Şampiy10
Magazin
Gündem

Ramazan Bayramı’na kaç gün kaldı? (Bayram tatili kaç gün olacak?)

Ramazan ayı Müslümanlar için önemli bir yere sahiptir. Ramazan ayının ikinci haftasında olduğumuz bugünlerde bayrama da az bir süre kaldı. Şimdiden vatandaşlar tarafından bayramın hangi güne denk geldiği ve bayramın kaç gün olacağı merak edilmeye başlandı. Peki Ramazan Bayramı tatili bu sene kaç gün olacak?

ABONE OL
Vatan Haber

Ramazan ayı İslam alemi için ayrı bir yere sahiptir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni de içerisinde barındıran bu mübarek ay, on bir ayın sultanı olarak bilinir. Bu ayda insanlar maddi ve manevi kirlerden temizlenme fırsatı bulurlar. Rahmet kapılarının ardına dek açıldığı bu ayda iftar sofraları kurulur. İftar sofralarına komşular, akrabalar ve dostlar davet edilir. Böylece insanlar arasındaki ilişkiler güçlenir ve kuvvetli bir bağ oluşur.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYI VE BAYRAMININ ÖNEMİ

Ramazan ayı, İslam ve Türk kültüründe ayrı bir yere sahiptir. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte büyük camilerin minarelerine mahyalar asılır. Bu ışıklı süslerin üzerinde Ramazan ayının ilk günlerinde ‘’Hoş geldin ya Şehri Ramazan’’ benzeri mesajlar yazarken, Ramazan ayının sonlarına doğru da ‘’Elveda’’ benzeri yazılar yazılarak Ramazan ayının sonuna yaklaşıldığının haberi verilir.

Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret ve son günleri de Cehennem ateşinden kurtuluş demektir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Ramazan ayı ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur; ‘’ Ramazan ayında 4 şeyi çok yapınız. Bunun ikisini Allah’ü Teala çok sever. Bunlar kelime-i şehadet söylemek ve istiğfar etmektir. İkisini de zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allah’ü Teala’dan Cenneti istemek ve Cehennem ateşinden O’na sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır.’’ Burada da görüldüğü gibi Ramazan ayında bir oruçluya bir şeyler verilmesi dinimiz açısından da önemli görülür.

Ramazan ayı içerisinde bulunan Kadir Gecesi bu yıl 21 Haziran’ı 22 Haziran’a bağlayan gece idrak edilecek. İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Bu da Ramazan ayının önemine vurgu yapar. İslam’ın beş şartından birisi olan oruç, Ramazan ayında tutulur. Ramazan ayında oruç tutmamak günah sayılır. Oruç tutmayanların mazeretleri varsa günah olarak sayılmaz. Ramazan ayı dışında tutulan oruçlar bu ayda tutulan oruçların yerini tutmaz. Bu nedenle de oruçların zamanında tutulması önemlidir.

Ramazan ayında tutulacak olan oruçların ardından Ramazan Bayramı kutlanır. Ramazan Bayramı sabahında erken kalkılır ve namaza gidilir. Bayram günü sabah namaz camide cemaat ile birlikte kılınır. Verilen vaaz dinlenir. Namaz güneşin doğuşundan yaklaşık 50 dakika sonra kılınır. Ramazan Bayramı’nda namaz öncesinde bir şeyler yenir. Kurban Bayramı’nda ise kurban etinden yiyinceye kadar bir şey yiyip içmemeye özen gösterilir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) böyle yapmıştır. Bayram namazı sonrasında genel olarak mezarlıklara gidilerek vefat etmiş olan aile yakınlarına dualar edilir. Gün içerisinde komşular, akrabalar ziyaret edilir. Yaşı küçük olanlar yaşı büyük olanlara ziyarete giderler. Bayramda çocuklara bayram harçlığı verilir. Ramazan Bayramı’nın bir diğer ismi de şeker bayramı olarak bilinir. Gelen misafirlere tatlı ve şeker ikramı yapılır.

Ramazan ayı farklı anlamlara gelir. Ramazan ayının taşımış olduğu anlamlardan bir tanesi de yaz ayları sonunda ve sonbahar ayların başında yağan, yerde bulunan tozların temizlenmesini sağlayan yağmur demektir. Bu aylarda yağan ve yerlerdeki tozları temizleyen yağmur gibi Ramazan ayı da insanların işlemiş oldukları günahların silinip süpürülmesini sağlar.

Recep ayı ve Şaban ayının ardından gelen üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında insanlar yapmış oldukları ibadetlere daha fazla özen gösterirler. Kötülüklerden uzak durmaya ve günah işlememeye çalışırlar. Evlerde ve camilerde bir araya gelen insanlar bol bol Kuran-ı Kerim okurlar. Ramazan ayının sona ermesiyle de Kuran-ı Kerim baştan sona okunmuş yani hatim edilmiş olur. Ramazan ayında gerçekleştirilen bu gelenek Müslümanlar tarafından uzun bir süredir devam ettirilir.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Sahur vakti, oruç tutacak olan kişilerin oruca hazırlık yapmasını sağlayacakları bir vakittir. Sahura kalkmadan oruç tutulabilir. Bunun herhangi bir sakıncası yoktur ancak sahura kalkılması ve bereketli sahur yemeğinden yenmesi önemlidir. Sahur vaktinde yalnızca bir bardak su içilecek bile olsa kalkılması gereklidir. Sahura kalkan insanlar tutacakları oruca karşı dayanıklılık oluştururlar. Böylece orucun tutulması daha kolay hale gelir. Bunun dışında sahur vaktinde kalkılarak ibadet, dua ve zikir için vakit oluşturulmuş olur. Bu da sahur vaktinde manevi olarak daha fazla pay alınmasını sağlayarak bu vaktin daha iyi değerlendirilmiş olmasını sağlar.

FİTRE MİKTARI NE KADAR? FİTRE KİMLERE VERİLİR KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre miktarı, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenir. Bu yıl belirlenen 2017 fitre miktarı 16 Türk Lirası’dır. Fitre miktarı belirlenirken bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, mevcut sosyo-ekonomik durum dikkate alınarak belirlenir. Bu yıl için Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenmiş olan fitre miktarı, 2018 yılı Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli olacaktır.

Fitrenin verilebileceği kişiler; üvey baba, üvey anne, üvey çocuk, kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader, damat ve gelindir.

Fitre verilemeyecek olan kişiler; anne, baba, çocuklar, gayrimüslimler ve zengin durumda sayılabilecek kişilerdir.

Fitre, ihtiyaç sahibi kişiye Ramazan Bayramı’nın ilk gününde verilebilir. Bunun dışında Ramazan ayı öncesinde de fitre ihtiyaç sahibi kişiye ulaştırılabilir. Fitrenin birkaç gün öncesinde hatta birkaç ay öncesinde verilmesinde de hiçbir sakınca yoktur. Fitrenin bayramdan önce verilmesi, fitre verilecek olan kişinin bayram için ihtiyaçlarını karşılamasını sağlar. Böylece o kişi için de daha faydalı olunabilir. Fitre zamanında verilmemiş ise en kısa zamanda verilmesi gerekir.

RAMAZAN BAYRAMI HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

Ramazan Bayramı’na daha da yaklaştığımız bu günlerde Ramazan Bayramı’nın hangi güne denk geldiği merak ediliyor. Bu yıl bayram 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. 24 Haziran Cumartesi yani bayram arefesi gününde son defa iftar sofraları kurulacak ve bu yılın son oruçları tutulacak. Ardından da 25 Haziran’da Ramazan Bayramı’nın birinci günü kutlanacak. Bu yıl bayramın ilk gününün Pazar gününe denk gelmesinden dolayı uzun bir tatil dönemi olmayacak. Çalışanlar tarafından hafta içinde sadece 2 gün tatil yapılacak. Sonrasında da 28 Haziran 2017 Çarşamba gününde yeniden iş başı yapılacak.

Diğer Haberler

  1. Valilik açıkladı: Tunceli’de eylem ve etkinlikler 10 gün süreyle yasaklandı
  2. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'ndan yenidoğan çetesi ile ilgili açıklama
  3. Çorluspor 1947 teknik direktörü Ersin Aka, silahlı saldırıda hayatını kaybetti
  4. Tunceli ve Ovacık Belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı
  5. Iğdır'da uzman çavuş eşi tarafından öldürülen Esra toprağa verildi
  6. Yasak olduğu iddia edilen ameliyattan sonra hayatını kaybeden eşi için 7 yıldır hukuk mücadelesi sürdürüyor
  7. Bakanlık listeyi güncelledi! İşte taklit veya tağşiş yapılan gıdalar
  8. MSB duyurdu: 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
  9. Antalya'da sel suları istinat duvarını yıktı, okul sele teslim oldu
  10. 1 yıl önce Gazze'ye gidiyorum diye evden çıkan oğullarından o günden beri haber alınamıyor: 'Nasıl bir işin içine düştük bilmiyorum'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.