Nerede oy kullanacağım? (YSK seçmen kaydı nasıl sorgulanır?)
Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu tarafından 339 oy ile kabul edilmesinin ve Cumhurbaşkanı onayının alınmasının ardından referandum süreci de başlamış oldu. 16 Nisan’da halk oylaması yani referandum yapılacak. Bu referandumda vatandaşlar nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını merak ediyorlar. Seçmen kaydı nasıl sorgulanır? Detaylar haberimizde!
Seçmen kaydı sorgulaması yaparak oy kullanacağı yeri öğrenmek isteyenler ysk.gov.tr internet sitesini ya da e-Devlet sistemini kullanabilirler. Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçmen listeleri 10 Mart 2017 tarihinde kesinleştirilmişti.
NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıdaki link bilgilendirme amaçlıdır.
Nerede Oy Kullanılacağının Sorgulanması
Oy kullanacağınız yeri sorgulamak için YSK resmi internet sitesinden ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne giriniz. Ardından açılan sayfadan ‘’Nerede Oy Kullanacağım’’ bağlantısına tıklayınız. Buradan da nüfusa kayıtlı olduğunuz il, T.C. kimlik numaranız ve nüfusa kayıtlı olduğunuz il bilgilerini eksiksiz olarak doldurup ekranda yer alan güvenlik kodunu ilgili yere yazınız. Formun altında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızı sorgulayabilirsiniz. Bunun dışında yine e-Devlet sistemine girerek buradan ‘’Yüksek Seçik Kurulu’’ bölümünden gerekli sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Çipli Kimlik Kartı Olmayanlar Oy Kullanabilecek mi?
Kamuoyunda son zamanlarda çipli kimlik olamadan oy kullanılmayacak iddiaları asılsızdır. Bu ve benzeri iddialara itibar edilmemesi gerekmektedir. YSK tarafından bu konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan herkesin oy kullanabileceği belirtildi. T.C. kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi ve sürücü belgesi gibi kişilerin kimliğini tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli olan, resmi nitelikteki belgelerin herhangi bir tanesi ile oy kullanılabilecektir.
Referandum Süreci Nasıl İşleyecek?
YSK tarafından açıklanmış olan takvime göre referandum süreci şöyle olacaktır;
23 Mart: Yurtiçinde sandık kurullarının teşkil edilmesine karşı yapılacak olan şikayetlerin ilçe seçim kurulu tarafından karara bağlanmasının son günü 24 Mart: İlçe seçim kurulu tarafından miting alanlarının belirlenip siyasi partilere duyurulması için son gün
27 Mart: Yurt dışı temsilcilikler ile gümrük kapılarında oy verme işlemi başlatılacak
30 Mart: TBMM’de grubu olan siyasi partilerin televizyon ve radyoda propaganda başvuruları, propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilci ile TRT temsilcilerinin YSK’ya bildirilmesi için son gün. Cumhurbaşkanı konuşma yapmak isterse yapacağı konuşmalar için gerekli yayın zamanı ve sırasının tespitinin yapılacak.
31 Mart: Başvuru yapan siyasi partiler için televizyon ve radyoda yapacakları propaganda konuşmaları için yayın ve zaman sırasının belirlenmesi için YSK tarafından isim çekilecektir.
9 Nisan: Yurt dışında bulunan temsilciliklerde oy verme işlemleri sona erecektir. Propaganda serbestliği ile bir kısım seçim yasakları başlayacaktır. Televizyon ve radyoda propaganda konuşmaları başlayacak.
12 Nisan: İlçe seçim kurulu başkanları tarafından malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlarına teslimi yapılacak.
15 Nisan: Seçim için propaganda saat 18.00’da sona erecektir.
16 Nisan: Referandum için oy kullanma günüdür.