Prof. Dr. Orhan Kural kimdir?
Prof. Dr. Orhan Kural'ın, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda kendisine hakaret ettiği iddiasıyla Cem Yılmaz aleyhine açtığı 10 bin lira manevi tazminat talepli davanın reddine karar verildi. Açtığı dava sonrasın, Prof. Dr. Orhan Kural hakkında araştırmalar da hızlandı. İşte, hayatı merak edilen Prof. Dr. Orhan Kural’ın yaşamı…
PROF. Dr. Orhan Kural'ın, sosyal medya hesabı Twitter’da kendisi hakkında paylaşımda bulunan Cem Yılmaz'a açtığı 10 bin liralık manevi tazminat davası reddedildi. Orhan Kural’ın açtığı tazminat davasının reddedilmesi sonrasında, Kural hakkında merak edilenler de arttı. Peki, Orhan Kural kimdir, kaç yaşındadır? İşte Prof. Dr. Orhan Kural’ın biyografisi…
ORHAN KURAL KİMDİR?
PROF. Dr. Orhan Kural, 1950 yılında İstanbul Nişantaşı’nda dünyaya geldi. 1969 yılında Kadıköy Maarif Koleji’ni (Bugünün Kadıköy Anadolu Lisesi) bitiren, Kural’ın Babası Halil Esat Kural o yıllarda İstanbul Milli Eğitim Müdür vekiliydi.
1972 yılında İTÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden “Maden Mühendisi” olarak mezun olan Kural, 1972-1973 yılları arasında ABD Henry Krumb Bursunu kazanıp New York Columbia Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi yaptı. Orhan Kural, 1978 yılında İTÜ Maden Fakültesi'nde Kömür Kimyası dalında “Doktor” unvanı aldı. Almanya’da üç ayrı kentte (Mannheim, Rothenburg Odt, Lüneburg), toplam altı ay Goethe Enstitüsü’ne devam eden Kural, 1981-82 yılları arasında DAAD bursu ile Aachen Teknik Üniversitesi’nde “Kömür Teknolojisi ve Briketleme” dalında çalışmalar yaptı.
Alman öğrencilerinin bitirme çalışmalarında danışmanlık da yapan Kural’ın Alman öğrenciler ile teknik gezilere çıktı.
1982 yılında Venezuela Hükümeti’nin davetlisi olarak Maracaibo Kentinde "Kömür Teknolojisi Seminerine" bir ay süre ile “danışman” olarak katıldı.
1989 Mayıs ayında İTÜ’de Profesör olan Kural, 2006 – 2007 yıllarında Bölüm Başkan Yardımcılığı yaptı.
2009 yılından itibaren ise, üç dönem İTÜ Maden Fakültesi’nde Maden Mühendisliği Anabilim Dalı ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev aldı. Aralık 2016’da Kırklareli Üniversitesine Rektör ön adayı oldu.
Akla Ziyan İşler" adlı tiyatroda oynadı. Serap Yenici ile "Dünya İçin Bir Şey Yap" adlı müzikli gösteride oynadı. Yaşamı "Don Kişot - Orhan Kişot" müzikali olarak sahnelendi. Ayrıca bir "Matematik" kitabının yazarıdır. Çevre duyarlı şiirleri bir antoloji kitabında topladı.
301 işçinin şehit olduğu Soma kömür ocağı kazasından sonra karbonmonoksit (CO) ölümleri ile ilgili bir televizyon kanalındaki bilimsel açıklamalarından bazı "sözcükler" seçilerek tamamen yanlış yorumlandığı “tatlı ölüm” sözcükleri ile özdeşleşerek bir anda Twitter’da en çok konuşulan konular arasına girdi. Okuldaki odasının kapısı kırıldı, fakülte 3 gün işgal edildi, sarf ettiği sözler nedeniyle hakarete uğradı. Hatta o günlerde, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.
2019 Eylül’de İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi, 2018'de ise İstanbul Esenyurt Üniversi'nde öğretim görevlisi olarak katıldı.
Kitapları
Yol Türküleri, Bay Gezen 14, Dünya Döndükçe İnsan Gezdikçe, Bir Gezginin Dünyası, Bir Tutam Dünya, Ve Sekiz Oldu, Ufukların Ötesinde, Sibirya'dan Şiliye, Gezginin Gölgesi, Göçmen Kuşun Kanadında, Köşe Bucak Dünya, Yol Çağrısı, Gizemli Coğrafyalar, Dünya Kalemimin Ucunda, Seyahatname, Gezi Rehberi, Anılarım, Coal, Kömür, Çevre Şiirleri Antolojisi, Matematik
Orhan Kural'ın Bilimsel Çalışmaları
Kömür Teknolojisi, Hava Kirliliği, Briketleme, Ekoloji ve Madencilik üzerine değişik dillerde 50 civarında makale hazırladı.
Doktora tezinde öngördüğü turba, leonardit ve gityadan organik gübre yapımı 2005 yılında dünyada bir ilk olarak Sivas’da üretime geçen Newland Gübre Tesisler’nde hayata geçti.
Toz kömürden briket yapımında kullanılan ve sağlığa bir zararı olmayan “melas ile kireçtaşı” karışımı katkı maddesi geliştirdi.
Eğitim programı ve panelde, katılımcı ve kolaylaştırıcı olarak görev aldı.
Madencilik dalında ilk olarak Scientific Index'e giren ilk üç makaleden birini yayınladı. Biri TÜBİTAK tarafından desteklenmiş altı adet araştırma projesinin yürütücülüğünü yaptı.
Bir dönem Hıfzı-Sıhha Enstitüsü’nün danışmanlık görevini üstlendi. İki sene boyunca (2013 – 2014) Zeytinburnu Belediyesi’nin ve üç yıl Şişli Belediyesi’nin (2014-2017) organize ettiği “Yeşil Yıldızlı Okullar” projesinin koordinatörlüğünü yaptı. Otuza yakın belediye ile birlikte o belediyenin sınırlarındaki okullarda “Dünya için bir şey yap” başlıklı konferansı verdi.
Dernekler Masasınca (İçişleri Bakanlığı) desteklenen "Sigaradan Kurtulalım" adlı projesi Sarıay Derneği Başkanı olarak yönetti. Yedi ilçeden ağırlıklı olarak sigara içen Lise öğrencileri İstanbul'un 3 göğüs hastalıkları hastanesine (Yedikule, Süreyyapaşa, Beylikdüzü) bir sene boyunca götürüldü, bilgilendirme sigara mağduru hastalar ile görüştüler ve sigarayı bırakan öğrencileri ile öğretmenlerin oranı yüzde 30 olarak anket, çalıştay ve gelen bilgilerden tespit edildi.
Orhan Kural, farklı mahkemelerce bilirkişi olarak görevi aldı.