SGK hizmet dökümü nasıl alınır?
Ülkemizde, kamu görevlisi olarak, özel sektörde hizmet akdiyle, herhangi bir sektörde kendi hesabına bağımsız çalışanlar, hizmet akdiyle sürekli olmayan şekilde çalışanlar ya da isteğe bağlı olarak kendi sigorta primlerini ödeyenler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde, "sigortalı" kapsamına girerler. Çalışmaya başlayan herkes mutlaka sosyal güvenlik sistemine katılmak zorundadır. Böylece sahip oldukları haklardan yararlanabilir, yararlanamadıkları durumlarda ise yasal yollara başvurabilirler. Bu haklar çalışma gün sayısı, prim gün sayısı, emeklilik yaşı ve çalışma koşulları gibi şartlara bağlıdır. SGK hizmet dökümü, çalışanın bu şartlara sahip olup olmadığını, haklarından ne şekilde, hangi ölçüde ve ne zaman yararlanabileceğini gösteren belgedir.
SGK hizmet dökümü, 2014 yılından itibaren e-devlet uygulaması üzerinden erişime açılmıştır. TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresiyle internet üzerinden e-devlet portalına giriş yapan çalışanlar, binlerce başka resmi işlemi gerçekleştirebilecekleri, sorgulama yapabilecekleri gibi, çalışma hayatlarına ait bilgi ve belgelere de kolayca ulaşabilirler. E-Devlet kapısı uygulamasına giriş yapabilmek için e-Devlet şifresine ya da mobil imzaya sahip olmaları gerekir.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ NASIL ALINIR?
SGK hizmet dökümü "https://www.turkiye.gov.tr/" internet portalından alınır. Portala giriş için kişinin kendisinden istenen kimlik bilgilerini doğrulaması gerekir. Bunun için TC kimlik numarası dışında ikinci bir doğrulama bilgisine ihtiyacı vardır. Bu bilgi; e-devlet şifresi, mobil imza, e-İmza ya da internet bankacılığı seçeneklerinden biri olabilir.
Tüm vatandaşlar için en kolay yöntem, herhangi bir PTT şubesinden, nüfus kağıtlarını ibraz ederek ve cüzi bir ücret ödeyerek, kapalı bir zarf içinde verilen e-Devlet şifresi almaktır. Sisteme ilk kez giriş yapan vatandaş cep telefonu bilgilerini sisteme kaydederek, şifresini unutması halinde kendisine SMS yoluyla yeni bir şifre gönderilmesini sağlayabilir.
TC kimlik numarası ve diğer kimlik doğrulama bilgisi yazılarak e-devlet uygulamasına girildiğinde açılan sayfanın üst kısmında, arama çubuğu görülecektir. Soldaki menüden kurum ya da hizmet seçimi yapılabileceği gibi, bu arama çubuğuna aranan hizmet yazılarak istenen hizmete daha kolay erişmek mümkündür. Sigortalı SGK hizmet dökümünü, kendi statüsüne uygun olacak şekilde doğru bağlantıları seçerek görüntüleyebilir. Sigortalının işe giriş-çıkış tarihleri, ödediği primler, borç durumu, emekli aylığı bilgisi gibi çalışma hayatına ve emekliliğine ait tüm veriler bu sayfada görüntülenir.
Sayfanın sağ üst kısmında bulunan "yazdır" düğmesine tıklayarak bu belgenin çıktısı alınabilir. SGK hizmet dökümü resmi kurumlara iletmek için gerekliyse, bu belgenin barkodlu bir çıktısını almak da mümkündür. Bunun için, sayfanın sol üst kısmında yer alan "barkodlu belge oluştur" butonuna tıklamak gerekir.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNUN E-DEVLET KAPISI ÜZERİNDEN SUNDUĞU DİĞER HİZMETLER
Sigortalılar, e-devlet kapısı uygulamasıyla SGK çatısı altındaki tüm hizmetlerden, kendilerine ait bilgi ve belgelere erişebilirler. SGK, E-devlet uygulaması içinde en çok sorgulanan kurumdur. Çalışanlar ve emekliler ilaç kullanım süresi sorgulama, ilaç rapor bilgileri sorgulama, iş görmezlik ödemesi, gözlük cam-çerçeve bilgisi sorgulama, emeklilik süresi hesaplama gibi çok sayıda sorgulama işlemini e-devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirler.