Sentrozom Nedir, Özellikleri Nelerdir? Sentrozomun Görevleri Nelerdir?
Sentrozom, organeller içerisinde olup zarsız bir organeldir. Bölünme sırasında kromozomların kutuplara taşınmasıyla beraber birbirlerinden ayrılması görevlerinde bulunurlar. İlkel şekilde bilinen; mantarların bir bölümünde, bitkilerde ve hayvanların hücrelerinde bulunmaktadır. Sentrozomlar; hücre bölünmesinde eşleşmeye yardımcı olan önemli bir yapı parçası şekilde de tanımlanabilir.
Sentrozom organeli; zarı olmayan bir hücre organeli olarak da tanımlanabilir. Daha ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı zaman; hücrelere yardımcı olan yapılar içerisinde mikrotübül şekilde isimlendirilmektedir.
Mikrotübüller; hücrenin iskeleti için var olan elemanlardır ve bu elemanların üçlü gruplar şeklinde dokuzlu olarak bir araya gelmelerini sentriyol yapıları oluştur. Bununla beraber bir çift sentriyol ise bir araya gelip, sentrozomu oluşturmaktadır. Sentrozomun oluşumu adına bir araya gelmekte olan sentriyoler ise birbirlerine dik konumda bulunmaktadırlar.
Sentrozom, hücre bölünmesi adına oldukça önemli bir organel olarak bilinmektedir. Bununla beraber bu sırada eşleşir ve zıt kutuplara doğru hareketlenir. Bir diğer açıdan iğ ipliklerini ortaya çıkarır. Örnek olarak; sperm yapısındaki sentriyollerden birisi mikrotübüller ile sperme hareket sağlayan kamçıyı ortaya çıkarır. Sentrozom; ribozom organelinde olduğu gibi zarsız bir yapı ile çalışmaktadır.
Sentrozomun Özellikleri Nelerdir?
Sentrozom özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Sentrozomun kendisinde yer alan sentriyoller üç adet tüpten oluşmaktadırlar. Bu tüplerin ise dokuz adet ipliği vardır.
- İpliklerin arası, matriksle doludur.
- Sentrozom organeli, zarı olmayan bir organel çeşididir.
- İlkel bitkilerin yapısında ve hayvanların neredeyse hepsinde yer almaktadır.
- Sentrozomlar, dik şekilde konumlanmaktadırlar. Bununla beraber iki adet silindirik yapılı cismi bulunmaktadır.
- Sentrozomların yapısında yer alan iğ iplikleri, hayvan hücreleri içerisinde bulunurlar. Hayvan hücreleri içerisinde yer alan iğ iplikleri sentrozom adı verilen çubuklardan oluşmaktadır.
- Üçlü miktotübülleri bir arada tutan, üçlü protein bağı bulunmaktadır.
- Sentrozomlar, kromozom taşınması ve ayrılması görevlerine sahiptir.
Sentrozomun Görevleri Nelerdir?
Sentrozom organelinin zarı yoktur. Bununla beraber sentrozom organeli; hücrelere destek sağlamaktadır. Bununla birlikte bu yapı; hücrelerin bölünüp, eşleşmesine destek olmaktadır. Hücre bölünmesi için oldukça önemli görevlere sahip olduğu belirtilebilir. Sentrozom görevleri ise aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- Sentrozom organelinin en önemli görevi; kromozomların bölünmesini sağlamak ve bunların taşınmasıdır.
- Sentrozom organeli; kromozomları birbirinden ayırmak ile görevli bir organeldir.
- Sentrozom organeli; hücre bölünmesi esnasında aynı şekilde iğ ipliklerinin üretilmesini sağlamaktadır.
- Sentrozom organeli; kromozomların kutuplara doğru taşınmasına destek olur.
- Sentrozom organeli; hücrelerin bölünmesinde görevlidir. Bununla beraber bazı bitki ve hayvanların hücreleri içerisinde yer almaktadır. Fakat bitki hücrelerinin önemli bir bölümünde sentrozom yoktur.
- Bazı hücrelerin içerisinde yer alan kamçı ve sil yapıları da sentrozom organeli tarafından oluşturulmaktadır.
Sentrozom organelinin başlıca görevleri bu şekilde tanımlanabilir. Sentrozom organeli; bazı bitki türleri ve hayvan türleri için oldukça önemli organellerden biridir.