Özgecan'ın katilini öldüren Alan adliyeye getirildi
Suphi Altındöken ve babasını cezaevinde silahla vuran Gültekin Alan ile ona yardım ettiği ileri sürülen bir personel ve kadın sorgulanmak üzere Adana Adliyesine getirildi. Cezaevine silahın kadın tarafından sokulduğu tahmin ediliyor.
ABONE OL
Vatan Haber
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katili Ahmet Suphi Altındöken ile babası Necmettin Altındöken'in cezaevinde vurulması ile ilgili katil zanlısıyla birlikte bir gardiyan ve kadın adliyeye sevk edildi.
Katil zanlısı Gültekin Alan ile diğer mahkumların ve cezaevi görevlilerinin ifadelerinin alınması ve güvenlik kameralarının incelenmesiyle silahlı saldırının nasıl gerçekleştiği belirlendi. 7 savcı ve 2 müfettişin yaptığı soruşturmanın ardından katil zanlısına bir gardiyan ve bir kadının yardım ettiği tespit edildi. Kadın ve gardiyan da gözaltına alındı. Savcılar tarafından sorgulanan zanlılar bugün adliyeye sevk edildi. Zanlılardan kadının tabancayı cezaevine soktuğu tahmin edilirken, gardiyanın da içeride yardım ettiği tahmin ediliyor.
ADALET BAKANI'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, Özgecan Aslan’ın katili Ahmet Suphi Altındöken’in cezaevinde öldürülmesine ilişkin, "Bizim değerlendirmelerimize göre içeride görev yapan bir infaz koruma memurundan veya diğer bir çalışandan ancak destek alınarak yapılabilecek bir çalışama olduğunu değerlendiriyoruz. Elde edilen ilk bilgilere göre, silahın içeriye oradaki bir görevli tarafından sokulduğuna dair bulgulara rastlandı. Şu anda gözaltına alınmış durumda. Dışarıda ona yardımcı olan başkaları var. İçeride başkaları var. Onlarla ilgili de gözaltılar var. Soruşturma devam ediyor. 2 cezaevi müdürü ile 3 görevli de açığa alınmıştır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Cezaevine silahın içeriden yardım suretiyle sokulabilmiş olmasını savunmak mümkün değildir. Bu güvenlik açısında bir zafiyettir. İhmali, kastı olan kim varsa onlarla ilgili her türlü adli, idari işlem yapılacak kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Sheraton Otel’de, "Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk, Kadın Çalıştayı" açılış programında konuştu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ceza indirimlerine ilişkin, "Benim şahsi kanaatim, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu birlikte değerlendirildiğinde bireyselleştirme ile ilgili kurallar gerçekten yeterli. Problem uygulamada. Yargılanan kişi kıyafeti, tıraşı, duruşu nedeniyle ceza indirimi alıyorsa, o zaman ceza kanunun ilgili bireyselleştirme maddesi bence o mahkeme o hakim tarafından doğru uygulanmıyor demektir. Orada kast edilen jilet traşı olan indirim yap veya kravat takana indirim yap şekli değil ki. Maalesef uygulamada çok farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Eğer Yargıtay, bu uygulamaya yeni bir yön vermezse, o zaman belki şunu yazabiliriz. Kılık kıyafetine, duruşuna bakarak cezada indirim yapılamaz ama bu da gülünç bir şey olur" diye konuştu.
Bozdağ, "Çocuklarla ilgili ceza infaz sistemi konusunda, bizim müstakil bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Şimdi çocuklara ilişkin mevzuat taraması yapılıyor. Çalışmalar bitiğinde, çocuk ceza adalet sistemi içerisinde çocuklarımızı daha iyi korumak, suça sürüklenen çocuklarımızın yeniden suç işlemeyecekleri bir cezalandırma sistemi daha doğrusu topluma kazandırma sistemini nasıl yapabiliriz bunun üzerinde durmakta fayda var" dedi.
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, "Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılan dava sayısı 2009 yılında 50 bin 239 iken, 2014 yılında iki kat daha fazla artarak 107 bin 806’ya çıkmıştır. Evliliğin temelinde sarsılmasına ilişkin anlaşmalı boşanma sayısı ise, 2009 yılında 37 bin 957 iken bu sayı 88 bin 186’ya çıkmıştır. Temel eğitim, aile eğitimi, sokak eğitimini de hep birlikte değerlendirmek gerekir. İnsan sevgisi merkez kabul edilmeli" ifadelerini kullandı.
KİŞİSEL VERİLERİN SIZMASI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kişisel verilerin sızmasına ilişkin şunları söyledi:
"Bunun YSK tarafından veya bir parti üzerinden sızma ihtimali ben görmüyorum. Çünkü bu ancak elle verilebilir. Çünkü verilerin tamamı bir arada. YSK yasa gereği bunu seçime giden bütün partilere veriyor. Tarih yanlış olabilir ama CHP bu listeleri kendi sitesinde de yayınlandığına dair. Bir takım 2013 sanırım farklı veriler, ama bunların partiler üzerinden başka yerlere intikal ettiğine dair şu anda veriler var. Bunlarla ilgili adli soruşturmalar devam ediyor. Soruşturma sonucunda işin aslı ortaya çıkacaktır.
CHP ÜZERİNDEN BUNUN PAYLAŞILDIĞINA DAİR ŞEYLER DE VAR
İlk verilere baktığımızda CHP üzerinden bunun paylaşıldığına dair şeyler de var. Adli tahkikat ile ancak netleşecek. Bu olay da bize göstermiştir ki seçmenlere ilişkin verilerin bazı verileri saklayarak verme konusunda bir adım atamak lazım. önümüzdeki seçimlerde YSK seçmenlere ait verileri şu anki şekli ile bütün detayları gösterecek şekilde vermesini önüne geçecek bir yasal düzenleme yapacağız. Hazırlıkları sürüyor. Sadece isim, soyisim ve sandık numarası paylaşılabilir. Düşündüğümüz formül bu şekilde."