‘Operasyon yapılmasın’ diye bir talimat yoktu
.
AK Partili Eker, çözüm sürecinde talimatla PKK’ya göz yumulduğu iddiasına yanıt verirken, görevini ihmal edenler veya görev sahasında olay çıkmamasını istemiş olanlar bulunabileceğini söyledi, “Ama kesinlikle talimat diye bir şey yok” dedi.
Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili adayı Mehdi Eker, çözüm sürecinin yerini çatışmalara bırakmış olmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eker, Demirören Medya Grubu’nu ziyaretinde, hükümete yöneltilen “Haziran’da AK Parti’nin istemediği bir sonuç çıktığı için politika değişikliğine gidildi” iddiası ve “Çözüm süreci döneminde PKK bu kadar bomba ve silahı kentlere yığarken göz mü yumuldu?” sorularına yanıt verdi. Eker özetle şunları söyledi:
‘Seçimle alakası yok’
“(7 Haziran sonuçlarıyla operasyonların ilişkilendirilmesi sorusu üzerine) Gelişmelerin seçimle ilişkilendirilmesi çok ciddi bir yanılgı değilse, bilerek yapılıyorsa, insaf sınırlarını zorlayan bir şey. Çünkü bunun seçimle hiçbir alakası yok. Seçime giden bir hükümetin kalkıp da çatışma yaratması, eğer o şekilde, amaçla, iddia edildiği gibi; hükümetin hangi işine yarayacak? Çatışmanın olduğu bir ortamda riskli değil mi? Şehit geliyor. Hepimizin canı yanıyor. Ateş düştüğü yeri yakar. Böyle bir ortamda, bu tezi çürüten en önemli şey budur. Seçime giden bir hükümet, eğer operasyon kararı alır da çatışmayı güçlendirirse bundan doğacak olan risklerin tamamını üstlenir.”
‘Bomba burada yapılıyor’
“(Çözüm sürecinde PKK kentlere silahları sokarken farkedilmedi mi sorusu üzerine) Bu doğru bir şey değil. Bir sürü yerlerde, metruk evlerde kimyasal bileşimi yapılıyor. Tamam kurşun, makineli tüfek, roketatar, bir yerlerden alıp getiriliyor. Ama o bombalar, patlayıcılar filan buralarda yapılabiliyor. Piyasadaki malzemeden, örneğin amonyum nitrattan, amonyum nitratı gübre olarak kullanıyorsun. Yani yüzde 56’lık nitrat içeren gübreyi yasaklarsan yüzde 33’lükten yapar, yüzde 26’lıktan yapar. Biraz daha fazla malzeme kullanır.”
‘Kendi takdirleri’
“(Askere operasyon izni verilmedi, hükümetin bu yönde talimatı oldu iddialarına dönük soru üzerine) Şimdi görevini ihmal edenler vardır elbette ki. Bunu görmezden gelen, ‘Aman benim görev sürem ve saham içerisinde çatışma olmasın’ diyenler olabilir. Ama hükümetin kesinlikle böyle bir talimatı yok. Böyle bir şey olabilir mi ya. (‘Valiler kaymakamların kendi takdirleri mi?’ sorusu üzerine) Öyledir tabii, başka bir şeyi var mı? Kesinlikle böyle. Süreç niçin vardır? İnsan ölmesin diye. İnsan ölüyorsa o zaman bu sürecin bir anlamı yok ki. O artık hükümetle alakalı bir şey değil. Diyelim bir bölgede jandarma komutanı, emniyet müdürü veya vali veya kaymakam. Onun İller İdaresi Kanunu’ndan da, kendi kanunundan da, kendi görev talimatları yönetmeliğinden de, kendiliğinden zaten yapması gereken şeydir. Bunu biliyorsa, ihmal ediyorsa... Yani bütün oradaki eylemlerini, geçmişteki asayiş olaylarını kontrol altına alırken her bir olayda hükümetten yazılı talimat alıp mı yapıyor.”
Görevden almalar var
“(Bu konuda görevini ihmal edenlere dönük bir soruşturma var mı sorusu üzerine) Görevden almalar oluyor, görev yeri değiştiriliyor. Emniyet ya da jandarma, kendi içinde idari soruşturma mekanizmalarını işletir. Valilerin ya da emniyet müdürlerinin görevden alınmalarının altında o var. Bakıyor, performansı iyi değil, görevini yeteri kadar yapmıyor, tabii bunların olayı şu: İşte sen bunu yüzde 100 yapmadın, almadın diyebileceğin bir şey de olmuyor. Yasa açık, yasa ona zaten görev vermiş, tıpkı savcılarda olduğu gibi. Savcı neden vardır? Kamu adına, yasalara aykırı bir şey olduğunda kendiliğinden harekete geçer. Emniyet müdürü de kendi il sınırları içerisinde asayişten. Diyelim ki Lice’de, mezarlık adı altında bilmem ne yapılıyor. Oralarda birtakım illegal faaliyetler var, yol kesiliyor. Bunun için kalkıp da birinden talimat alması mı gerekiyor? Hayır.”