Şampiy10
Magazin
Gündem

Özel araçla seyahat yasağı var mı? Şehirlerarası seyahat izni nasıl alınır?

Ramazan ayı ile birlikte uygulamaya konan yasaklar kapsamında şehirlerarası seyahatlerde de düzenlemeye gidildi. Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından duyurduğu yeni kısıtlamalara ilişkin 81 ilin valiliğine "Kısmi Kapanma" konulu genelge gönderilmiş, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan zamanlarda, zorunlu haller dışında toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyeceği belirtilmişti. Ramazan ayı kısıtlamaları ile birlikte seyahat yasağı uygulamasının detayları İçişleri Bakanlığı'nın son olarak 81 İl Valiliğine gönderdiği Yoğunlaştırılmış Denetim Genelgesi'nde detaylı şekilde açıklandı. Peki, Özel araçla seyahat yasağı var mı? Şehirlerarası seyahat izni nasıl alınır? Şehirlerarası seyahat yasağı var mı? Seyahat izin belgesi nasıl alınır? Şehirlerarası otobüslerde seyahat izin belgesi zorunlu mu? İşte Seyahat Yasağı Genelgesi ile ilgili detaylar...

ABONE OL
Vatan Haber

Özel araçla seyahat yasağı, şehirlerarası seyahat izni, şehirlerarası otobüslerde seyahat izin belgesi hafta sonu şehir dışına çıkacak pek çok kişi tarafından merak edililiyor. Ramazan ayı ile birlikte uygulamaya konan kısıtlamalar kapsamında şehirlerarası seyahat ile ilgili düzenlemeye gidilmişti. Kısmi Kapanma Genelgesinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan zamanlarda, zorunlu haller dışında toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyeceği belirtilmişti. İçişleri Bakanlığınım 81 il valiliğine gönderdiği son genelgede, şehirlerarası seyahat kısıtlamasınının detayları, şehirlerarası otobüslerde uyulması gereken kurallar ve seyahat izin belgesi ile ilgili bilgiler etraflıca açıklandı. Peki, Özel araçla seyahat yasağı var mı? Şehirlerarası seyahat izni nasıl alınır? Şehirlerarası seyahat yasağı var mı? Seyahat izin belgesi nasıl alınır? Şehirlerarası otobüslerde seyahat izin belgesi zorunlu mu? İşte iller arası seyahat yasağı ile ilgili detaylar...

ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLERDE SEYAHAT İZİN BELGESİ ZORUNLU MU?

Şehirlerarası seyahat edilen tüm araçlar durdurularak içerisinde bulunan kişilerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı, seyahatlerinin muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecek. Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında yapılacak denetimlerde, bu araçlara yolcu alımında HES kodu sorgulama zorunluluğuna uyulup uyulmadığı ve bu araçlarla seyahat eden yolcuların geçerli bir HES kodunun bulunup bulunmadığı konuları titizlikle irdelenecek, seyahat izin belgesi alması zorunlu olmasına rağmen belgesiz seyahat ettiği, muafiyeti kötüye kullandığı ve HES kodu olmaksızın seyahat ettiği anlaşılan yolcular ile HES kodu sorgulama zorunluluğuna uymayan toplu ulaşım araçlarına adli ve idari yaptırımlar uygulanacak ve seyahatlerine izin verilmeyecek.

ÖZEL ARAÇLA SEYAHAT YASAĞI VAR MI?

İçişleri Bakanlığı konu hakkında şu açıklamada bulundu:

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerin dışında kalan (sokağa çıkma ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmayan) zaman aralıkları içerisinde kalmak kaydıyla özel araçlarla şehirlerarası seyahat yapılabilecektir.

Ancak bu tür özel araçlarla şehirlerarası seyahatlerin sokağa çıkma kısıtlamasının başlama saatlerine göre planlanması gerekmekte olup varış şehrine ulaşılamamış olsa bile sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında seyahat izin belgesi olmaksızın şehirlerarası seyahatin sürdürülmesine müsaade edilmeyecektir.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan zamanlarda, zorunlu haller dışında toplu ulaşım vasıtaları dışında şehirler arası seyahate izin verilmeyecek.

İşi ile ilgili bağlantısını belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ve uçak, otobüs, tren, gemi aracılığıyla şehirler arası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu ile ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Bunun dışında sağlık, vefat, sınav, askerlik ile ilişkili kimi durumlarda zorunlu hal için başvuru yapılarak özel araç ile seyahat edilebilecek.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak.

Özel araçlarla seyahat edenlerin muafiyet kapsamında olup olmadıkları kontrol edilecek; geçerli bir mazereti ya da muafiyeti bulunmayan kişilerin şehirler arası seyahatlerine izin verilmeyecek.

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT İZNİ NASIL ALINIR?

İçişleri Bakanlığı'na ait e-başvuru ve Alo 199 sistemleri üzerinden ya da valilik ve kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurulları'ndan izin almak kaydıyla toplu ulaşım araçlarıyla veya özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

İŞTE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN SEYAHAT GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Yoğunlaştırılmış Dinamik Denetim Faaliyetleri konulu genelgede kısmi kapanma sürecinde gerçekleşecek denetimlerle ilgili şu hususlar belirtildi:

1. Denetimlerin odak noktası, sokağa çıkma kısıtlamaları, şehirlerarası seyahat kısıtlaması, konaklama tesislerine dair tedbirler ve işyerlerinin açılış-kapanış saatlerine uyulması hususları oluşturacak.

2. Yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde işyeri sahipleri/çalışanları ile vatandaşların kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklaşım sergilenecek olup, kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli işlem tesisinden imtina edilmeyecek.

3. Bu kapsamda tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak hafta sonları başta olmak üzere sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde Vali ve Kaymakamlarımızın koordinesinde kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katılım gösterdiği (diğer kurum ve kuruluşların personeli/görevlileri ile takviye edilmiş şekilde) denetimler gerçekleştirilecek.

4. Geniş katılımlı denetimlerin hazırlıklarına 15 Nisan 2021 Perşembe gününden itibaren başlanılacak ve en üst seviyede personelin katılımıyla 17-18 Nisan 2021 Cumartesi ve Pazar günlerinde ilk uygulaması yapılacak şekilde yoğunlaştırılmış denetim faaliyetleri gerçekleştirilecek. 17-18 Nisan 2021 Cumartesi ve Pazar günlerinden itibaren sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde yoğunlaştırılmış denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

5. Sokağa çıkma kısıtlaması tedbirine yönelik denetim faaliyetlerinde;

5.1- Şehirlerin önemli cadde, bulvar ve meydanları, toplu ulaşım noktaları ile market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçi gibi işyerlerinin çevresinde denetim faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

5.2- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde dışarıda bulunan kişiler tek tek durdurularak kontrol edilecek ve sokağa çıkma kısıtlamasından herhangi bir muafiyetinin bulunup bulunmadığı, kişinin bulunduğu yerin/zamanın muafiyetin nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumluluğu kontrol edilecek.

5.3- Sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancılara tanınan sokağa çıkma kısıtlaması muafiyetinin kapsam dışındaki diğer yabancılar tarafından kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek.

5.4- Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında vatandaşlarımızca 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olan market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere ancak en yakınındakine, araç kullanmaksızın ve sadece zorunlu ihtiyaçların karşılanması amacıyla gidilebilmesi kuralına uygun hareket edilip edilmediğine bakılacak.

5.5- Hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında herhangi bir istisna kapsamında olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 18 yaş altı gençler ve çocuklarımızın sokağa çıkma kısıtlamasına uymaları sağlanacak.

6. Şehirlerarası seyahat kısıtlaması tedbirine yönelik denetim faaliyetlerinde;

6.1- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat kısıtlamasının denetlenebilmesi için iller arasında gerekli koordinasyon sağlanarak valiliklerce şehirlerin tüm giriş ve çıkışlarında kontrol noktaları oluşturulacak.

6.2- Şehirlerarası seyahat edilen tüm araçlar durdurularak içerisinde bulunan kişilerin seyahat izin belgelerinin olup olmadığı, seyahatlerinin muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilecek.

6.3- Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında yapılacak denetimlerde, bu araçlara yolcu alımında HES kodu sorgulama zorunluluğuna uyulup uyulmadığı ve bu araçlarla seyahat eden yolcuların geçerli bir HES kodunun bulunup bulunmadığı konuları titizlikle irdelenecek, seyahat izin belgesi alması zorunlu olmasına rağmen belgesiz seyahat ettiği, muafiyeti kötüye kullandığı ve HES kodu olmaksızın seyahat ettiği anlaşılan yolcular ile HES kodu sorgulama zorunluluğuna uymayan toplu ulaşım araçlarına adli ve idari yaptırımlar uygulanacak ve seyahatlerine izin verilmeyecek.

7. Konaklama tesislerine yönelik denetim faaliyetlerinde;

7.1- Konaklama tesislerinin Güvenli Turizm Sertifikasına sahip olup olmadığı kontrol edilerek Güvenli Turizm Sertifikası olmayan tesisler hakkında gereği ifa edilmek üzere ruhsatı düzenleyen kuruma bildirim yapılacak.

7.2- Tesislere girişte HES Kodu sorgulaması yapılıp yapılmadığı, müşterilerin bildirimlerinin mevzuatına uygun olarak yapılıp yapılmadığı ve lokanta veya restoranlarda bulunan müşterilerin Kimlik Bildirme Kanununun Ek 2 nci maddesi hükmü doğrultusunda yapılan bildirimde bulunulan kişiler arasında olup olmadığı hususları kontrol edilecek. Sahte rezervasyon vb. hileli yolların önüne geçilecek ve konaklama tesislerinde kalanlar için getirilen muafiyetlerin kötüye kullanılması önlenecek.

7.3- Konaklama tesisleri içerisinde bulunulan yeme-içme yerlerinin sadece konaklama yapan müşterilerine hizmet verip vermediği, masada en fazla iki kişiye servis açılması sınırlamasına uyulup uyulmadığı, yiyecek-içecek servisi başta olmak üzere konaklama tesisinin herhangi bir yerinde ya da belirli zaman aralıklarında müşterilerin topluca bir araya gelmelerini engelleyecek tedbirlerin alınıp alınmadığı hususları denetlenecek.

7.4- Konaklama tesislerinde bulunan restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında 17 Mayıs 2021 tarihine kadar canlı müzik yapılmasına müsaade edilmeyecek, kayıt dinletilmesi vb. müzik yayınlarının ise en geç saat 21.00’de sona erdirilmesi sağlanacak.

7.5- Konaklama tesisleri için ilgili Genelgelerimiz ile Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen tedbir ve kurallara uyulup uyulmadığı hususları detaylı bir şekilde kontrol edilecek.

8. İşyerlerinin açılış-kapanış saatlerine yönelik denetim faaliyetlerinde;

8.1- 17 Mayıs 2021 tarihine kadar faaliyetlerine geçici olarak ara verilen hamam, sauna, güzellik merkezi/salonları, halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, lunaparklar ve tematik parklar, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler ile internet kafe/salonu, elektronik oyun yerleri ve bilardo salonlarının kapalı durumda olup olmadıkları kontrol edilecek.

8.2- Sokağa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm işyerlerinin (istisna getirilenler hariç) hafta içi günlerde saat 18.00’de kapanmış olması sağlanacak.

8.3- Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarda masada müşteri kabul edip etmedikleri ve gel-al ile paket servis için belirlenen saat sınırlamalarına uyup uymadıkları denetlenecek.

8.4- Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet göstermeleri öngörülen market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerin açılış-kapanış saatlerine uygun hareket edip etmediklerine bakılacak.

8.5- Ramazan ayı boyunca özel sipariş üretimi de dahil pide ve ekmek üretiminin iftardan 1 saat önce sonlandırılması hususu ile bu saatten iftar saatine kadar sadece satış işlemi yapılıp yapılmadığı kontrol edilecek.

9. Denetim çalışmaları sonucunda yürütülen faaliyetlere dair veriler İSDEM’e anlık olarak girilecek ve sonuçlar İSDEM yazılımı üzerinden ilçe, il ve ülke geneli bakımından analiz edilecek.

Diğer Haberler

  1. İstanbul Güngören'de yol çöktü kamyonlar çukura düştü
  2. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 28 Şubat'ı hortlatmaya çalışanlara göz yummayız
  3. DEM Parti'den Öcalan ile görüşme başvurusu
  4. Yer Ankara: Otobüs şoförüne saldırıyı engellemek isteyen kadın sürücü hastanelik oldu
  5. Bakan Uraloğlu açıkladı: Google’ın algoritma değişikliğine yakın takip
  6. Samatya'da eğitim araştırma hastanesinde yangın çıktı
  7. Yenidoğan çetesi davasında tutuksuz sanıkların savunması alınıyor! Hemşireden pişkin açıklama: 'Durumu kötüydü, öleceğini biliyorduk!'
  8. MHP lideri Bahçeli: İmralı ile DEM gurubu arasında yüz yüze temas olmalıdır
  9. Afyonkarahisar'da minibüs içerisinde mahsur kalan 15 kişi kurtarıldı
  10. Bakan Güler: Kahraman Mehmetçiğin büyük özverisi ve gayretiyle Zap'ta da kilit kapatılmıştır

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.