Şampiy10
Magazin
Gündem

Ramazan Bayramı hangi gün kutlanacak?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayının içinde bulunduğumuz bu günlerde vatandaşlar tarafından Ramazan Bayramı tatilinin kaç olacağı ve bayramın hangi güne denk geldiği sorgulanmaya başladı. Peki Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Bu yıl verilecek fitre miktarı ne kadar?

ABONE OL
Vatan Haber

27 Mayıs Cumartesi günü başlayan ve İslam dünyası için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayının bir haftası geride bırakıldı. Recep ayının ve Şaban ayının ardından gelen üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı oruç ayıdır. On bir ayın sultanı olarak bilinir. Bu mübarek ayda iftarda sofralar kurulur ve bu sofralara komşular davet edilir. Bu da insanların arasındaki bağların kuvvetlenmesini sağlar. Ramazan ayı hem maddi açıdan hem de manevi açıdan temizlenmek için fırsat ayı olarak görülmelidir. Ramazan ayının dokuzuncu günü olan bugün İstanbul için iftar saati 20.42’dir. Ramazan ayı içerisinde oruçlu bir kişiye iftar verilmesi dinimiz açısından önemli görülür. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bu konuya ilişkin olarak oruçlu bir kişiye sadece bir hurmayla, yalnızca suyla ya da biraz süt ile iftar verilmiş olsa bile tüm hepsinde aynı sevap alınır demiştir. Bu da oruç tutmanın ve oruçlu kişiye iftar vermenin önemine olan vurguyu gösterir.

2017 RAMAZAN AYI VE BAYRAM HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

RAMAZAN AYININ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı insanlara hem ferdi hem de sosyal olarak pek çok fayda sağlar. Ramazan ayında oruç tutan kişiler yalnızca bedenlerini aç bıraktıklarını düşünmemelidir. Ramazan ayında tutulan oruçlar ile yoksul kimselerin hali daha iyi anlaşılır. Bu nedenle onlar için yapılan yardımlar artar. Bunların dışında tutulan oruçlar ile Allah tarafından sunulan çeşit çeşit nimetlerin değeri anlaşılır ve bu nimetler için şükür edilir. Oruç ile yalnızca yeme ve içme terk edilmez. Oruç ile birlikte insanlar ellerini, dillerini, gözlerini, kulaklarını ve diğer tüm uzuvlarını günah işlemekten uzak tutarlar. Aksi halde sadece beden aç ve susuz bırakılarak orucun gerekleri tam olarak yerine getirilmiş olmaz.

Ramazan ayı günahlardan kurtulmanın ayı olarak görülmelidir. İslam’ın 5 şartı içerisinde yer alan oruç bu ayda tutulur. Kuran-ı Kerim de bu ayda indirilmiştir ve bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi de Ramazan ayının içerisinde bulunur.

İslam’ın beş şartından bir tanesi olan orucun tutulması büyük sevaptır. Ramazan’da mazeretsiz olarak oruç tutulmaması günah sayılır. Mazereti olan ve bu mazeretinden dolayı orucunu tutamayan kişilerin bu durumları günah olarak sayılmaz. Mazereti olmayan kişilerin Ramazan ayında oruçlarını aksatmamaları ve düzenli olarak tutmaları gerekir. Ramazan ayının dışında tutulacak olan oruçlar bu ayda tutulan oruçların yerini tutmaz.

Ramazan ayı geldiğinde Müslümanlar yaptıkları ibadetler için daha fazla özen gösterirler. Günahlardan ve kötülüklerden uzak durmaya çalışırlar. Camilerde ve evlerde Kuran-ı Kerim okunmak için bir araya gelinir. Ramazan ayı sonuna gelindiğinde Kuran-ı Kerim de baştan sona okunarak hatim edilmiş olunur. Bu gelenek Müslümanlar arasında uzun süredir devam eder.

ORUCU BOZMAYAN DURUMLAR NELERDİR?

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte oruç ve Ramazan’a ilişkin sorular da sorulmaya başlandı. Sorulan sorulardan bir tanesi de orucun hangi durumlarda bozulmadığıdır. Eğer kişinin istemeden boğazına toz ya da duman girerse, kişi istemeden kusarsa, diş arasında kalan ve nohuttan küçük boyuta sahip kırıntının yutulması, tükürük ve balgamın yutulması, göze ilaç damlatmak, kan aldırmak, göze sürme çekmek ve göze ilaç damlatılması gibi durumlarda kişilerin oruçları bozulmaz.

SAHURUN ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayında tutulan orucun önemi kadar sahur da önemlidir. Sahura kalkmadan oruç tutulması günah sayılmaz. Sahura kalkılması ise sevaptır. Bu nedenle de sadece bir bardak su içmek için bile olsa oruç tutacak olanların sahur vaktinde kalkması gerekir. Sahura kalkılıp birşeyler yenilip içilmesi oruç tutacak olanlar için bir hazırlık olmaktadır. Sahur kişiyi oruca karşı hazırlamakta ve bir dayanıklılık oluşturmaktadır. Ayrıca sahur vakti Müslümanlar tarafından ibadet etmek için uygun fırsatlardan birisidir. Sahur vaktinde kalkan insanlar bu değerli ve bereketli vakitleri uyku ile geçirmeyerek ibadetlerini yaparlar. İbadet yapılarak da manevi olarak yarar sağlanır ve manevi yönden daha fazla pay alınmış olunur.

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte merak edilen sorulardan bir tanesi de Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağıdır. Bu yıl Ramazan Bayramı’nın ilk günü 25 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Yani bu da demek oluyor ki hafta içinde yalnızca iki gün bayram tatili yapılacak. 24 Haziran Cumartesi yani Ramazan Bayramı arefe gününde son defa oruçlar tutulacak ve son defa iftar sofraları kurulacak. 25 Haziran Pazar günü de Ramazan Bayramı kutlanmaya başlanacak. Tatilin ardından da Çarşamba günü iş başı yapılacak.

RAMAZAN’DA BU YIL FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından 2017 yılı için fitre miktarı 16 TL olarak belirlendi. Fitre miktarı belirlenirken insanların mevcut sosyo-ekonomik durumları göz önünde bulundurulur ve bir insan için gerekli olan günlük asgari gıda ihtiyacı dikkate alınır. 2017 yılı için belirlenen 16 TL fitre miktarı 2017 Ramazan ayının başlangıcından 2018 yılının Ramazan ayı başlangıcına kadar geçerli sayılır.

RAMAZAN FİTRESİ KİMLERE VERİLİR?

Ramazan fitresi Ramazan Bayramı’nın ilk günü itibariyle verilmesi uygun görülür. Ancak fitrenin Ramazan Bayramı’ndan birkaç gün önce hatta bayramdan birkaç ay öncesinde verilmesi de uygundur. Fitrenin erkenden verilmesi ile birlikte yoksul kişilerin bayram için gerekli olan ihtiyaçlarını erkenden karşılamaları sağlanır. Eğer fitre zamanında verilmezse en kısa süre içinde vakit kaybetmeden ihtiyaç sahibine ulaştırılmalıdır.

Fitre verilmeyecek olanlar; baba, anne, çocuklar, zengin durumda sayılabilecek olanlar ve gayrimüslimler

Eğer yoksul ise fitre verilebilecek kişiler; kayınpeder, kayınvalide, kayınbirader, üvey baba, üvey anne, üvey çocuk, kardeş, gelin ve damat

2017 DİNİ BAYRAMLARIN TARİHLERİ

Ramazan Bayramı Arefesi / 24 Haziran Cumartesi

Ramazan Bayramı 1. Günü / 25 Haziran Pazar

Ramazan Bayramı 2. Günü / 26 Haziran Pazartesi

Ramazan Bayramı 3. Günü / 27 Haziran Salı

Kurban Bayramı 1. Günü / 1 Eylül Cuma

Kurban Bayramı 2. Günü / 2 Eylül Cumartesi

Kurban Bayramı 3. Günü / 3 Eylül Pazar

Kurban Bayramı 4. Günü / 4 Eylül Pazartesi

Diğer Haberler

  1. Yenidoğan çetesi davasında 7. gün: Tutuksuz sanıkların savunması alınıyor
  2. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  3. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  4. Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır
  5. Amasya'da taşımalı eğitime 1 gün ara verildi
  6. Malatya'da 100 küçükbaş hayvan karda mahsur kalarak dondu
  7. Uyku apnesine robotik müdahale
  8. Diyarbakır'da DEM Partili Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltına alındı
  9. Alanya'da otel yangını hasara sebep oldu
  10. Türk bilim insanından umut veren çalışma! Ameliyatı bitirecek tedavi! 'Ülkemizde sık görülüyor'

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.