‘Ölenlere bilet kesildi’
.
Metro Turizm iddianamesinde Zonguldak’ta meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin bir telefon tapesi de yer aldı. Buna göre kazada ölenlerden biletsiz olanlara sonradan bilet kesildiği iddia ediliyor
Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding’in sahibi işadamı Galip Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 70 şüpheli hakkında hazırlanan “çıkar amaçlı suç örgütü” iddianamesinde, 2 Şubat 2011’de Zonguldak’ta meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin bir telefon tapesi de yer aldı. Tutuksuz sanıklar arasında yer alan Metro Turizm Genel Müdürü Şenol Ayyıldız ve “Nurgül” adlı bir kadın, otobüsteki biletsiz 8 kişi hakkında konuşuyor. Kayıtlara göre, Ayyıldız’ın “Ölenler biletli mi?” sorusuna Nurgül, “Biletli, sadece çocuk var bir tane o biletsiz ölü sayısı 7’ye indi, 9 değil” yanıtını veriyor. Ayyıldız da biletsiz yolcular için, “Eğer uygun olursa konuşalım durumlarına göre öğrenip öyle keseriz daha mantıklı olur” diyor.
Zonguldak-İstanbul karayolunun Dorukan Tüneli çıkışında 2 Şubat 2011 saat 04.30 sıralarında İstanbul’dan Bartın’a giden Mustafa Alşanlı yönetimindeki Metro Turizm’e ait yolcu otobüsü, aşırı hız nedeniyle virajda sürücünün kontrolünden çıkmış, yaklaşık 15 metre yükseklikten dereye uçan otobüs ters dönmüştü. Kazada 7 kişi hayatını kaybederken, 7’si ağır çok sayıda kişi yaralanmıştı. Hurdaya dönen otobüste yaralananlardan bazıları kendi imkanlarıyla çıkarken, gelen kurtarma ve sağlık ekipleri sıkışanları çıkarmak için büyük uğraş vermişti. Ekiplerin, derenin içinde güçlükle yürüttüğü kurtarma çalışmasıyla çıkarılan yaralılar, vince bağlanan sedyeye konularak tek tek yukarıya alınmıştı.
“Ölenlerden bir çocuk biletsiz”
Metro Turizm’in yaptığı bu kazaya ilişkin bir telefon tapesi, Metro Ticari ve Mali Yatırımlar Holding sahibi işadamı Galip Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 70 şüpheli hakkında hazırlanan “çıkar amaçlı suç örgütü” iddianamesinde yer aldı. Tutuksuz sanıklar arasında yer alan Metro Turizm Genel Müdürü Şenol Ayyıldız ve “Nurgül” adlı kadın arasında geçen telefon konuşmasında, kazada ölenlerin sayısı ve bilet kesilmemiş yolcuların hesabı yapılıyor. Konuşma şöyle:
Nurgül: Şenol bey şimdi toplam 42 çıkıyor şeylerle birlikte hani öleni, personeli hepsi içinde 42. Açıkta kalan da 8 tane gözüküyor
Şenol Ayyıldız: 50 kişi mi?
Nurgül: Ama 42’nin içerisinden 8’i düşün, esas bizim yolcu ve personel sayımız o. 8 tane açıkta kalıyor biletsiz gözüken şu an.
Şenol Ayyıldız: Gözüken, nasıl yapacağız onu? Ama bilet kesmemek biletsiz yolcunun hiçbir sigortadan hakkı olmaz ki...
Nurgül: Hayır onu tamam doğru söylüyorsunuz ama öbür türlü de ayıldığında hayır öyle değildi böyle dediğinde daha büyük olay olacak. Şöyle yapalım isterseniz ayılsınlar konuşalım.
Şenol Ayyıldız: Ölenler biletli mi?
Nurgül: Biletli, sadece çocuk var bir tane o biletsiz ölü sayısı 7’ye indi 9 değil.
Şenol Ayyıldız: Tamam o zaman bir bak da olmadı biletleri keser koçanlardan şey yaparız.
Nurgül: Eğer uygun olursa konuşalım, durumlarına göre öğrenip öyle keseriz daha mantıklı olur.
Metro grubu borsada 644 milyon TL eridi
Metro Grubun değişik alanlarda borsada işlem gören şirketlerinin piyasa değeri zirvedeki seviyelerine göre 644 milyon TL eriyerek 924 milyon TL’den, 280 milyon TL’ye geriledi. En yüksek değer kaybı MEPET Metro Petrol’de gerçekleşti. Metro Holding ise piyasa değeri en fazla eriyen ikinci şirket oldu. Metro Holding’Ón piyasa değeri 201 milyon TL eridi. 2009 yılının mart ayından sonra hisse yatırımcısına hep kaybettirdi. 2012’de ise 1’li seviyelerden 0.56’lara geriledi. Hissedeki sert satış dalgası fiyatının hızla geri çekilmesine neden oldu.
Metro Holding hisselerinin yüzde 71.24’ü Aracı Kurumlarda, yüzde 25.02’si bankalarda, yüzde 2.77’si ise yabancıların elinde. Hissenin yüzde 44’ü İş Yatırım, İş Bankası ve Metro Yatırım’da toplu bulunuyor. Metro Altın ve Vanet Gıda da zirve seviyelerine göre yüzde 60’ın üzerinde değer kaybeden hisseler. İMKB 100 Endeksi’nin 71.543 zirvesinin sadece yüzde 9 altında olduğu düşünüldüğünde hisselerdeki değer kaybı çok daha net görülüyor.
Emlak Müdürü’ne 30 bin lira rüşvet
Rüşvet pazarlığının da gözler önüne serildiği iddianamede, “Galip Öztürk’ün Kavacık’ta bulunan binasına iskan almak için suç örgütü üyesi olan şüpheli Ömür Alagöz’e talimat verdiği, binada bulunan eksikliklerden dolayı Beykoz Belediyesi tarafından iskan izni verilmemesi üzerine, şüpheli Ömür Alagöz’ün Beykoz Belediyesi Emlak İstimlak Müdürü olan Ali Rıza Tekin ile yapılan görüşme sonucu 50 bin TL karşılığında iskan verilebileceğinin belirtildiği, şüpheli Ömür Alagöz’ün istenen rüşvet talebini aktardığı Öztürk’ün istenen parayı fazla bularak 20 bin TL verilmesi yönünde talimat verdiği, Emlak İstimlak Müdürü Ali Rıza Tekin ile yapılan pazarlık sonucu anlaşılan 30 bin TL’nin Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Baki’ye götürüldüğü, yerinde bulunamayınca Emlak İstimlak Müdürü Ali Rıza Tekin’e verdiği, bu şekilde binanın iskanı için geçici kabul belgesinin alındığı” anlatıldı. (Milliyet)