Özyönetim, müzakere, siyasi af...
HDP’nin 1 kasım seçim beyannamesi
HDP ‘Bizler Meclis’e sloganı yerine bu kez ‘İnadına HDP’ dedi. Büyük değişiklik yapılmayan bildirgede yerinden yönetim, barış için müzakere, ‘siyasi mahkumlar’ için genel af, cumhurbaşkanı yetkilerinin kısıtlanması gibi vaatler ön plana çıktı.
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçimi için hazırlanan bildirgelerini dün açıkladı. Seçim sloganları ’İnadına HDP’, ’İnadına Özgürlük’, ’İnadına Barış’ oldu. Bildirgede yer alan bazı unsurlar özetle şöyle:
- “İnadına yerinden yönetim” başlığı altında “Valimizi, kaymakamımızı kendimiz seçmek istiyoruz” deniliyor.
- Dolmabahçe mutabakatının “zemin” olarak belirlendiği HDP’nin Kürt sorunu politikasında, “Dolmabahçe mutabakatı zemininde muhatapların özgür ve eşit koşullarda görüşmeleri sürdürebilmesi, ellerin tetiklerden çekilmesi ve karşılıklı güçlendirilmiş çatışmasızlığın sağlanması” hedef olarak konuldu.
Erdoğan’a yüklenildi
- Türkiye’de yaşanan son şiddet ortamından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorumlu tutularak, “7 Haziran sonrası, demokratik değişim rüzgarının kendini de silip süpüreceğinden dehşete düşen Erdoğan, ikna edici ve inandırıcı hiçbir gerekçe olmaksızın ülkeyi savaş ve kaos ortamına sürükledi” denildi.
- Bildiride, “dikta yönetimine değil, halkın özyönetimine ihtiyacımız var” denildi. Partinin “tekçi değil, demokratik cumhuriyet” için çalışacağı vurgulanarak, Cumhurbaşkanı’nın mevcut yetkilerinin kısıtlanarak sembolik hale getirileceği belirtildi. “HDP, açık bir biçimde karşı olduğu başkanlık sismteminin Anayasa değişikliklerinin temel koşulu haline getirilmesin kabul etmeyecek, başkanlık sistemine geçit vermeyecek” denildi.
Demokratik özerklik
- Bildiride, “Demokratik , halkların yönetim ve karar süreçlerine katılımının sağlanması için hayata geçirilecek. 1 Kasım, eşit yurttaşlık temelinde farklılıklarımızla birlikte yaşayabileceğimiz Türkiye’de kendimizi de, kentimizi de, ülkemizi de birlikte yöneteceğimiz özyönetimlere dayalı ’Demokratik Türkiye’ye açılan yeni kapı olabilir” ifadeleri yer aldı.
- HES’lere, İstanbul’a 3. köprü ve yeni havalimanına o bölgenin özyönetimleri karar verecek.
MGK kaldırılacak
- Milli Güvenlik Kurulu kaldırılacak, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) “evrensel demokratik ilkelerle uyumlu olmayan bölümler” değiştirilecek. Özel yetkilerle donatılmış mahkemeler kaldırılacak.
- HSYK’nın mevcut düzeni değiştirilecek, mahkeme salonlarında savcı ve avukatlar eşit temsil edilecek. Adli kolluk sistemi avukatlara da bilgi sağlayacak.
- Kadın Bakanlığı kurulacak.
- Ermenistan sınırı açılacak, bu ülkeye ekonomik ambargoya son verilecek.
- Soykırım ve katliamlar için özür dilenecek.
Siyasi genel af
- Siyasi tutsaklara genel af getirilecek. Cezaevleri sivil denetime açılacak. Çocuk cezaevleri kapatılacak.