vurgulamak istiyorum ve medya bu gelişmeyi futbol diplomasisi olarak nitelediğine göre, herhangi bir futbol maçında gibi bu diplomasisine bağlı bir zaman çerçevesi var. Bu demek ki top her zaman Türk tarafında olamaz” ifadelerini kullandı. Ermeni lider, ABD’nin duruşuyla ilgili olarak da “ABD, soykırımı tanıma gereğini hissettiği an bunu yapacak. İnsanları ulusal çıkarları ile ahlaki bir tutum arasında bir ikileme ittiğimize inanmıyorum” dedi.

Hükümet uyardı ama yine bayrak yaktılar

ERMENİSTAN’DA ‘sözde soykırım’ın yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan nedeniyle dün törenler düzenlendi. Başkent Erivan’daki ‘soykırım anıtı’nda yapılan törene Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da katıldı. Törene katılan binlerce kişi anıta çiçek bırakırken, iki yıl önce öldürülen gazeteci Hrant Dink’in fotoğraflarının yer aldığı ‘1.500.000+1’ yazılı pankartlar dikkat çekti. Ülkedeki bazı gösterilerde hükümetin uyarılarına rağmen Taşnaksutyun Partisi gösterilerinde Türk bayrakları yakıldı.

’Hedef Türk halkı değil’

Cumhurbaşkanı Sarkisyan, ‘24 Nisan Ermeni soykırımını anma günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajda “Tarihi adalet için mücadele veren, acılarımızı paylaşan Türk aydınlarını destekliyoruz. 94 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu, devlet seviyesinde Ermeni soykırımını yaptı. Ermeni soykırımının tanınması sürecinin Türk halkını hedef almadığını, soykırımın Türkiye tarafından tanınmasının ikili ilişkilerin kurulması için ön koşul olmadığını defalarca söyledik” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI BABACAN: Satranç gibi adım adım ilerliyoruz

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan arasındaki gelişmeleri değerlendirirken, satranç benzetmesi yaptı: “Güney Kafkasya konusundaki vizyonumuz, Türkiye ile Ermenistan ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesi. Bir hedefimiz var ve bunun olabileceğine inanıyoruz. Bunun bir rüya olmadığına inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Kolay değil, oldukça karışık, ama adım adım satranç oyunu gibi ileriye doğru hareket ediyoruz.”

CUMHURBAŞKANI GÜL: Çalışmalar her iki ülkenin de çıkarına oluyor

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Ermenistan arasındaki görüşmeler konusunda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birçok kez konuştuğunu belirterek, “İkimizin de anlayışı şu; ’Yapılan çalışmalar, her iki ülkenin çıkarına yapılan çalışmalardır.’ O açıdan herhangi bir sorun yok” dedi. Obama’nın yapacağı konuşmanın, Türkiye-Ermenistan arasındaki çalışmaları destekleyici istikamette olması gerektiğini söyleyen Gül, “Onlar da yapıcı katkı veriyorlar sorunların çözümüne” diye konuştu.

RUS KOMMERSANT GAZETESİ: Medvedev Erdoğan’la görüşecek

Rus Kommersant gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’in Mayıs ayında Moskova’ya gelmesi beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yukarı Karabağ konusunu da görüşeceğini ileri sürdü. Dün yayımlanan haberde gazete, Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan adını acıklamayan bir kaynağın, “Rusya yönetimi, Türkiye’nin Ermenistan ile dostlukta ne kadar ileri gidebileceğini, Erdoğan’ın Mayıs ayında Moskova’ya yapacağı ziyarette öğrenebilecek” dediğini yazdı.

Diğer Haberler

  1. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  3. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu
  4. Yer Ankara: Otobüs şoförüne saldırıyı engellemek isteyen kadın sürücü hastanelik oldu
  5. Bakan Uraloğlu açıkladı: Google’ın algoritma değişikliğine yakın takip
  6. Samatya'da eğitim araştırma hastanesinde yangın çıktı
  7. Yenidoğan çetesi davasında tutuksuz sanıkların savunması alınıyor! Hemşireden pişkin açıklama: 'Durumu kötüydü, öleceğini biliyorduk!'
  8. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  9. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  10. Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.